www.car.cz
 

FIA GT 2006 v Brně : Jarek Janiš triumfoval v domácím závodu
     28.5.2006 20:42 - tisková zpráva


Jarek Janiš se Saschou Bertem suverénně ovládli závod šampionátu FIA GT v Brně, s vozem Saleen S7R týmu Zakspeed vyhráli s minutovým náskokem a dostali se do čela průběžného pořadí. Erik Janiš neměl vydařený den a musel odstoupit z druhého závodu Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu.

Nedělní program začal zahřívacími tréninky na zmoklé trati, postupně se ale obloha vyjasnila a závod FIA GT se odjel na suché trati. To ale neplatilo pro druhý závod Česká pojišťovna -Škoda Octavia Cupu, do kterého Erik Janiš jako včerejší vítěz vyrážel ze šestého místa. Po startu ztratil jednu příčku a hned chvíli poté se musel potýkat s problémy se stěračem jeho vozu, což byl při stále velkém množství vody na trati výrazný handicap. Situace se nakonec stala neudržitelnou a pro nulovou viditelnost z vozu musel Erik Janiš předčasně ze závodu odstoupit.

Hodinu a půl po poledni odstartoval hlavní závod víkendu – vozy GT. Janiš startoval z pole position, ale hned po startu se před něj dokázal prosmýknout Andrea Piccini. Janiš na svého soka neúnavně dotíral a s přibývajícími koly se jeho tlak stupňoval.

Nakonec jej krásně předjel v nájezdu do Schwantzovy zatáčky. Okamžitě se svému sokovi dokázal vzdálit a po hodině předal vůz Bertovi na první pozici. Německý jezdec navázal na Janišův výkon a nepřipustil ve své hodině žádné komplikace.

Na závěr se do vozu vrátil Janiš a po rychlém začátku, kdy zajel nejrychlejší kolo závodu, pak už jenom kontroloval náskok a v poklidu si jako první český jezdec dojel pro své první vítězství v šampionátu FIA GT.

Jarek Janiš:Je to nádhera, vyhrát tak velký závod na domácí půdě představuje ohromný zážitek. Začátek závodu byl ale těžký, protože se přede mě dostal Piccini a jeho vůz byl na rovince rychlejší, takže ho nešlo předjet. V zatáčkách jsem byl ale postupně výrazně rychlejší a nakonec se mi ho podařilo předjet. Postupem času jsem si vybudoval náskok, který jsme dále zvyšovali, Sascha odvedl dobrou práci.

V závěru závodu už jsem jel na jistotu, šetřil vůz i pneumatiky. Chtěl bych poděkovat celému týmu, v průběhu víkendu jsme neměli jediný problém a vůz jel od prvního vyjetí. Naše pneumatiky Michelin fungovaly fantasticky, byly rychlé v jednom kole a také konzistentní v závodu. Také bychom rádi tuto výhru věnovali Edouardu Michelinovi, který v pátek tragicky zahynul.

Erik Janiš:V první řadě chci pogratulovat Jarkovi k vítězství, vzájemně jsme si drželi palce. Mrzí mě, že jsem dneska musel odstoupit, ale hned chvíli po startu mi přestal fungovat stěrač. Viditelnost se postupně zhoršovala, zvláště když byly na trati vytahané nějaké nečistoty, až jsem už neviděl vůbec nic. Nemělo smysl riskovat, raději jsem ze závodu odstoupil.

Antonín Charouz:Z víkendu mám radost, závod se vydařil a je skvělé, že se Jarkovi podařilo vyhrát na domácí půdě, kde byl pod větším tlakem. Jsem hodně spokojený.

V příloze naleznete kompletní výsledky a pár fotografií.

BPA
 
 
Fotogalerie:   FIA - GT - TC 76 na Brno Supercar 500 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose