www.car.cz
 

Ford i Märtin ve vedení šampionátu WRC
     tisková zpráva


Rallye Nový Zéland (15. – 18. 4. 2004)

Závěrečná tisková zpráva

Posádce týmu Ford BP Rallye Sport Markko Märtin a Michael Park patří po dramatickém závěrečném dni Rallye Nový Zéland konečné třetí místo. Umístění na stupních vítězů znamená vedení v šampionátu MS jak pro Martina, tak pro automobilku Ford. K úspěchu týmu napomohl také další bod, který získala posádka Francois Duval a Stéphane Prévot s identickým vozem Ford Focus RS WRC.

Märtin a Park odstartovali do čtyřdenní Rally Nový Zéland jako jedna ze dvou vedoucích posádek šampionátu. Po vítězství na minulém podniku v Mexiku, debutovali s novou verzí Focusu WRC 2004. Na North Islandu vyhráli tři z celkových 23 šotolinových rychlostních zkoušek, které celkem měřily 395,50 km. Duval skončil po dnešním ranním výletu mimo trať osmnáctý ale vítězstvím v jedné z rychlostních zkoušek podtrhl úspěšný debut nového vozu.

Dnešní poslední etapa byla situována na západní pobřeží, k městu Raglan, jižně od Aucklandu. Etapa byla rozdělena na dvě identická kola o třech rychlostních zkouškách a měřila 114,74 km. Oproti předchozím dvěma slunečným dnům bylo během dneška zataženo a déšť byl stále na spadnutí. Některé z úseků byly ráno vlhké.

Märtin startoval do etapy na třetím místě a tam se s přehledem držel až do začátku klasické RZ Whaanga Coast, kdy se situace začala dramaticky měnit. Na jedné z nejkrásnější rychlostních zkoušek celého šampionátu byl vedoucí muž pořadí Petter Solberg jedním ze čtyř předních jezdců, kteří se devět kilometrů před cílem nevypořádali se zrádnou pravou zatáčkou. Solberg tu najel na kámen, roztočil svůj vůz a ztratil 30 sekund. Po návratu do Raghlanu byl Märtin sice stále třetí, ale už jen 12,3 sekundy za prvním.

Novým lídrem byl Marcus Grönholm, který ale dostal „hodiny“ krátce po startu předposlední zkoušky. On i Märtin nastupovali do posledního měřeného úseku, druhého průjezdu Whaanga Coast, v naprosto shodném čase. Nejrychlejší tu byl ale Grönholm a Martinův Focus v barvách Castrol se spokojil až s třetím místem.

Umístění na stupních vítězů je vždycky dobré. Jsem po tomto velmi zajímavém víkendu opravdu spokojený,“ řekl Markko. „Myslím, že jsme měli špatný pátek, dobrou sobotu a průměrnou neděli. Ale nakonec jsme se dostali do vedení obou šampionátů. Byla to dobře odvedená práce. Kdybychom věděli, že bude mít Petter ráno problémy, tak bychom útočili více. Nechtěli jsme ale zbytečně riskovat naše bezpečné třetí místo.

Náš jediný dnešní problém jsme měli na předposlední vložce, když jsme ve velmi rychlé sekci s autem narazili do zvýšené krajnice a odrazili jsme se na protější stranu. V té chvíli jsme jeli na pátý rychlostní stupeň, ale přežili jsme to,“ dodává Märtin.

Týmoví kolegové Duval a Prévot si drželi svou sedmou pozici i po dvou dnešních rychlostních zkouškách. Na Whaanga Coast ale také najeli na kámen a sjeli do pole. Náraz poškodil řízení Focusu RS a Duval s Prévotem se ho pokoušeli opravit. Po opravě znovu nasadili pravé přední kolo a pokoušeli se vyjet zpět na silnici. Vůz ale nešel řídit, takže přední kolo opět odmontovali a do cíle RZ pak dojeli po třech kolech se ztrátou osmnácti minut.

Mechanici v servisu odvedli perfektní práci. Stačili vyměnili přední příčník, konzolu, tlačnou vzpěru, kryt olejové vany a hlavu kola za stanovených 20 minut a posádka tak neobdržela žádnou penalizaci.

Belgičan stále mohl získat jeden bod pro Ford do hodnocení značek, takže se i přes velkou ztrátu dále probíjel následnými finálovými zkouškami. „Nečekal jsem, že bych zajížděl stejné časy jako Carlos Sainz, protože jsem tu startoval pouze jednou,“ řekl 23-letý Belgičan. „Byl to dobrý víkend a my jsme se zase posunuli dál. Focus byl celý víkend fantastický a jediným problémem byla moje ranní chyba. Rozpis bych měl mít do budoucna dobrý, protože jsme na něm hodně zapracovali.“

Ředitel týmu Ford BP Malcom Wilson je potěšen prvními místy v obou šampionátech. „Sice jsme rally nevyhráli, ale s dobrým náskokem vedeme hodnocení značek a Markko je sám ve vedení šampionátu jezdců. Jsme ve skvělém postavení. Markko ztratil hodně času v pátek, ale včera ztrátu dotáhl. Dělal jsem si starosti, když Francois vyjel dnes ráno z trati. Zareagoval ale dobře, dostal auto do servisu a získal pro nás bod. Je to skvělý debut pro nový Focus RS. Neměli jsme žádné problémy se spolehlivostí a auto bylo tak rychlé, jak jsme si představovali.“



Martin Linhart

 
Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose