www.car.cz
 

Josef Král se přibližuje absolutní špičce v prestižním seriálu Formule BMW !!
     4.9.2006 17:41 - tisková zpráva


Formule BMW – ZANDVOORT   1. - 3. 9. 2006

 

Šestnáctiletý mladík Josef Král absolvoval nejúspěšnější  závodní víkend v Holandském Zandvoortu. V pátečních dvou kvalifikacích si vyjel devátou pozici pro sobotní závod  a páté místo na startu v nedělním závodě.

 

V první kvalifikační dvacetiminutovce jsem se dostal za Phillipa  Enga, který mě nesmyslně brzdil a vodil po trati. Neměl jsem prostor ani na jedno ostré kolo. Většinou zajíždím své nejlepší časy v posledních minutách kvalifikace.Eng se mě pak omluvil ale to mě nebylo nic platné“ říkal student z Hradce Králové.

 

Ve druhé kvalifikační dvacetiminutovce však Josef Král zabral a po velmi dobrých stabilních časech v každém kole si vybojoval své nejlepší umístění na startovním roštu v letošní sezóně.

 

Do sobotního závodu odstartoval Král v silné skupině a do první zatáčky vjížděl na 10. pozici. Na čele se srovnali leader šampionátu Vietoris za ním Fin Mika Maki na třetím místě se usadil  Němec Wasem. Král držel svou desátou pozici až do poloviny druhého kola. „V ostré pravé zatáčce jsem nechal prostor pro podjetí Raggingerovi, který toho okamžitě využil.“

 

Ani  na jedenáctém místě se však Král  neudržel dlouho. Po chybě v nejtěžší zatáčce okruhu, kdy vyjel do kačírku, se propadl až na 15. místo.“V dlouhé táhlé zatáčce jsem si brnkl o obrubník a auto se utrhlo….měl jsem štěstí protože jsem vyjel jen na trávu z hlubokého kačírku bych se asi nedostal“ hodnotí svou chybu Josef Král.

 

Pak se ale jeho jízda stabilizovala a z relativně beznadějné pozice se začal probíjet dopředu. Postupně předjel Němce Zacherleho, Japonce Kurodu, Švýcara Leimera, a Němce Hoeinga. Nakonec si po dobrém výkonu ve druhé části závodu rodák z Jaroměře vybojoval 2. body za 9. místo.“Za body jsem rád ale se svým výkonem úplně spokojen nejsem udělal jsem totiž na jeden závod dost chyb.

 

Závod vyhrál systémem start cíl Christian Vietoris před Mika Makim a Dominikem Wasemem. Závod poznamenal velmi nebezpečný manévr Němce Enga, který v cílové rovince hrubě a nebezpečně křížil stopu jednomu ze svých soupeřů tak, že hrozila velmi nebezpečná kolize. Za tento manévr byl Eng diskvalifikován ze závodu a dostal stop i na nedělní závod, 

 

Neděle vyšla Josefovi náramně. „Základem tomto šampionátu je dobré postavení na startu. Páté místo na roštu  bylo dobrým předpokladem pro celkové umístění.Věděl jsem to a soustředil jsem se na start. Trochu jsem sice po zhasnutí červených světel prohrábl, ale do zatáčky po startu jsem si držel svou  sedmou pozici. Z vnějšku nás ale začal objíždět rychlejší Mexičan Mendoza, který vydělal na zvolení této stopy,“ hodnotí vstup do závodu Král.

 

Vpředu se mezitím srazili De Brujn, s Colettim a Raggingerem. Při snaze vyhnou se kolizi vjel do kačírku Holzer. „Na výjezdu z první zatáčky mě rychlejší Coletti zavřel. Ale do ostrého souboje jsem s ním nešel protože jsem chtěl využit dobrého postavení na startu.“ Potom už si Josef velmi přesnou a bezchybnou jízdou držel vybojovanou 5.pozici.“

 

Pár kol se na mě snažil tlačit Němec Wissel ale bez problémů jsem mu zase odjel.“ viděl náznak možného souboje Josef Král. Jednu chvíli měl Josef Král dokonce zajeto nejrychlejší kolo závodu a utočil na před ním jedoucího Dominika Wasema. Poslední kola  se už však všichni smířili se svým umístěním. Závod vyhrál opět Christian Vietoris, který si zajistil mistrovský titul před věčně druhým Mikou Makim a Stefanem Colettim.  

 

Poslední dva závody se  budou konat 27.-29.10.2006 na Německém Hockenheimringu. 

 

Martin MILER

Josef KRÁL  

           

        PR


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose