www.car.cz
 

Bezpečně s dětmi každý den
     22.8.2006 08:20 - tisková zpráva


Bezpečně s dětmi

Zdálo by se, že po 1. červenci je už vše jasné: prostě že vozíme děti vždy a všude jen a jen v „zádržném systému“. Děti přece jezdí s námi autem téměř každý den. A tak by mělo být samozřejmostí, že je zabezpečíme stejně, jako sebe. Bohužel však jsou tací rodiče, kteří důsledně nepoutají ani sami sebe, pořád s otřepanými výmluvami, o kterých se už snad nedá ani psát.

Stále můžeme vidět, jak dítě stojí před zadním sedadlem, nebo na něm klečí. Již při velmi nízké rychlosti může tak dojít k zraněním velmi těžkým. Polovina nehod dětí-spolujezdců se stane v obcích, či na málo dopravně zatížených úsecích. Nezajištěné děti mají sedminásobně vyšší riziko těžkých až smrtelných zranění. Ze zajištěných děti zůstává po nárazu 83% nezraněných, pouze 17% utrpí zranění. U nezajištěných dětí tedy je podíl zranění 51%. Použití ochranných systémů může rozhodující měrou přispět k bezpečnosti našich dětí.

Argumenty, používané proti sedačkám bývají hlavně dva: cena a menší možnost zabavit dítě cestou. Co se týče ceny, lze pořídit nové, schválené, kolem 1 000,- Kč nebo sedačky starší (podobně jako oblečení, které se mezi dětmi „dědí“) a cena takovéto sedačky pak představuje zhruba půl nádrže benzinu. Co se týče nudy dítěte a jeho případného zlobení během cesty, lze jistě naplánovat delší cestovní čas s pravidelnými zastávkami a různé hry, aby se mohlo dítě rozptýlit.

Věřte, že tato ztráta času na cestě je podstatně menší, než když budete denně navštěvovat jednotku intenzívní péče v blízké nemocnici, kde bude ležet váš těžce zraněný potomek a v noci se budete budit hrůzou, zda svá zranění vůbec přežije, eventuelně s jakými následky.

Dítě, které není připoutáno a sedí, nebo dokonce stojí vzadu uprostřed, aby lépe vidělo na cestu, je v okamžiku nárazu vrženo proti přednímu sklu, případně skrze něj ven. Lépe se mu nevede ani v případě, že je při nárazu otloukáno o zadní dveře či opěradla předních sedadel. A dítě, sedící na přední sedačce? To lze kvalifikovat pouze jako pokus o vraždu. Domníváte-li se, že udržíte své šestikilogramové dítě na klíně, zkoušejte to pouze, pokud vaše auto stojí!

 

Infoservis


 
 
Fotogalerie:   Letní Most z archivu týmů objektivem P. Frýby

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose