www.car.cz
 

WTCC : Dvě třetí místa pro Yvana Mullera a jeho SEAT v Brně
     4.9.2006 18:10 - tisková zpráva


13/14 kolo světového šampionátu WTCC:
Dvě třetí místa pro Yvana Mullera v Brně

Rekordních 46 tisíc diváků – nejvíce na automobilovém podniku od roku 1987, kdy byl okruh v Brně otevřen – sledovalo o víkendu dramatické boje o další body v seriálu FIA World Touring Car Championship (WTCC).

Náročná brněnská trať rozhodně nepřispěla k rozuzlení zápletky, kdo se po třech zbývajících podnicích mistrovství bude radovat nejvíc. Kombinace těžké trati s velkým převýšením a vysoké zátěže, kterou museli jezdci týmu SEAT v Brně vézt, si vybrala nepříjemnou daň v podobě ztráty prvenství.

Nicméně partie je široce rozehraná a osm jezdců, kteří mají stále šanci na zisk titulu, od sebe nyní dělí pouhých 17 bodů, počínaje po Brně vedoucím Priaulxem (58 bodů) a konče dvojicí Rydell-Tarquini (41). V šampionátu konstruktérů je situace ještě vyrovnanější – SEAT ztrácí na BMW pouhý bod.

Nejlepší čas v kvalifikaci sice znamenal v prvním závodě pole position pro jezdce SEAT Sportu Gabriele Tarquiniho, ale už v první zatáčce po startu ho předjela dvojice BMW a následný tvrdý atak Priaulxeho v dalším BMW poslal Italův Leon do kačírku. Sportovní komisaři incident posvětili jako běžný ale pro Tarquiniho tím závod skončil prakticky hned na začátku.

Čest značky SEAT zachraňoval třetím místem v cíli Yvan Muller, který tak počtvrté v sezoně stanul na stupních vítězů.Jsem rozhodně rád, že jsem se opět dostal na podium, po výsledcích v Brazílii a Mexiku pro mě bylo velmi důležité v Brně bodovat,“ komentoval závod Muller, který si pro další 3. místo zajel i v následném závodě dne.

Skvělý souboj se odehrával za Mullerovými zády, kde tvrdě dotírajícího Andy Priaulxe dokázal udržet v patřičných mezích zkušený matador SEATu Jordi Gené a zabránil mu tak v zisku více bodů. Pořádně otrávený naopak odjížděl z Brna do té doby vedoucí jezdec seriálu James Thompson: „Brno tedy rozhodně není místo na tahání 70 kg zátěže! Když už se člověk kvalifikuje tak vzadu, je prostě nemožné závodit, rozdíl v rychlosti aut je na zdejší trati obrovský.“

Také ve druhém závodě dne se ze šestice jezdců SEAT týmu nejvíce dařilo Yvanu Mullerovi a Jordi Genému. Po startu ze šestého místa na roštu se Muller posunul na čtvrtou příčku a v posledním kole trochu oplatil týmu BMW jeho atak na Tarquiniho v prvním závodě, když na brzdy předjel Zanardiho a v následné kolizi ho poslal ven z trati. Výsledkem bylo třetí místo pro Mullera. Kousek za ním sváděl tvrdý boj Jordi Gené s Dirkem Müllerem o pátou a šestou pozici. Nakonec byl Němec úspěšnější, takže Jordi Gené se musel spokojit se šestým místem.

Jaime Puig, ředitel týmu SEAT Sport po závodě připustil, že Brno přineslo „ Jeden z našich nejslabších výsledků. Ale nebylo to tak špatné, jak to mohlo být. Věděli jsme, že trať bude vyhovovat vozům BMW, takže ztráta pouhých deseti bodů není problém.“

 
Pořadí značek v šampionátu WTCC (body):
1. BMW       170
2. SEAT  Sport     169
3. Alfa Romeo     117
4. Chevrolet       87
 
Pořadí jezdců v šampionátu WTCC (body):
1. Andy Priaulx   BMW 320si  58
2. James Thompson  SEAT León  49
3. Augusto Farfus  Alfa Romeo  46
4. Jörg Müller   BMW 320  45
5. Yvan Muller  SEAT León  45
6. Dirk Müller   BMW 320si  44
7. Rickard Rydell  SEAT León  41
8. Gabriele Tarquini   SEAT León  41
9. Peter Terting   SEAT León  33
10. Jordi Gené    SEAT León  32
 

Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po závodech v Brně je nyní SEAT na druhém místě v jezdcích i značkách.
 
Osmý podnik letošního ročníku desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede 24. září v tureckém Instanbulu.


PR


 
 
Fotogalerie:   FIA WTCC Brno 2006, foto M.Repka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose