www.car.cz
 

Dynamika a potěšení z jízdy: Nové Audi S3
     2.8.2006 10:32 - tisková zpráva


Modelová řada Audi A3 svou dynamikou i sportovní a sofistikovanou konstrukcí definovala nejvyšší standard třídy prémiových kompaktních vozů. Přicházející Audi S3 je se svým výkonem 195 kW (265 k) a pohonem všech čtyř kol quattro jejím absolutním vrcholem. Nový model díky nekompromisnímu výkonu motoru slibuje špičkový požitek ze sportovní jízdy a zároveň – stejně jako u všech modelů „S“ - nabízí mimořádnou praktičnost při každodenním používání.

Nové Audi S3 posouvá standardy své třídy na úroveň čistě sportovního vozu.    Z klidu na 100 km/h zrychluje za pouhých 5,7 sekundy a jeho blesková akcelerace je zastavena po dosažení 250 km/h. Už samotný sonorní zvuk přeplňovaného čtyřválcového dvoulitru s přímým vstřikem benzinu FSI prozrazuje extrémní výkon a neobvyklou pružnost dravě reagujícího agregátu.

Výkon je bezpečně přenášen na vozovku prostřednictvím šestistupňové převodovky, pohonu všech kol quattro a velkých 18palcových litých kol. Nově koncipovaný sportovní podvozek poskytuje perfektní ovladatelnost a jízdní vlastnosti a pohon quattro zaručuje optimální využití síly motoru na jakémkoliv jízdním povrchu.

Třídveřový model už na první pohled nezapře své sportovní geny: prozrazuje je chromovaná jednodílná maska chladiče s mohutným spoilerem a rozměrnými vstupními otvory na přídi, stejně jako kontrastní platinově stříbrný difuzér, dvě oválné chromované koncovky výfuku a střešní spoiler na zádi. Vnější zpětná zrcátka jsou provedena v hliníkovém designu.

Se sportovním stylingem karoserie dokonale ladí interiér, vyznačující se perfektním zpracováním a nejkvalitnějšími materiály. Jeho dominantními znaky jsou sportovní sedadla s vysokým bočním vedením, černé (nebo stříbrné) čalounění stropu, sdružený přístroj s výraznými číselníky a dekorativní prvky interiéru v hliníkovém, „piano“ nebo v provedení z ušlechtilého dřeva. Sportovní vzhled umocňuje hliníkový design pedálů, hlavice řadicí páky a ventilačních otvorů. Kůží obšitý sportovní volant a další prvky interiéru zdobí rudostříbrná loga „S3“. Dvoubarevné ozdobně prošívané potahy sedadel jsou kožené nebo z kombinace kůže s látkou, na přání pak v provedení kůže/Alcantara.

Mohutným srdcem vozu dodávajícím mu jeho sportovní temperament je vynikající motor 2.0 TFSI, kombinující výhody přímého vstřiku benzinu FSI s přeplňováním turbodmychadlem. Maximálního výkonu 195 kW (265 k) dosahuje při 6000 min-1, přičemž v rozmezí otáček 2500 min-1 až 5000 min-1 poskytuje úctyhodný točivý moment 350 Nm. Přes tyto působivé výkonové parametry spotřebuje v průměru jen 9,1 litru benzinu na 100 km – lepšího důkazu vysoké efektivnosti technologie TFSI asi není zapotřebí. Přitom celý motor váží jen 152 kg, což je méně, než srovnatelné agregáty přímých konkurentů, a díky tomu je dosaženo také lepší rozložení zatížení náprav. Kompaktní rozměry motoru dovolují jeho příčné uložení, které šetří místo, což se samozřejmě pozitivně odráží i na rozměrech interiéru a zavazadelníku.

Ve srovnání s výchozím agregátem modelu A3 použili konstruktéři větší turbodmychadlo, docilující extrémně vysokého plnicího tlaku až 1,2 baru. Zdokonalený mezichladič účinněji ochlazuje vzduch, takže se jej do motoru přivádí ještě více. Vyššímu výkonu odpovídá i optimalizované časování výfukových vaček a větší průřez vstřikovacích trysek. V souladu s tím byla zesílena celá pístová skupina i blok motoru a na hlavu motoru byla použita nová slitina s vyšší tepelnou odolností.

Nové Audi S3 je vybaveno šestistupňovou manuální převodovkou s jemným odstupňováním a zkrácenými řadicími drahami, které umožňují přesné sportovní řazení. Výkon se přenáší přes stálý pohon všech kol quattro s elektronicky řízenou vzadu umístěnou vícelamelovou spojkou, která rozděluje točivý moment prakticky v libovolném poměru podle aktuálních trakčních poměrů na nápravách. Přepracované přední i zadní nápravy jsou ukotveny v pomocných rámech -  přední kola jsou vedena spodními trojúhelníkovými rameny, zadní mají čtyřprvkové zavěšení. Ke snížení hmotnosti byly v konstrukci zavěšení maximálně využity lehké hliníkové slitiny.

Podvozek je ve srovnání s A3 snížen o 25 mm a pérování i tlumiče mají sportovně tuhé naladění, s tím koresponduje i strmější charakteristika přesného elektromechanického řízení. Na výborném vedení a jízdních vlastnostech se podílejí i rozměrná 18“ litá kola obutá pneumatikami 225/40 R18 a účinné 17“ sportovně dimenzované brzdy s černými třmeny, ozdobenými logy „S3“.

? ????Autor: ????? ?1 tisková informace??Alois Janák??Amos Krejčí, Masarykův okruh Brno??Antonín Malý??Antonín Malý??arcSériové vybavení modelu Audi S3 zahrnuje například automatickou klimatizaci, informační systém řidiče s novými sportovními stopkami (lap?timer), prostorový alarm, světlomety xenon plus, přední mlhové světlomety a denní světla. Na přání lze zvolit dole zploštělý kůží obšitý sportovní volant či sklopná skořepinová sedadla, z elektronického vybavení univerzální rozhraní pro přehrávač Apple iPod, rozhraní pro mobilní telefon nebo audiosystém Bose.

Uvedení nového Audi S3 na český trh se předpokládá na konci října 2006, cena zatím není stanovena.


Import Volkswagen Group, s. r. o., Divize Audi/Public Relations, 
Tiskové informace, ceníky a technická data v elektronické podobě najdete na www.audi.cz

 


Audi je celosvětově uznávaným konstruktérem a výrobcem automobilů prestižní třídy. Prodeje Audi už jedenáct let nepřetržitě rostou, v roce 2005 automobilka Audi prodala 829 100 vozů, což představuje meziroční nárůst o 6,4 %. Značce Audi se dařilo především na západoevropském trhu, kde její odbyt stoupl o 7 % na 599 tisíc vozů.

Prodeje automobilů Audi na tuzemském trhu rostou už 11 let po sobě:
* Vloni se v ČR prodalo 2543 automobilů Audi, což oproti 2140 vozům prodaným v roce 2004 představuje nárůst o více než 18 %.
* V roce oslav 25 let quattro byl každý druhý prodaný vůz Audi dodán s pohonem quattro®.
* Audi je nejúspěšnější prémiovou značkou na českém trhu.

PR


 
 
Fotogalerie:   Michal Filla na ME 2006 ve Švédsku stříbrný

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose