www.car.cz
 

Tomáš Kostka pojede 3. podnik World Series by Renault v Turecku
     16.6.2006 09:55 - tisková zpráva


Tomáš Kostka míří k 3. podniku World Series by Renault 3.5 Istanbul (Turecko), 15. června 2006

Již třetí letošní závodní víkend očekává 17. a 18. června českého účast- níka Světové série F Renault 3.5 Tomáše Kostku. Jezdec stáje Draco Multiracing USA se tentokrát bude muset vypořádat s nástrahami okruhu v tureckém Istanbulu, otevřeného v loňském roce.

Po zdařilém vystoupení a osmém místě v Monte Carlu je jeho hlavním cílem opět zisk bodova- ných pozic.Světová série Renault 3.5 (World Series by Renault 3.5) v loňském roce navázala na úspěšnou tradici Světové série formule Nissan V6 a stala se tak další součástí uceleného formulového programu francouzské auto- mobilky. Ten začíná školní formulí Renault 1600 a vede dále přes národní šampionáty a Evropský pohár F Renault 2000 (s monoposty s dvou- litrovými motory) ke zmíněné Světové sérii.

Na ni navazuje šampionát GP2, jehož partnerem a dodavatelem motorů je opět Renault, a při- rozeným vyvrcholením je samozřejmě účast značky v MS F1, kde obhajuje loňské tituly jezdců i konstruktérů.Z různých formulových sérií Renaultu vyšla řada současných pilotů F1, vzpomeňme například na Kimiho Räikkönena nebo Jensona Buttona.

Mezi elitu automobilového sportu se dostal i loňský vítěz Světové série Robert Kubica z Polska, zatím jako testovací jezdec týmu BMW Sauber, a jeho soupeř Němec Markus Winkelhock, zastávající stejnou roli v týmu MF1 Racing.Základem monopostu pro WS F Renault 3.5 je podvozek, vyráběný z uhlíkových kompozitů italskou firmou Dallara.

Pohonnou jednotkou se stal šestiválcový motor Renault o objemu 3,5 litru a výkonu kolem 312 kW. Šestirychlostní převodovka Ricardo má řazení pomocí tlačítek na volantu. Technické předpisy značně omezují možnosti individuálních úprav automobilu a zajišťují tak maximální vyrovnanost startovního pole. K tomu přispívají i jednotně používané pneumatiky Michelin.

Podnik Světové série sestává (s výjimkou Monaka a Spa) ze dvou jízd, přičemž každé vždy předchází půlhodinová kvalifikace. V sobotu je přitom na programu kratší závod, tzv. sprint, na 35 minut, v neděli se závodí o deset minut déle a vozy zajíždějí do boxů k povinné výměně pneumatik. Boduje vždy prvních deset v obou jízdách a jeden bod se přiděluje rovněž za zisk pole position a za nejrychlejší kolo v závodě.

Istanbulský Ottodrom je pro všechny piloty WS F Renault 3.5 velkou neznámou. Proto organizátoři již na čtvrtek naplánovali dvě dvou- hodinové seznamovací seance. Týmy je využily především pro získání údajů pro správné nastavení vozů. Tomáš Kostka byl na úvod spokojen: „Okruh se mně moc líbí, je velmi technický s rychlými pasážemi. Dnes jsem se hlavně učil trať. Inženýři nastavili na začátek obě naše auta stejně, během dne jsme se už propracovali k určitému základu setupu a máme ještě další nápady. Zatím nám ale moc nepřeje počasí, je hodně pro- měnlivé včetně deště, takže nám zůstalo dost práce na páteční volné tréninky.“

Rozpačitější je Tomáš z turecké reality: „Zázemí autodromu je skutečně špičkové, všechno funguje naprosto perfektně. Horší je, když se vydáte za jeho bránu… Je to zkrátka úplně jiný svět.“

Ambice stáje Draco jsou mimořádně vysoké, vždyť Kostkův kolega Venezuelan Pastor Maldonado je v čele průběžného hodnocení. Také náš reprezentant doufá v další bodový zisk: „Tady si dost věřím, okruh je přesně to, co mně sedí. V obou jízdách se připravuji bojovat o umístění v první desítce.“ 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   ČP Škoda Octavia Weekend - ME Superracekart- Most - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose