www.car.cz
 

Roman Kresta zvítězil v Rally Pelhřimov. A nyní valašské Tatry
     tisková zpráva


Před startem v Rally Matador Tatry se představila posádka týmu Styllex Tuning Prosport Roman Kresta-Jan Tománek s vozem Subaru Impreza WRC na Rally Pelhřimov zařazené do poháru ČMPR. Impreza WRC je stále pro Romana Krestu novým sportovním náčiním a na rychlostních testech v okolí Pelhřimova potřeboval vyzkoušet různá nastavení nového vozu. „Start na Rally Pelhřimov jsme zvolili jako velmi vhodný test před startem na další soutěži.

I když při testu před Rally Šumava celý tým pracoval velmi profesionálně, přece jenom soutěžní rytmus je něco jiného. Po skončení rally mohu říci, že jsme se startem na této soutěži udělali velmi správně. Chtěl jsem si vyzkoušet více variant nastavení a odstranit některé drobné nedostatky v chování vozu, které jsem zaznamenal na předcházející Rally Šumava. Nyní jsme dobře připraveni na Rally Matador Tatry,“ řekl Roman Kresta.

Posádka Roman Kresta-Jan Tománek zvítězila ve všech 14 rychlostních zkouškách (dvě erzety byly zrušeny z bezpečnostních důvodů) a stala se zaslouženým vítězem Rally Pelhřimov s náskokem 4:40 minuty před druhou posádkou Ludvík Otto-Jakub Denk. Náskok v cíli soutěže mohl být ještě výraznější, ale ve dvanácté časové kontrole byla posádka penalizována 80 vteřinami. „Při výjezdu ze servisu nám ve voze zhasl displej, protože zkolaboval software v řídící jednotce. Samozřejmě nebyly dostupné informace o aktuálně zařazené rychlosti, otáčkách motoru, ale i další důležité údaje. Jelikož v Subaru je veškerá elektronika napojena na jednu sběrnici, správně by nefungovaly ani elektronicky ovládané diferenciály. Museli jsme kompletně restartovat řídící jednotku a to způsobilo pozdní příjezd do časové kontroly. Jsem rád, že se nám tyto potíže přihodily právě v Pelhřimově. Je to pro nás velké ponaučení do dalších soutěží. Podobná záležitost by rozhodla mistrovskou soutěž,“ vzpomněl Roman Kresta na příčinu penalizace.

Ačkoliv je Rally Pelhřimov zařazena do poháru ČMPR a není součástí Mezinárodního Mistrovství ČR v rally ani seriálu rallysprintů, nebyly tratě soutěže vůbec jednoduché. „Rychlostní testy byly rychlé, ale zároveň náročné. Velmi věrně simulovaly erzety domácích mistrovských soutěží. Se startem jsem spokojen po všech stránkách. Vůz fungoval skvěle a během soutěže jsem získal mnoho cenných poznatků o chování Imprezy WRC. Při soutěži jsem chtěl otestovat především podvozek a brzdy, proto jsme nepoužívali závodní režim s agresivním nastavením motoru a ALS. Výborně pracoval kompletní tým. V servisních zónách byl stanoven čas na přípravu vozů do dalších erzet 30 minut, ale mechanici našeho týmu vždy vše zvládli za 20 minut a zbylý čas vůz pouze leštili a oprašovali,“ dodal závěrem spokojený Roman Kresta.

Posádka týmu Styllex Tuning Prosport Roman Kresta-Jan Tománek se s vozem Subaru Impreza WRC představí na Rally Matador Tatry v termínu 30.4. – 1.5.2004.

Martin Bobek, www.RomanKresta.com



 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose