www.car.cz
 

Krádeže a přepadení na cestách
     21.7.2006 14:46 - tisková zpráva


Jistě není přehnané tvrzení, že vrcholná sezóna turistická je i vrcholem sezóny pro nejrůznější poberty, vděčným objektem, jejichž snažení jsou právě turisté. To platí ve větší či menší míře asi ve většině zemí světa. Snahy policie o varování před zloději, jako třeba již po několik let varovné letáčky, rozdávané na nejohroženějších místech našeho hlavního města, asi příliš účinné nebudou, ale snahu upřít nelze.

Z bohatých mezinárodních zkušeností vyplývá několik základních poznatků.

Stále si musíme uvědomovat, že jsme ohroženi kapesní krádeží, krádeží věcí z auta a dokonce i přepadením. Čeští turisté jsou u zahraničních kapsářů velmi oblíbeni proto, že většinou nosí celou hotovost u sebe, kreditní karty jsou pro nás stále spíše poněkud nákladnou výjimkou. U sebe bychom měli nosit jen malou hotovost; šeky, kreditní karty a doklady pak ve zvláštním pouzdru přímo na těle. Nejrůznější tašky či ledvinky nám lupič utrhne během několika vteřin, často třeba při tom sám jede na motocyklu, nebo po chodníku na kolečkových bruslích. Ani na okamžik nesmíme nechat v automobilu bez dozoru doklady.

Cennosti, kamery apod., raději uklidíme do uzamčeného zavazadlového prostoru, kde nejsou vidět. Pamatujme, že silniční piráti dovedou krást i otevřeným okénkem, třeba u benzinového čerpadla. Parkujete-li u volné pláže, sledujte stále vůz a do vody choďte střídavě. Jste-li v noci stavěni policií, neotvírejte okna ani dveře, dokud se policista nelegitimuje. Jste-li sledováni, nebo se vás někdo snaží zastavit (triky zlodějů bývají různé: hořící papír vhozený pod vůz, upozorňování na závadu apod.), rozhodně nezastavujte, dávejte světelná i zvuková znamení a jeďte k nejbližšímu frekventovanému místu, čerpadlu či policejní stanici!

V podstatě všichni experti se shodují v tom, že otevření či krádež auta je čistě otázkou času. Profesionální gang dokáže naložit a odvézt i sebelépe vybavený automobil. Nicméně máme stále řadu možností, jak krádež znesnadnit. Pro odrazení „chlapců, kteří se chtějí povozit“ či příležitostných pobertů dobře poslouží, je–li zcela prázdný vůz opatřen nápadným, na první pohled bytelným zablokováním volantu, pedálů či převodovky.

Takových, řádně homologovaných systémů, je řada, v cenách od několika set do cca 5 000,- Kč, často jsou kombinovány s alarmem, na který však dnes již reaguje málokdo. Podstatně dražší jsou elektronické systémy: kombinace alarmů či imobilizérů s blikáním, houkáním či vysíláním signálu SOS do pageru majitele. A většinou právě ty nejdražší vozy s maximálním vybavením za desítky tisíc, se stávají kořistí profesionálů velmi často.

Zbývá nám tedy jediné – na cestách dávat zlodějům co nejméně příležitostí.

 

Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Memorial Františka Šťastného 2006 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose