www.car.cz
 

OMV převádí své aktivity v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře na Petrom
     19.1.2006 08:38 - tisková zpráva


u Rozšíření Petromu na centrálu OMV v jihovýchodní Evropě
u Internacionalizace zajistí Petromu udržitelný růst
u OMV se bude prezentovat ve všech zemích i nadále pod svou značkou

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, převádí své obchodní aktivity v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře na svou dceřinou společnost Petrom S.A., která tak od OMV Refining & Marketing GmbH získá 99,9 % společností OMV Romania Mineraloel, OMV Bulgarien EOOD a OMV Jugoslavija d. o. o. Petrom celkem obdrží 178 čerpacích stanic OMV v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře a převezme zodpovědnost i za velkoobchodní aktivity.

„Tato transakce představuje výrazný posun k silnějšímu upevnění pozice Pet-romu. Chceme, aby se Petrom přeměnil v plně integrovanou ropnou a plynárenskou společ-nost v jihovýchodní Evropě; tímto způsobem zajistíme Petromu pevné základy pro udržitelný růst,“ říká generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer. 

„Tato situace je pro OMV a její dceřinou společnost oboustranně výhodná, protože Petrom s těmito třemi společnostmi získá také značné know-how, a bude schopen fungovat jako centrála společnosti OMV v jihovýchodní Evropě. Pro zmíněné pobočky OMV bude nové nastavení znamenat ulehčení managementu dodávek, jelikož umožní přímý přístup k rafinériím v Rumunsku,” dodává Ruttenstorfer. Petrom tak bude mít vynikající podmínky pro internacionalizaci v dopravním sektoru – 178 prvotřídních čerpacích stanic se silným jménem. Čerpací stanice v jihovýchodní Evropě totiž i nadále ponesou značku OMV.

Tři společnosti s obratem 425 milionů eur
V roce 2004 měly uvedené tři společnosti celkový obrat 425 milionů eur. Nezávislá auditorská společ-nost KPMG, kterou pověřil Petrom, odhadla jejich celkovou hodnotu (na základě údajů o hodnotě ma-jetku a předpokládaných dluzích) na 234,4 milionů eur
. OMV Romania Mineraloel momentálně provo-zuje 73 čerpacích stanic, všechny s VIVA shopy. OMV Jugoslavija vlastní 31 čerpacích stanic taktéž vybavených VIVA shopy. V Bulharsku má OMV kromě 74 stanic také dva moderní sklady pohonných hmot. Právní forma všech tří dceřiných společností zůstane beze změny.


Značka OMV v jihovýchodní Evropě zůstává
Prezentace značky stejně jako další rozšiřování sítě bude v Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře pokračo-vat ve jménu OMV. V Rumunsku zůstanou zachovány obě značky – Petrom i OMV. „OMV je populární a dobře zavedená značka. Symbolizuje kvalitu a pohodlí a bude tomu tak i v budoucnu,” uvedl zástup-ce generálního ředitele Gerhard Roiss a dodává: „V jihovýchodní Evropě toho máme ještě hodně před sebou. Chceme si udržet pověst přední společnosti na trhu, co se týče kvality produktů a inovace.“

Další rozšíření sítě čerpacích stanic do roku 2010
Do roku 2010 plánuje společnost OMV pod svou značkou provozovat v Bulharsku, Rumunsku, Srbsku a Černé Hoře zhruba 300 čerpacích stanic.
Trh s pohonnými hmotami má v uvedených zemích roční objem přibližně 6,3 milionů tun a stále narůs-tá. V roce 2005 se spotřeba ropných produktů pohybovala okolo 16 milionů tun a roční nárůst předsta-voval 2 %. 
Prostřednictvím svých VIVA shopů se OMV v jihovýchodní Evropě zaměřuje také na expanzi v oblasti doplňkového prodeje. Svým zákazníkům nabízí příjemné prostředí, komfort a široký sortiment kvalit-ních produktů zpříjemňujících cestování – čerstvé občerstvení, osvěžující nápoje i předměty denní potřeby.

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2004 dosáhly 9,88 miliardy, počet zaměstnanců 6 475 a tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. OMV provádí průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů. OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosové-ho systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie.

Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 340 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2536 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podu-nají dosahuje asi 18 %.

 

 

OMV – tiskové oddělení
http://www.omv.com

Ewing Public Relations
Jan Hrabovský


 
 
Fotogalerie:   24 hod Dubai 2006 a tým K§K, foto P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose