www.car.cz
 

Jak pokračuje Rallye Tunis 2004. Favority poráží Maďar
     Pavel Jelínek


Rallye Tunis, asi nejtěžší dálkový maratón hned po Dakaru, už pokračuje v Africe na plné obrátky. Zdá se, že favorité se začínají prosazovat, mezi automobilisty vládne Stephane Peterhansel, mezi motorkáři elita týmu KTM.

Prolog poblíž francouzského Nice zaznamenal překvapení v podobě vítězství Maďara Kise s Nissanem, nechal za sebou všechny favority. Členitá trať neseděla kamiónům, které dojely až na konci celkového pořadí
.

První africké etapě však už dominoval Stephane Peterhansel, a to celkem jednoznačně. Hned za ním však nedojel týmový kolega Masuoka. Potýkal se totiž s velkými probémy se spojkou, ale v závodě by prý měl pokračovat. Oheň zachvátil krásnou buggy Francouze Misslina, nezbylo z ní téměř nic. V jeho týmu si slušně vede Francouz Gache, který se svojí buggy okouzlil už na Dakaru. Jede totiž druhý hned za Peterhanselem, a to i přes problémy s tlumiči. S ex-továrním pajerem jede třetí velezkušený Francouz Housieaux, čtvrtý je Al Mutawei na BMW X5 a hned za ním po problémech Kenži Šinozuka, následován Henrardemn na buggy s motorem Volkswagen. Sedmý je výborný Polák Komornicki z týmu Orlen.

V kategorii T1 vedl po úterku Francouz Debanne s Mercedesem třídy M (14. místo) a hned za ním jede Francouzka Isabelle Patissier s Nissanem, která za sebou drží i rychlou buggy zkušeného ex-motorkáře Magnaldiho. Paul Belmondo byl po úterku 22.

V rychle se decimující soutěži kamiónů byl po úterku nejrychlejší Mardějev, ale po startu ze zadních pozic a technické trati úvodní etapy figuroval až na 47. místě celkově. Podle předpokladů mu nejvíce konkurovaly oba unimogy Italů Paccaniho a Panseriho. V dámské truckerské soutěži vedla těsně Aline Rambeau před Liz Jacinto. Poslední středeční komuniké se zmiňovalo o tom, že v cíly byly "zatím jenom oba unimogy."

Kromě požáru Misslinova vozu byl sledovanou událostí též oheň na autě Peterhansela, ale mechanici ihned uhasili hořící trávu, která se vzňala od rozpálených brzd.

Nezmínili jsme soutěž motocyklistů. V prologu dominoval Izidor Esteve Pujol na KTM,v úterý dominoval jeho krajan Marc Coma před Despresem, Sainctem a Coxem. Zajímavostí je start Chilana De Gavarda, který už testuje novou KTM 450, po úterku byl pátý. KTM už se připravuje na připravovanou eliminaci vyšších kubatur, aby i podle nových pravidel hrála první housle. Velmi solidní je sedmé místo Poláka Czachora, zatímco vítěz prologu Esteve Pujol klesl až na 11. pozici...

Jiří Vintr

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose