www.car.cz
 

ME v rallyecrossu 2006 : Češi slavili v Sosnové hned třikrát!
     6.6.2006 07:14 - Vladimír Rožánek


Za větrného a chladného počasí se na pěkném rallyecrossovém areálu v Sosnové u České Lípy konal jubilejní desátý ročník ME v rallyecrossu. Na startu se sešlo solidních 63 vozů, což slibovalo hezkou podívanou. Některé souboje, které jezdci na dráze předváděli, je doslova zvedaly ze sedadel, nechyběl ani potlesk na otevřené scéně Global racing arény. Potlesk fanoušků si především zasloužili naši reprezentanti, kterých se sešlo dostatek a v divizi IA a také v divizi 2 doslova válcovali Evropu.

 

Velmi dobře se dařilo Romanu Častoralovi s Oplem Astra OPC, který zvítězil v divizi 2 i ve finálové jízdě a dostal se tak do čela mistrovství Evropy. Až za ním skončil jeho největší soupeř Švéd Thorjesson s dalším strojem Opel Astra OPC, třetí místo vybojoval Švéd Ericsson na Hondě Civic Type R. Čtvrté místo patřilo po zásluze Tomáši Kotkovi s Hondou Type R.

 

Zajímavé bylo také B-finále, kde nejprve Chvál povyskočil se svým Peugeotem 306 nad všechny ostatní auta, když najel při souboji na obrubník a pak se také povystrkovali z dráhy Freiberger, Valle a Snoiejers. Nejvíce to odnesl Valle, který záhy odstoupil a Freiberger s Meganem ještě bojoval s pomuchlaným předkem a zle zbořenými dveřmi. Stejné pořadí co v cíli také platí v ME.

 

V divizi 1A jsme měli na stupních vítězů hned dva zástupce. Po velmi pěkném výkonu zvítězil Jaroslav Kalný na voze Peugeot 206 a bodově v ME dohonil Belgičana Keesmackera, který v B-finále zle rosekal svůj Opel Corsa a odvezl jen 8 bodů. Po srážce v B-finále nedojeli ani Leganov a Bílek. Druhé místo v divizi vybojoval Václav Veverka s Pugeotem 206 Maxi, i když mu skvěle zatápěl třetí Petrakovits na Seatu Ibiza. Trochu zklamáním byl Pinomaki, který se Renaultem Clio odvezl jen 5 bodů z C-finále, kde porazil další Čechy Brunáta a Vimmera.

 

Nejnapínavější bylo opět finále divize 1, tedy těch nejsilnějších strojů. Bohužel tentokrát jezdecký um a technika nepustila do finálové jízdy žádného Čecha. Koutný se Zemanem se museli sklonit před soupeři a skončili na 13. a 14. místě.

Zajímavě vyrazil v B-finále Pailler s Peugeotem 206, z posledního místa na startu se na konci cílovky propracoval dopředu, ale dostal ránu a jeho naděje na lepší bodové hodnocení skončily v první zatáčce. Nedojel též Jernberg na Fordu Focus.

 

Ve velkém finále se odehrál skvělý souboj mezi zvítězivším Isachsenem na Fordu Focus, Jos Kuypersem na stejném voze a Švédem Hansenem, který byl velkým favoritem na vítězství, ale v Sosnové na něj a jeho Citroen C4 CTV zbylo jen třetí místo. Lars Larsson předvedl s Fábií divákům i ohnivou vložku při jedné z rozjížděk. Ovšem auto se podařilo uhasit včas a pokračován mu přineslo 5. místo.

 

Velikou radost měl v cíli Isachsen, který se vítězstvím dostal na osmé místo v ME a divákům předvedl i vítězný kouřový tanec. K vidění byly také zajímavé severské stroje Volvo S-40 a Saab 93, ale na finále tentokrát nedosáhly.

 

Stav ME v Rallyecrossu po závodě v Sosnové (neoficiální)

 

Divize 1

Kenneth Hansen S – Citroen C4 CTV – 50

Lars Larsson N – Škoda Fábia – 49

Morten Bermigrud N – Citroen Xsara – 41

 

Pavel Koutný CZ – Škoda Fábia – 4

 

Divize 1A

De Keersmaecker B – Opel Corsa – 48

Jaroslav Kalný CZ – Peugeot 206 – 48

Krysztof Groblewski PL – VW Polo – 41

 

Divize 2

Roman Častoral CZ – Opel Astra OPC – 54

Mattias Thorjesson S – Opel Astra OPC – 52

Magnus Ericsson S – Honda Civic Type R – 39

Tomáš Kotek CZ – Honda Civic Type R – 22

 

 

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   ME v Rallyecrossu, Sosnová 06 - Vláďa R

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose