www.car.cz
 

A1GP poprvé v Brně. Tomáš Enge doma zazářil stříbrem
     10.10.2006 08:44 - Pavel Jelínek


Výborné druhé místo v hlavním závodu formulového seriálu A1 Grand Prix, který premiérově o víkendu zavítal  na Masarykův okruh v Brně, vybojoval český jezdec Tomáš Enge. Předtím ještě obsadil ve sprintu páté místo a celkem tak získal pro domácí tým 11 bodů do Světového poháru národů. Především v hlavním závodě na 35 kol měl Enge i notnou dávku štěstí, když se na druhé místo  protáhl po kolizi před ním jedoucího Kanaďana a zároveň se tak o pár metrů vzdálil i  svým pronásledovatelům.

 

Přitom kvalifikace do závodu nedopadla pro český tým podle představ. www.apwatchreplica.com Dlouho se nedařilo najít nejvhodnější nastavení a Tomáš  jezdil až ve středu 23 členného startovního pole. Lepší kvalifikační čas zajel až v úplně posledním kvalifikačním segmentu. Ale start  ze  čtvrté  řady byl  přece jen poněkud  za očekáváním.

 

Přesto byl manager Engeho i celého českého týmu, Antonín Charouz, celkem spokojen: „S výsledkem jsem docela spokojen, protože pro Tomáše je velmi složité přesednout z cestovního vozu, se kterým závodí v Americe, do formule. Časy v prvních kvalifikačních segmentech nebyly podle našich představ, ale poslední už byl dobrý.“

 

www.repsswiss.com Nejrychlejší čas jsem zajel v poslední části kvalifikace, což určitě nebyl záměr. Do posledních dvou částí jsme nasadili nové pneumatiky a bylo to znát. V poslední jízdě již bylo všechno podle mých představ, udělali jsme radikální změnu v nastavení a dal jsem do té jízdy všechno. Výsledný čas byl nakonec o půl vteřiny rychlejší. Musím si také na auto zvyknout, protože jsem nestartoval v Zandvoortu,“ doplnil Tomáš Enge, který před týdnem namísto  úvodního závodu  sezóny  tzv. zimní  formule jedna, resp. Poháru národů, chyběl proto, že startoval na prestižním  závodě závodě 1 000 mil Petit Le Mans v Atlantě. A nejen startoval, prestižní  závod navíc s vozem Aston Martin 007 DBR9 absolutně vyhrál !!

 

"Mám za sebou tvrdý týden a musím přiznat, že jsem velmi unavený. Na druhé straně musím vyslovit spokojenost s druhým místem, na kterém má zásluhu celý tým i vynikající fanoušci," řekla česká jednička po závodě, kterému mimochodem za krásného počasí přihlíželo téměř 30.000 diváků.

 

Engeho i všechny  další jezdce velmi rychlých  formulí čekaly v Brně dva závody. V tom prvním na deset kol dojel liberecký jezdec pátý a  do druhého tak   startoval z třetí  řady. Jeho cesta na stupně vítězů v hlavním závodě pak měla hned dva důležité momenty. Prvním byla povinná zastávka v boxech na přezutí pneumatik, do které jezdec  najížděl jako zcela první. Výměna vyšla výborně a český pilot se díky  tomu posunul z pátého místa na třetí. V těsném  závěsu za bílo modro červenou  formulí našeho týmu ale jezdily další dvě, jejichž jezdci chtěli Engeho předjet.

 

V čele jezdil dlouho Kanaďan James Hinchcliffe, kterého pronásledoval Alex Yoong z Malajsie. Před koncem závodu došlo při pokusu o předjetí ke kontaktu obou  vozů, www.tourwatchsea.net po kterém se kanaďanův stroj roztočil do smyku a skončil v kačírku. Mezitím se přihnal Enge a pohotově využil příležitost a protáhl se na stříbrnou pozici. "Kanaďan udělal drobnou chybu, kterou se mi podařilo využít k úspěšnému útoku. V závěru jsem se už maximálně koncentroval na udržení druhého místa. K útoku na vedoucího Yoonga jsem neměl příležitost, byl dnes velmi rychlý," komentoval druhý rozhodující okamžik pro své výborné umístění  Enge. Naopak si totiž musel hlídat záda, neboť až do cíle na něj  dotíral jezdec Mexika.

 

"Jsme velmi štastní. Splnili jsme víc, než jsme plánovali a vše se nám povedlo. Tomáš zajel fantastický závod a vše bylo výborné. Fanoušci byli také skvělí. Prostě naprostá spokojenost," zářil po  projetí  cílem ten, který měl  celou akcí  na svědomí, Antonín Charouz.

 

Také Tomáš Enge rozdal kromě  mnoha  autogramů i mnoho  úsměvů: "Měl jsem velmi náročný týden po mém návratu z Ameriky, kde jsem s továrním týmem Aston Martin vyhrál vytrvalostní závod Petit Le Mans. Absolvoval jsme mnoho podpisových akcí a mnoho interview .  V sobotu jsem se snažil najít co nejlepší nastavení a zajet co nejlépe kvalifikaci, snažil jsem se co nejrychleji sžít s vozem. Český A1GP tým má nového inženýra a všichni odváděli skvělou práci po celý víkend.

 

Závod se nám velmi povedl, nejvíc jsme pravděpodobně získali rychlou zastávkou v boxech. Tím se nám podařilo dostat se z pátého na třetí místo. Bojoval jsem až do konce a nakonec to vyšlo až na druhé místo. Jsem velmi rád za obrovskou podporu diváků a to druhé místo patří jim. Fanouškům jsem za podporu poděkoval několika piruetami na stadiónu, a i přes helmu jsem slyšel jejich nadšení."

 

Nejúspěšnějším pilotem brněnského závodu ale byl Alex Yoong z Malajsie, který si připsal hned dvě vítězství. Mnoho pěkných fotografií z akce najdete na www.motormix.cz a www.car.cz.

 

Brněnský závod se vydařil a zůstává jen otázkou, zda se A1GP na Masarykův okruh opět za rok vrátí. Nejbližší akcí nyní je za dva týdny tradiční Epilog.


 
 
Fotogalerie:   A1GP Brno 2006 - Sprint Race od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose