www.car.cz
 

Martin Macík se pro Dakar 2007 opět převléká do žlutého
     5.10.2006 10:47 - Pavel Jelínek


Sedlčanský tým Martina Macíka se znovu chystá na Dakar, znovu s liazkou, opět s vlastním doprovodným kamionem. Plánovaná výrazná evoluce se zatím nekoná, snad příští rok, ale příprava jistě ještě bude zajímavá.

 

Martin Macík vyjede na Dakar se stejným autem jako letos, ve stejné specifikaci. Vůz se znovu převlékne do tradiční macíkovské žluti. Plánované technické změny nakonec zhatili sami pořadatelé tím, že ponechali stávající technické předpisy v platnosti. Liazka tak musí ctít loňskou homologaci.

 

Změny se však dotknou motoru. „Rozhodli jsme se výkonovou špičku tolik nehrotit, proto výkonově zůstáváme na stejné úrovni. Ale díky jinému palivovému čerpadlu jsme schopni dosahovat maxima výkonu už ve velmi nízkých otáčkách, což nám jistě pomůže v pomalejších pasážích. Díky změnám v převodech navíc dokážeme dosahovat maximální povolené rychlosti, a díky tomu také zrychlíme,“ říká Martin Macík.

 

Největším oříškem se tak nyní jeví zástavba konečně fungujícího interního systému centrálního dofukování kol. „právě na tom konstruktéři v Tedomu dělají,“ říká Macík. Změny se dotknou také distribuce vah, na voze budou o třetinu menší nádrže, které budou maximálně posunuty k zadní nápravě.

 

Inovace doznal i doprovodný kamion, ať už úpravou nástavby, zajišťující její lepší využitelnost nebo zástavbou závodního motoru a převodovky i náprav dříve užívaných na macíkově závodním vozidle.

 

Tým se vrací k trojčlenné konfiguraci posádky. V závodním voze by měli vedle Martina Macíka usednout i Jiří Žák a šéf Tedomu Vlastimil Vildman. Tradiční Macíkův mechanik Ladislav Fajtl by měl pilotovat doprovodný vůz spolu s Jiřím Čápem a zástupcem společnosti Tedom, který by měl u obou vozidel hlídat technický stav motorů.

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Charouz racing F3000 při WTCC 2006 v Brně 2006 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose