www.car.cz
 

Finále poháru octavií v Mostě nevyšlo Matějovskému podle představ
     1.9.2006 11:10 - tisková zpráva


V rámci víkendu trucků na Autodromu Most se poslední srpnový víkend odehrál také závěrečný podnik desátého ročníku Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu. INTERNET EXPRES Prima Team do něj nastupoval s vysokou pravděpodobností získání titulu poháru soutěžících a Michal Matějovský měl zcela reálnou šanci na získání titulu absolutního vítěze letošní sezóny.

Technická smůla, náhody a souhra dalších nepříznivých okolností bohužel zaúřadovaly naprosto neúprosně. Michal nakonec skončil celkově až čtvrtý a na tým mezi soutěžícími zbylo až druhé místo.

Nasazeny byly tři vozy, v nichž kromě Michala hájil týmové žluté barvy opět Jiří Jupa a místo Adama Lacka, pro kterého byl tentokrát prioritou volant tahače MAN, si po roční pauze do octavie sedl zase Mirek Forman. Už od pátečního volného testování přes sobotní volný trénink až k oficiální kvalifikaci jezdil Michal druhé až třetí nejlepší časy.

Jirka Jupa se držel kolem desátého místa, Mirek Forman jistil situaci z druhé poloviny startovního pole. Jiří i Michal tedy dostali v sobotu odpoledne možnost zkusit ještě jedno ostré kolo v kvalifikačním finále stylem Superpole. Bylo po dešti a časy se tak logicky o dobrých dvanáct sekund prodloužily. Jirka Jupa si dobrou jízdou pomohl na osmou pozici, ale Michal se kvůli drobné chybě na mokré trati dostal ze druhého na sedmé místo.

V neděli dopoledne se konečně vozy postavily na start prvního závodu. Michal po zhasnutí červených světel skvěle odstartoval a naprosto s přehledem se začal posunovat dopředu. Brzy už byl třetí za Brejlou a vedoucím Janákem. Brejlu potom čistě předjel a začal se dotahovat na Janáka, který měl po loňském celkovém vítězství logicky také vysoké ambice. Potom přišel nájezd do osmého kola. Výjezd na cílovou rovinku, opatrná akcelerace z pravotočivé zatáčky, na ní už naplno a při řazení pětky Michalovi najednou zůstala v ruce řadící páka! Michalovi nezbylo, než odstavit auto na konci cílové rovinky u výjezdu z boxů... Zmařená šance na celkové vítězství byla skutečně hodně hořká. Jupa závod dokončil na sedmém místě, Mirek Forman dojel desátý.

Do odpoledního závodu Michal nastupoval s předsevzetím poprat se alespoň o celkovou stříbrnou příčku, ale podobný úmysl měli ještě čtyři další jezdci. Jiří Navrátil, Erik Janiš, Václav Brejla a Jan Dostál totiž se svým dosavadním bodovým ziskem takovou šanci totiž skutečně měli. Michal startoval až ze samého konce startovního pole a měl situaci ze všech nejtěžší. Po startu šel ale vpřed skutečně raketovým tempem.

Finálový závod byl neuvěřitelně vyrovnaný a ještě v cíli pátého kola byl časový rozdíl mezi prvním a posledním závodníkem pouhých dvanáct sekund. V druhé polovině závodu už Michal jezdil na páté pozici! Janiš už dříve z bitvy vypadl s prázdným zadním kolem. První ale jel Brejla, druhý Dostál, třetí Jupa a čtvrtý byl Navrátil. Jupu však v patnáctém kole zradila poloosa a ze závodu vypadl. Michal tedy závod nakonec dokončil na čtvrté pozici, Forman nakonec dojel osmý.

Na řadu přišla bodovací matematika se všemi svými záludnostmi. Propozice poháru totiž mluví o tom, že jezdci se započítávají body za maximálně osm závodů z deseti a může si škrtnout nejhorší výsledek jednoho prvního a jednoho druhého závodu. Celkový součet Michalových bodů činil 128 a neškrtal nic. První skončil každopádně Janák a dvě dobrá Navrátilova umístění ze závěrečného víkendu vydala na celkem 133 body. Václav Brejla nasbíral celkem 144 body, ale 16 jich škrtal. Celkem mu tedy zbylo 128, stejně jako Michalovi. V takové situaci podle propozic rozhoduje vyšší počet lepších umístění v sezóně a protože Brejla v posledním závodě vyhrál, připadlo celkové třetí místo právě jemu.

"Těch náhod a smůly bylo letos opravdu hodně, jenomže i to bohužel k motorsportu patří a nedá se s tím nic dělat," lakonicky v neděli večer konstatoval Michal. Jezdec, který se po celou sezónu držel na předních místech a v kvalifikacích byl pravidelně mezi prvními třemi, se nakonec musel spokojit s bramborovou medailí. Pro úplnost dodejme, že Adam Lacko, který jel jen tři víkendy z pěti, skončil nakonec osmý. Jirka Jupa měl body jen ze dvou odjetých podniků a je nakonec jedenáctý.

 

PR

 

oficiální týmové stránky : http://www.csms.cz/


 
 
Fotogalerie:   Finále Octavia Cupu v Mostě - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose