www.car.cz
 

Autotec 2006 : Dálnice z Vídně na Moravu bude s mýtem
     2.6.2006 22:56 - tisková zpráva


Dálnice z Vídně na Moravu s mýtem

Pro dálnici A5, která má do roku 2012 spojit Vídeň s českou hranicí, se počítá s koncesním modelem výstavby i provozu. Na Evropském dopravním kongresu v Brně to řekl Helmut Kukacka, státní sekretář spolkového ministerstva dopravy, inovací a technologie Rakouské republiky.

O výstavbě severní dálnice A5, která spojí vnější silniční okruh Vídně s českou hranicí, Kukacka informoval v rámci svého referátu o prioritách rakouské dopravní politiky. Rakouská strana pro financování výstavby dálnice A5 zvolila systém PPP (Public Private Partnership – partnerství veřejného a soukromého sektoru).

Jdeme cestou financování uživateli a soukromého konsorcia. Pro výstavbu i provoz po dobu 33 let jsme zvolili koncesní model, který počítá s výběrem mýtného,“ uvedl sekretář rakouského ministerstva. Výstavba 58 kilometrů dálnice podle Kukačky bude stát 600 milionů EUR, poslední termín pro podání projektů je tento týden a rozhodnutí o výběru konkrétní nabídky má padnout letos v září.

Až k české hranici by dálnice A5 měla být dokončena do roku 2012. Její definitivní trasa od města Mistelbach zatím není potvrzena, protože není jasné, kde se napojí na dálnici od Brna. Rozšíření silnice R52 z Pohořelic do Mikulova o dva jízdní pruhy, o kterém již rozhodli zastupitelé Jihomoravského kraje, naráží na odpor obcí a občanských sdružení v okolí plánované trasy.
 

 

BVV - Autotec PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Český Krumlov 2006 - foto Radek Rochelt

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose