www.car.cz
 

Pojištění odpovědnosti pro závodní vozy za škody způsobené třetím osobám nově
     27.3.2006 10:07 - tisková zpráva


Vážení přátelé, od roku 2006 se zásadně mění systém pojištění v rámci AČR vč. pojištění vozidel (jezdců) pro automobilový sport.

Nová rámcová pojistná smlouva o pojištění odpovědnosti za škodu byla dne 28.prosince 2005 uzavřena mezi AČR a pojišťovnou Gothaer Allgemeine Versicherung Aktiengesellschaft.

Pojištění se sjednává pro případ odpovědnosti pojištěného za škodu způsobenou třetím osobám v souvislosti s akcemi (to je akcemi pořádanými v rámci předmětu a cíle činnosti AČR dle Stanov AČR, schválenými AČR) pořádanými AČR nebo pořadateli (subjekty registrovanými nebo evidovanými v AČR), kteří zplnomocnili AČR uzavřením této smlouvy na akci, kterou pořádají.

Za třetí osobu se považuje mimo jiné i funkcionář, činovník a technický personál pořadatele akce, včetně oficiálních činovníků, VIP hosté a diváci.

Systém pojištění pořadatelů zůstává v principu stejný jako v minulosti. Na základě plné moci pojistí AČR všechny pořadatele na částku 2,0 mil. Kč pro škody na zdraví a majetku a na 200,0 tis. Kč na škody finanční, a to pro jednu pojištěnou akci. Rovněž tak existuje i nadále možnost připojistit si akci na částky vyšší a to přímou dohodou s výše uvedenou pojišťovnou.

Pro jezdce platí ustanovení, že již nadále nebudou platit 1,5 násobek povinného ručení, ale bude je pojišťovat přímo pořadatel. V praxi to znamená, že startovné bude navýšeno o pojistnou částku, a to:

- 450,- Kč za první den vlastního závodu (akce)
- 562,50 Kč při dvoudenním závodě (akci)
- 675,- Kč při třídenním závodě (akci)
- pro slalomy a cross-country se platí 50% výše uvedených částek
- pro Racer-buggy se platí 50,- Kč za den

Na celkovou částku podle délky závodu (akce) a podle průměrného počtu účastníků, který stanovíme na základě zkušeností, pošle pojišťovna pořadateli cca 14 dnů před závodem (akcí) zálohovou fakturu, kterou pořadatel zaplatí a tím je pojištěno celé startovní pole. Po ukončení závodu (akce) zašle pořadatel na adresu pojišťovny seznam převzatých posádek a pojišťovna vystaví konečnou fakturu s přeplatkem, nebo nedoplatkem.

Veškeré škody ať pořadatelů, či jezdců bude pak řešit přímo pořadatel, a tím se vyvarujeme dnešních problémů s nahlašováním pojistných událostí jezdci. Rovněž tak dojde k úsporám finančních prostředků ze strany jezdců tím, že nemusí platit vysoké povinné ručení.

Pro subjekty, které nejsou registrovány či evidovány v Autoklubu České republiky platí i nadále povinnost sjednat si pojištění akce přímo a na vlastní náklady, a to v souladu s příslušnými mezinárodními a národními sportovními řády tak, aby byli pojištěni pořadatelé i jezdci v minimálním rozsahu pojistných podmínek pojišťovny Gothaer.

Veškeré další informace o pojištění pořadatelů, včetně informací o zasílání plných mocí naleznete na webových stránkách AČR www.autoklub.cz.

Ing. Radovan Novák
Generální sekretář


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na FIA GT v Brně 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose