www.car.cz
 

Převodovky Scania jsou testovány na sněhu i v horku
     20.3.2006 15:37 - Pavel Jelínek


Praha, 20. 3. 2006 - Rozpálené dubajské poušti i mrazivým podmínkám Sibiře vystavuje švédská automobilka Scania své vozy. Děje se tak v rámci testování převodovek v extrémních podmínkách. Po prvním roce provozních zkoušek je jasné, že vozidla Scania zvládají až 100 stupňové teplotní rozdíly bez problémů.

Zátěžové testy se přitom zdaleka netýkají jen výjimečných teplot. Dělníci v kamenolomech na Arabském poloostrově dokáží naplnit vozidlo tak, že váží často hodně přes 100 tun, sibiřští řidiči zase při zvládání dlouhých vzdáleností prakticky nenechají motor vychladnout nezřídka i celý den.

Dubaj: + 48˚ C ve stínu
Během jízdy k drtírně kamene ve městě Hatta zaznamenávají venkovní senzory 48 stupňů Celsia ve stínu. „I po setmění bude alespoň 40 stupňů,“ varují zkušební řidiči zákaznické společnosti Al Sahari. S plně naloženými sklápěčkami váží jejich vozidla Scania R 580 hodně přes 100 tun. Putování mezi kamenolomy a staveništi v arabské poušti tak představuje výjimečný nápor i pro motory V8 a jen velmi těžko si lze představit větší zatížení, než jakému jsou v Dubaji vystaveny převodovky Scania.
Během testovacích jízd v kopcích však vedru čelí nejen vozidla, ale i zkušební personál, který musí občas vystoupit z kabiny a stáhnout data z různých měřicích zařízení. Řidiči, kteří právě odvážejí drcený kámen na staveniště nákupních center a nového letištního terminálu však mají jasno. „Motory a převodovky si v těchto teplotách vedou mnohem lépe než lidé,“ smějí se.

Sibiř: - 50˚ C, zataženo
Z kabiny se bezpochyby nechce ani řidičům, kteří provádějí testování převodovek Scania v Novém Urengoji. Teplota v tomto sibiřském městě totiž často klesá více než padesát stupňů pod nulu. I tady je však potřeba odečíst data a vyhodnotit, jak si s věčným mrazem vozy Scania poradí. Specifikace motoru a převodovky jsou zde naprosto stejné, jako v dubajské poušti. Jde o vozidla R 580 vybavená motory V8 o výkonu 580 k a 12 + 2 stupňovou převodovkou GRS0905R s rychloběhem, retardérem a systémem Scania Opticruise.

Liší se zde jen nároky, které řidiči na vozidlo kladou. „Jezdí se tu běžně i 22 hodin denně,“ vysvětluje manažer Scania pro testování Kari Uddström. Krátká přestávka, při níž se pouze vymění řidiči, podle něj zdaleka nestačí pro vychladnutí motorů. V oblasti Sibiře jsou nejobvyklejším nákladem kámen a štěrk pro stavbu silnic a ložisek zemního plynu.


Testování vozů Scania v extrémních podmínkách začalo loni v únoru a pokračovat bude ještě přibližně rok. Těšit se tedy mohou nejen motory a převodovky Scania, ale i tým Kariho Uddströma, který celé testování absolvuje doslova na vlastní kůži.

 
PR


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose