www.car.cz
 

Šumava 2004 - opět poněkud rozčarování i amatérismus
     Pavel Jelínek


Nemalé rozčarování mnohých přímých aktérů  a často i velmi  ostrá slova směřující k  neschopnosti a amatérismu ředitelství Rallye Šumava  2004 od mnohých předních českých  soutěžních jezdců , tak  lze  charakterizovat průběh víkenové Šumavy, druhého dílu Mezinárodního mistrovství ČR.  Dokonce i obvykle  slušný a klidný Roman Kresta prohlásil  do televizních kamer i  do rozhlasových mikrofonů, že  to je  na HOVNO. Asi by tedy stálo  k  zamyšlení zda to, co se na šumavských erzetách dělo a zda  je to opravdu normalní a v pořádku
 
Jistě není  třeba  připomínat, že   šlo zejména  o zcela nerovné podmínky ke startu, takže potom  došlo k tomu, že mnohamiliónové speciály dostávaly i třeba  několik minut na jediné   erzetě od  produkčních a podstatně levnějších  vozů.To snad nelze považovat za zcela bežné a tímto směrem by  snad motoristický sport  směřovat neměl. Někteří závodníci kritizovali také zákaz používání pneumatik s hřeby, který vyladlo  ředitelství soutěže poté,  co   se posádky měly  vydat na druhou  etapou soutěže, která byla  částečně pod sněhem. Což  se  vědělo dopředu.
 
"Je to výsměch. Bylo to neregulérní. Jak může enkové auto porážet speciál WRC..... ... je  to na  H......." vystihl celou záležitost  zkušený Roman Kresta, který by si  asi na těžké podmínky jen tak nestěžoval.  Už má přece   pár  těžkých z těch nejtěžších soutěží na  svém kontě..... Jel poprvé se Subaru Impreza WRC  a  dlouho vedl, ale po výletu mimo trať na jednom  z nejhůře sjízdných  úseků a  po následné 11 minutové ztrátě  soutěž nedokončil.  Nechtěl riskovat další poškození  vozu.  Také majitel jeho nového  týmu Tomáš Hrdinka si nebral servítky, zatímco   Tomáš Vojtěch  pořadatele  označil  za PACKALY. "Byli jsme svědky arogance k závodníkům od zodpovědných lidí. Jsou to lemplové," řekl Tomáš Vojtěch
 
Také mnozí  další   přikyvují, že se mnohé nepovedlo a  že se na Šumavě  2004 děly  zcela neuvěřitelné věci. "Sumavu nebudu foto Pavel Kacerovskykomentovat, jsou to curaci," doplnil stručně jeden další zkušený  harcovník. Zatímco pan  ředitel Pospíšil na naši nabídku možnosti vyjádřit  se k  celkovému dění ( aspoň zatím - k 31. březnu 2004) nereagoval.

Rozčilen byl i jeden z hodně mála zahraničních  účastníků, Polák Kuzaj s Fordem Focus WRC. Zejména po průjezdu osmé rychlostní zkoušky pokryté ledem. Ono je totiž  i hodně nepochopitelné, proč pořadatelé   vytvrvale  usilují o zařazení do  "Evropy", když zde ve výsledku žadní skutečně  evropští jezdci nestartují.  Vše  přineslo jen komplikace, statisícové výdaje navíc, nespokojenost snad všech, kromě pořadatelů. Pokud by startovní pole nebylo  rozděleno onou  skoro hodinovou pauzou, zase by všechno vypadalo jinak.
 
No a  Šumava také  ukázala, jak také  může v praxi vypadat návštěva soutěže ME na českém  území, kde jsou  vozy WRC a třídy A odděleny  od  zbytku startovního pole. Stalo se  právě to, co se předpokládalo - naprostá většina davů po  průjezdu vozů WRC   odešla !! A mířila  na další průjezd vozů WRC.

Arazim - foto Petr Fitz"Zlí jazykové" tvrdí, že soutěže  mnohde pořádají a tratě  staví často  lidé, kteří jezdí ještě  tak   škodovkou   stovkou nebo  třeba Dácií.  A kteří  tedy jedou po rovině osmdesát a v očích mají  smrt ....... -  a myslí si, že  už to prostě  projet rychleji  nejde. Něco na tom jistě bude. Možná bylo nejlepším řešením pantáty   z ředitelství posadit do  WRCéček bez  hřebíků a   trochu  je na ledě  povozit. Jinak nejspíš budou  nadále tvrdit, že bylo všechno  v pořádku a  že na silnici  prostě bylo trochu sněhu.... Že nikomu žádné nebezpeční  nehrozilo a  že závodníci mají závodit pomaleji....:-))
 
Ostatně - Šumava 2004 jistě vstoupí  do  dějin... A  s ní i výrok  ředitele, že závodníci měli  na  ledě  jet   pomaleji a opatrně... Pořadatelé  ze  Šumavy  jsou vlastně  ti  úplně nejzkušenější  z  naší republiky. Nicméně  v praxi  to jaksi není  nikde  vidět a vypadá to zcela naopak !!!! Jako by  pořádali svoji  úplně první soutěž.
 
 
A ještě něco : v naší  fotogalerii neustále   přibývají nové  a nové  fotky ze Šumavy 2004. Chybělo málo a každý  na ni mohl vzpomínat  jako na velmi  těžkou, ale povedenou soutěž. Fotky  jsou dole.

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose