www.car.cz
 

Tropický evropský šampionát motocyklů v Mostě se vydařil
     10.7.2006 07:01 - tisková zpráva


 

Motocyklová elita se utkala na severu Čech

 

Tři dny naplněné zvukem motocyklových motorů a výkony nejlepších jezdců starého kontinentu zažilo na Autodromu Most na šest tisíc diváků. Během uplynulého víkendu se zde totiž jel devatenáctý ročník  Mistrovství Evropy silničních motocyklů. V silné konkurenci o sobě dávali vědět také domácí jezdci, nechyběly ani dramatické pády, které se naštěstí obešly bez vážnějších následků. Vše provázelo typicky letní, přímo tropické počasí.

 

Nejslabší třídě „komářích“ stopětadvacítek v kvalifikacích dominoval Rakušan Eitzinger, náš Igor Kaláb na Aprilii byl třetí. Bronzovou příčku Igor vybojoval i v nedělním závodě, v němž zvítězil švýcarský jezdec Dominique Aegerter na Hondě před druhým Eitzingerem na stroji téže značky. „Byla to dřina, celý víkend jsme se potýkali s naladěním podvozku na zdejší trať a tak jsem nakonec rád i za třetí místo, klukům to opravdu jelo rychleji,“ řekl Kaláb pod stupni vítězů. Pátý skončil Michal Šembera a devatenáctý Michal Vecko. V průběžném evropském bodování je Kaláb druhý za Eitzingerem.

 

Třídu čtvrtlitrů stejně jako loni opanoval španělský jezdec Alvaro Molina. Po vítězství v kvalifikacích vyhrál také nedělní hlavní závod. Michal Filla, jediný český zástupce v této kubatuře, příliš nepřesvědčil v trénincích, ve kterých si vyjel až páté místo na startovním roštu. V závodě ale předvedl skutečně heroický výkon a dojel druhý před třetím Rakušanem Polzerem. Průběžně je tedy třetí, druhý je Švéd Cajback a vede pochopitelně Molina.

 

V kubatuře šestistovkových Supersportů vyhrál kvalifikace Radomil Rous a vypadalo to, že si povede skvěle i v závodě. Po startu se sice propadl na sedmou pozici, ale  pak postupoval stále vpřed. V osmém kole, když byl už druhý, neodhadl zrádnou táhlou zatáčku mezi posty šest a sedm a měl pád. Nic vážného se mu naštěstí nestalo, ale ze zle potlučeného motocyklu začal vytékat benzín, který se okamžitě vzňal.

 

První tedy skončil Gioele Pellino z Itálie před svým krajanem Tarizzem a Němcem Penzkoferem. Čtvrtý dojel Václav Bittman a pátý Patrik Vostárek. Na Jiřího Fejtu zbylo deváté a na Jiřího Brože jedenácté místo. Pavel Ouda závod nedokončil. Průběžně v Supersportech vede Ital Giugovaz, Bittman je pátý, Vostárek devátý a Rous jedenáctý.

 

Čtvrtou evropskou kategorií byl pohár šestistovkových Stocksportů. Ten v Mostě vyhrál vedoucí jezdec průběžného bodování Ital Emili před dánskými jezdci Tirsgaardem a Hansenem. Nejlepší z Čechů byl devátý Tomáš Holubec.

 

Doplňkové závody Přeboru České republiky dopadly ve třídě do 600 ccm nejlépe pro Michala Dokoupila a nad 600 ccm pro Aleše Halámka.

 

„Víkend se dá hodnotit jako jednoznačně vydařený a bez vážnějších incidentů,“ řekl v neděli večer zástupce sportovního ředitele mosteckého okruhu Michal Marek. „Vysoká byla logicky sportovní úroveň všech závodů evropského mistrovství, ale problémy nenastaly ani v závodech domácího přeboru. Loni byly hromadné havárie v nájezdu do nové šikany a musely se zastavovat závody. Letos se už jezdci novou stopu naučili. Traťoví komisaři si dokázali poradit i s hořícím motocyklem. Tyto závody jsou pochopitelně nebezpečnější, než automobilové, proto jsme přísně dbali i na dodržování řádů. Máme novou měřící techniku a několik jezdců platilo pokutu za překročení rychlosti na boxové komunikaci, kde je povoleno maximálně 60 km/h. Jeden z rekordmanů zde jel dokonce dost přes stovku. Ale myslím, že i tohle už si jezdci budou dobře pamatovat,“ doplnil.

 

Poslední červencový víkend se vyznavači jedné stopy  do Mostu opět vrátí. Ve dnech  29. a 30. 7. se tu jede Adrenalin Bike Wekend, jehož součástí bude UEM Alpe Adria Championship a také pokračování domácího motocyklového mistrovství.Jestliže nyní jsme měli ve startovních listinách kolem sto padesáti jezdců, při Alpe Adria víkendu jich bude na tři stovky. Všem příznivcům motocyklových závodů tenhle podnik musím jednoznačně doporučit,“ uzavřel Marek.

 

 

(9.7. 2006)

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Mostecký předkrm z ME Motocyklů - sobota 8. 7. - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose