www.car.cz
 

OMV objevila v Tunisu naleziště plynu a ropy
     30.3.2006 18:18 - tisková zpráva


u První průzkumný vrt v jižním Tunisu přinesl úspěch
u Vrt otestován těžbou ropy o objemu 1 500 barelů denně a plynu o objemu 1 625 barelů ropného ekvivalentu denně
u Plánují se další průzkumné vrty

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, oznámila nový nález plynu a ropy v Tunisu. Úspěšně byl otestován zatím první průzkumný vrt (Warda 1) v bloku Jenein Sud, který pokrývá plochu 1 992 čtverečních kilometrů. Na vrtu operuje OMV (Tunesien) Exploration GmbH.  Během prvního testování dosáhl objem těžby plynu 1 625 barelů ropného ekvivalentu za den a ropy 1 500 barelů za den.

Momentálně je další těžba na vrtu dočasně odložena a čeká se na konečné vyhodnocení. Mezitím se v jiné části bloku Jenein Sud podnikne druhý průzkumný vrt. Na aktivity v tomto bloku vlastní koncesi kromě OMV i tuniská národní ropná společnost ETAP – každá disponuje 50% podílem.  

„Objev na Warda 1 je pro OMV úspěchem a zároveň důležitým krokem k rozšíření našich obchodních aktivit v Tunisu, který představuje významnou součást severoafrického regionu, v němž probíhají naše průzkumné a těžební aktivity. V budoucnu počítá společnost OMV s tím, že průzkum v Tunisu bude pokračovat. V současné době zde těžba dosahuje 8 000 barelů ropného ekvivalentu denně,“ prohlásil Helmut Langanger, člen výkonné rady OMV zodpovědné za průzkum a těžbu.

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby
Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů v 18 zemích ležících v 5 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, britská část Severního moře, Střední východ/oblast Kaspického moře a Austrálie/Nový Zéland
. Díky akvizici 51 % Petromu, největší rumunské ropné společnosti, dosahuje objem těžby přibližně 338 tisíc barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu.

OMV v Tunisu
Společnost OMV operuje v Tunisu od začátku 70. let minulého století. Byla součástí skupiny, která objevila naleziště Halk el Menzel. Akvizice Preussagu umožnila OMV kontrolu sedmi ropných nalezišť na jihovýchodě země, z nichž nejbohatší na ropu je naleziště Ashart.


ZÁKLADNÍ INFORMACE:
Společnost OMV je největší středoevropskou ropnou a plynárenskou společností. Je zároveň největší rakouskou průmyslovou společností kotovanou na burze. Její konsolidované výnosy v roce 2005 dosáhly 15,580 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace přibližně 16 miliard eur.
OMV působí ve 13 zemích střední a východní Evropy v oblasti rafinace a prodeje, kde si za cíl stanovila dosáhnout 20% tržního podílu. Co se týče oblasti průzkumu a těžby, působí celkem v 18 zemích pěti kontinentů. Plynárenská divize společnosti OMV disponuje zásobníky a 2 000 km plynovodů a ročně dodá 45 miliard m³ zemního plynu do Německa a Itálie.

OMV vlastní podíly v integrovaných chemických a petrochemických závodech – 50 % v AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Kromě toho vlastní 10% podíl v maďarské ropné společnosti MOL, 45% podíl v BAYERNOIL Raffineriegesellschaft mbH a 51% podíl v rumunské společnosti Petrom SA
Akvizicí většinového podílu v Rumunském Petromu se OMV stala největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední Evropě.

Disponibilní zásoby společnosti činí přibližně 1, 4 milionu barelů ropného ekvivalentu a denní produkce se pohybuje okolo 338 000 barelů ropného ekvivalentu. Za rok ve svých rafinériích zpracuje OMV 26,4 metrických tun. Dále společnost vlastní 2 521 čerpacích stanic, které provozuje ve 13 zemích. V podunajské oblasti ovládá OMV v segmentu rafinace a prodeje 18 % trhu.


Tuto pozici společnost OMV posílila i nedávnou akvizicí 34% podílu v Petrol Ofisi, vedoucí turecké společnosti v prodeji a commercial business.

OMV: korporátní společenská odpovědnost
Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů
. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).


                           http://www.omv.com

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Světlá , foto Luboš Novosád - kuriozita !!

 
 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose