www.car.cz
 

Městská erzeta již nikdy více!! Nenávistný článek nepřítele rallye .......
     6.3.2006 09:20 - Pavel Jelínek


Rallye ve městě? Nikdy více!

V sobotu, respektive  přesněji  v pátek večer, odstartovala sezóna jednodenních sprintů. Závodilo se na Třebíčsku na Vysočině na Rallye Vysočina. Závody se celkem vydařily a  zejména  ti, kteří se nakonec objevili na stupních vítězů a v první desítce, jeli převážně skvěle.

Nicméně ne každému se všechno zavděčí a to, co jednoho  potěší, či   nadchne, může jiného zcela  znechutit. Jsou lidé, kteřím se nelíbí nikdy nic a kteří se pustí  do  kohokoliv a  čehokoliv.... i když třeba nerozumí   ničemu.

Jeden z našich čtenářů nám zaslatl upozornění na tento  článek Ivo Krčmáře ( patrně  z Třebíče), který   na svých stránkách projevil skutečnou nenávist k  víkendové  rallye: Čtěte, ale pozor, ať se  nepozvracíte......: ( článek nevyjadřuje  stanovisko naší redakce, ale je dobré do něj nahlédnout. I takovíto lidé mezi námi prostě  žijí ..... ). Článek přetiskujeme  v plném znění - odkaz na zdroj je zcela dole.

Rallye ve městě? Nikdy více!

Pátek odpoledne, podvečer... Každý si ve městě vyřizuje záležitosti, které nestihl přes týden, mohutně se nakupuje, občané pracující v jiných městech se vrací domů – zvýšený provoz, nervozita, do toho sněhová břečka a louže, ale každý už se těší, že nakonec v klidu zakotví doma u svých blízkých a bude moci po náročném týdnu vydechnout a užít si pohodový víkend.

Ne tak tento pátek 3. března v Třebíči. Do našeho města se sjela kočovná parta frajerů s namustrovanými, vytuněnými a pomalovanými prskolety. Sami sebe pasovali na výkladní skříň motorismu, veledůležitou suitu, před kterou musí každý padnout na zadek a snad i povinně tleskat a obdivně vzdychat. Vždycky jsem přemýšlel, co a kdo za tím stojí, že bez skrupulí šňůry hlučných a rychlých aut a veškerého bezohledného ansámblu okolo toho ničí přírodu – viz například Rallye Tisíců jezer v čarokrásném Finsku, ale i u nás – bývalá Rallye Škoda v oblasti Českého ráje, Rallye Valašská zima kdesi v Beskydech, ale nakonec i monstrózní podniky na Vysočině. Nyní už jim nestačí ani ta příroda a somrují se přímo do ulic města.

Začíná to nenápadně. Před pár lety začínali s nevinným "slavnostním startem" na náměstí a "erzetami" (jak zní jejich profi-slang) někde v Poušově. Letos si zavedli novinku – rychlostní prolog na nejfrekventovanější třebíčské tepně, ulici Bráfově a Sportovní. Všichni se musí povinně zarazit, zůstat stát za zátarasy a jen potichu skřípat zuby a čekat, až se páni motoristé milostivě vyjezdí a nějaká to stovka čumilů dovzdychá svoji extázi. Co bude následovat za pár let? Budou nás přesvědčovat, jak je vynikající kličkovat v ulicích města a kroužit "u Cyrila" nebo na průtahu u autobusáku? A nechtěli by burácet snad přímo v areálu nemocnice? Ostatně letos rachotili "pouze" za jejím plotem... Vyslechl jsem, ať přímo či nepřímo, několik pobouřených reakcí Třebíčanů i mimotřebíčských na páteční zmatek a rambajs – nemá smysl uvádět na těchto stránkách nevybíravé výrazy a záporné reakce.

Co je však mistrům smradlavých gum po běžných občanech, které kratochvíle party samozvaných frajerů vůbec nezajímají? Devadesáti procentům lidí v tomto městě je nějaká rallye absolutní putna. Přesto však ze svých daní platí policisty, kteří slouží přesčasy, zastavují dopravu a dohlíží na bezpečnost a dopravní uzavírky, platí záchranáře, kteří musí držet hotovost, kdyby si nějaký motofrajer náhodou nabil držku, platí údržbu komunikací, jejichž kvalitě drásání rychlých gum nepřidá ani náhodou. Zajímalo by mě, kolik město vlastně utrží za pronájmy prostor a komunikací a jejich opotřebení spojených s tímto zbytečným podnikem? Měl bych návrh: propříště nasadit striktně tržní nájemné – 10 milionů korun! A úhradu mzdových a provozních nákladů na státní a obecní zaměstnance, kteří okolo tohoto blázince musí skákat. Vše vyúčtovat do desetníku na základě tržních vztahů. Jsem přesvědčen, že za takovýchto podmínek by se pomalovaný motocirkus našemu městu zdaleka vyhnul a byl by klid.

Ale vlastně proč se handrkovat o pár korun? Rallye prostě do veřejně přístupných prostor, ať už intravilánu měst, či do otevřené krajiny vůbec nepatří. Vždy je obtěžován a zatěžován někdo, koho bláznění pár desítek "sportovců" vůbec nezajímá. Technopárty konající se kdesi na odlehlých loukách vyvolalo policejní válku. Bouřící rallye, řvaní tlampačů a pouťové muziky přímo pod okny nemocnice policisté jen blahosklonně přihlížejí a státní i obecní moci to zřejmě nevadí. Kolik za to do naší společné kasy dostali? Se sebezapřením jsem navštívil oficiální webovou stránku víkendového humbuku www.rallyvysocina.com (jsou dokonce tak světoví, že ji mají pod koncovkou "com"). Nikde ani slůvko prosby k občanům města o shovívavost a pochopení, nikde žádný přehled uzavírek s uvedením časů. Slušný člověk či organizace se dopředu aspoň zeptá a omluví. Tihle ne...

Drtivá většina sportovních odvětví má svá uzavřená sportoviště a prostory, která navštěvují jenom ti, koho tyto kratochvíle zajímají. Po republice je spousta opuštěných letišť a vojenských prostorů, kilometry od lidských obydlí a civilizace. Armáda jim třeba ráda tyto prostory pronajme za tržní nájem. Tam ať si příznivci rallye pořádají svoje závody. Pokud mají takové skalní fanoušky, kterými se chlubí, jistě tam za nimi rádi přijedou. Odhaduji, že oněch zmíněných devadesát procent občanů Třebíče na ně ve svých ulicích není zkrátka vůbec zvědavá.

Ivo Krčmář

Stránky autora zde: http://objektiv.kvalitne.cz/komentare.htm

(duševně zdravým občanům nedoporučujeme  navštěvovat.....)


 
 
Fotogalerie:   Rally Vysočina 2006, foto Dan Rozkol

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose