www.car.cz
 

Pojišťovna ocení v rámci projektu Index bezpečnosti tři města s bezpečnou dopravou
     7.7.2006 10:59 - tisková zpráva


Do projektu ČP Index bezpečnosti, který poprvé v loňském roce vyhodnotil nehodovost v českých městech, je zahrnuto celkem 72 měst - 13 krajských včetně Prahy a 59 bývalých okresních. Některá města si meziročně pohoršují, jiná se zase v pořadí posunují výš, někdy i výrazně. Úroveň bezpečnosti dopravy mají přitom města do značné míry ve svých rukou. To inspirovalo Českou pojišťovnu k tomu, aby vyhlásila soutěž měst o "Skokana ČP Indexu".

Tři města, jedno krajské a dvě okresní, která si meziročně v žebříčku dle hodnot ČP Indexu bezpečnosti nejvíce polepší, dostanou od pojišťovny finanční příspěvek. Město s největším posunem v každé kategorii 200 tisíc korun a okresní město s druhou nejlepší změnou 100 tisíc korun na dopravně bezpečnostní prvky dle vlastního výběru, jako například dopravní značení, semafory, zpomalovací retardéry, radary či další prvky podporující bezpečnost účastníků provozu.

Po prázdninách Česká pojišťovna zveřejní průběžné výsledky za první pololetí 2006, které mohou leccos napovědět, ale města a hlavně jejich účastníci silničního provozu budou mít ještě několik měsíců na to, aby jeho bezpečnostní kredit vylepšili. Proto lze zatím předem jen těžko tipovat favorita roku 2006. Největší zlepšení v loňském roce, které se však nesrovnávalo meziročně, ale s průměrem nehodovosti posledních tří let, zaznamenaly Český Krumlov, Mělník, Uherské Hradiště, Rokycany, Cheb a Karviná, z nichž první Český Krumlov si polepšil dokonce o 48 míst! Jaký posun bude potřeba k prvenství letos?

ČP Index bezpečnosti je výsledkem celkové bilance nehodovosti vztažené v první řadě k počtu obyvatel a k počtu motorových vozidel v každém z měst. Dalšími vstupními údaji výpočtu ČP Indexu pak jsou počty usmrcených, těžce zraněných ze všech nehod a speciálně pak z těch, které se přihodily následkem nepřiměřené rychlosti. Město s nejvyšší hodnotou indexu je označeno jako nejlepší a naopak.

Zveřejňování ČP Indexu má za cíl zlepšit bezpečnost občanů ve městech a obcích, kde žijí. A nynější vyhlášení soutěže pak může být dobrou motivací i pro ně - přispět k dobrému umístění zodpovědným chováním na silnici, ať už jako řidiči, cyklisté nebo obyčejní chodci.

Podporou bezpečnosti silničního provozu se Česká pojišťovna zabývá už několik let. Oceňuje zachránce lidských životů titulem Gentleman silnic a předpisově jezdící řidiče samolepkou autíčka "Jezdíme s úsměvem".

Dalším projektem je umisťování cedulí "Vítejte v našem městě", které upozorňují řidiče na dodržování maximální rychlosti ve městě a obci.

 

PR  ČP


 
 
Fotogalerie:   Pár kotrmelců z Kozákova , foto Pavel Chymek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose