www.car.cz
 

Další zlaté věnce pro Janáka a Janiše z víkendového Mostu
     12.6.2006 08:06 - tisková zpráva


Dva dramatické závody provázely kolize i tresty

 

Ostré závody letošního třetího podniku nejprestižnější domácí okruhové série na Autodromu Most dopadly tentokrát nejlépe pro Jiřího Janáka a Erika Janiše. Janák vyhrál dopoledne před Matějovským a Janišem, ten zase triumfoval odpoledne před Navrátilem a Matějovským. Hlavně dopolední závod byl plný kontaktů a předjížděcích manévrů. Sbor sportovních komisařů provinilcům rozděloval penalizace v podobě průjezdů boxy i trestných sekund.

 

V první jízdě Janák dokonale využil prvního místa na roštu a vlastně od samého začátku boje se držel v čele. Za ním se ovšem okamžitě po startu v Carecově šikaně střetlo několik vozů. V hromadné skrumáži figurovali Janiš, Gottwald, Paasonen Hájek a Lacko. Právě Adam nakonec zůstal v kačírku s poškozeným zavěšením pravého předního kola a navíc se zle pohmožděnou rukou.

 

„Po první ráně jsem se otočil skoro na druhou stranu, než kam vedla trať, ale vzápětí nato jsem dostal další od Paasonena a to mě vrátilo zase do správného směru, takže Janimu vlastně můžu poděkovat,“ líčil těžký moment Erik Janiš. V čele se každopádně držel Janák před Matějovským, Dostálem a Navrátilem. Za nimi se během dlouhých sedmnácti kol semlelo ještě mnoho dalších karambolů.

 

Například Vorba a Marhoul bojovali tak vehementně, že po vzájemném střetu v šestém kole museli oba s poškozenými auty odstoupit. Zajímavé souboje sváděla i skupinka okolo sedmého až desátého místa. Paasonen, Vaníček, Pál a Albrecht několik kol předváděli skutečně hodně napínavou podívanou. Vepředu se mezitím propadl Dostál a naopak postupoval Navrátil. Když útočil na druhé místo, zvolil si k tomu nájezd do šikany, ale probrzdil a následně se před Matějovského dostal poněkud nestandardním způsobem.

 

Za nimi jedoucí Janiš jen tak tak stihl zareagovat a cestu šikanou si zkrátil přes záchytnou zónu.  Do cíle nakonec doletěl první Janák, druhý Navrátil, třetí Matějovský, čtvrtý Janiš a pátý dostál. Sbor sportovních komisařů ale dodatečně penalizoval Navrátila za nebezpečný manévr pětadvaceti sekundami a konečné pořadí znělo Janák, Matějovský, Janiš, Dostál, Navrátil, Paasonen. Finský jezdec tak získal Pole Position pro odpolední závod a Navrátil si trestem paradoxně pomohl ke druhému místu na roštu.

 

Pohled na potlučená auta v uzavřeném parkovišti byl po závodě nepříliš veselý. Jen málokterý vůz přečkal bitvu bez poškození. Paasonen musel z auta vylézt dokonce oknem, protože zkřížené dveře prostě nešly otevřít!

 

Odpoledne se startovalo za ještě většího vedra a jezdci byli pořadateli nabádáni, aby mysleli na to, že sebemenší pochybení proti řádům bude neprodleně trestáno. Paasonen bohužel prohospodařil  první pozici na roštu. Vyrazil sice prudce, ale příliš brzy, takže následoval trest v podobě průjezdu boxy a Fin tedy o své první místo hned ve druhém kole přišel. Průjezd šikanou na konci cílové rovinky se tentokrát obešel bez kolizí.

 

Až o několik kol později přišla první rána, kterou si dali Martin Matzke a Ctirad Hájek. Také Matzke musel projet boxovou uličkou. V čele jel Dostál před Janišem, Matějovským, Janákem a Navrátilem. O vzruch se pak postarali Vaníček a Fulín, kteří spolu několik kol velice čistě bojovali a měnili si pozice, ale Fulín byl nakonec rychlejší.

 

Odstoupit musel Charous, který udělal několikery hodiny, protože měl prázdnou pneumatiku. Janiš pak na čele předjel Dostála, který později podlehl i Janákovi. Paasonen se prodíral startovním polem vpřed, ale ve čtrnáctém kole se dostal do kontaktu s Filipem Albrechtem, který skončil mimo trať a Jani s vědomím své viny  ze závodu odstoupil. Ještě v posledním kole pak došlo k zásadnímu obratu ve vývoji závodu.

 

V čele jedoucího Janiše už nikdo nemohl ohrozit, ale třetí Dostál se v nejpomalejším místě mosteckého okruhu pokusil zaútočit na druhou pozici Janáka. Špatně si ale spočítal nájezd do prudké pravotočivé zatáčky, koly se dostal na trávu a to jej hodilo na Janákovo auto, které bylo střetem zle poškozeno. Janák musel odstoupit a Dostál se ztrátou dokončil závěrečné kolo. V cíli tak byl první Janiš před Navrátilem a Matějovským.

 

Na čtvrté místo se probojoval Brejla, pátý dojel Peter Pál, šestý Adam Lacko, který závod dokončil s vypětím všech sil, protože zraněná ruka ho skutečně hodně bolela. Sedmý skončil Jiří Gottwald a osmý Petr Fulín. Dostál obdržel dvacet pět sekund jako trest za kolizi s Janákem a nakonec byl klasifikován až jako dvanáctý.

 

V čele neoficiální tabulky průběžného bodování se drží Matějovský se 111 body. Na druhé místo se už dostal Erik Janiš (93 b.), třetí je Navrátil (85 b.), čtvrtý Janák (69 b.), pátý Lacko (61 b.), šestý Brejla (59 b.) a sedmý Dostál (53 b.).

 

Jezdce teď čeká letní volno a k dalšímu, už předposlednímu letošnímu podniku, se sejdou zase v polovině srpna, kdy se opět v Mostě koná Race Car Challenge 2006.

 

 

(11.6. 2006)

 

PR


 
 
Fotogalerie:   ČP Škoda Octavia Weekend - Škoda Octavia Cup - Most - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose