www.car.cz
 

Tomečkův tým testoval na slovenské Sahaře na Dakar 2007
     24.10.2006 13:09 - tisková zpráva


V pátek 20.10.2006 se v rámci příprav na rally Dakar 2007 konalo na slovenské Sahaře za účasti technologických a reklamních partnerů testování "modré" Livescore Tatry Letka racing týmu jedenáctinásobného účastníka rally Tomáše Tomečka.

 

Euromilhoes Lisboa Dakar 2007

Populární rally, která spojuje dva kontinenty, představuje jeden z nejtěžších motoristických závodů na světě. 29. ročník bude odstartován již 6. ledna 2007. Tradiční prolog na území Evropy bude, podobně jako minulý rok, hostit portugalský Lisabon. Poté se rally přesune na území Afriky. Postupně řídnoucí startovní pole navštíví Maroko, Mauretánii, Mali a Senegal. Není bez zajímavosti, že během téměř třicetileté historie rally pořadatelé zavedli účastníky do jedenadvaceti z třiapadesáti afrických zemí. 21. ledna 2007 by měli účastníci v senegalském hlavním městě Dakaru dorazit do cíle.

 

Dakar neztrácí popularitu

O prvenství v kategorii automobilů budou v lednu 2007 bojovat vítězové posledních dvou ročníků, Luc Alphand a Stéphane Peterhansel. O obhajobu se bude pokoušet i Marc Coma, který letos triumfoval s motocyklem KTM. Velký zájem je i o kategorii kamionů, ve které jsme v minulosti dosáhli největších úspěchů. Již po dvou týdnech totiž musel být pro velký zájem zastaven příjem přihlášek. Na start se letos postaví osmdesát kamionů (minulý rok jich bylo 69), i když se jich hlásila více než stovka.

 

Již teď se tak můžeme těšit na souboj v posledních letech dominantních Kamazů pilotovaných mimo jiné pětinásobným vítězem rally Rusem Čaginem s vozy Ginaf připravovanými Létajícím Holanďanem Janem de Rooyem. Bez šancí však rozhodně nejsou ani češi. Letka racing tým bude mít ve hře hned dvě ostré Tatry 815 DAKAR 2T0R45. Posádku té "modré" s označením Livescore tvoří Tomáš Tomeček, Vojtěch Morávek a Ladislav Lála. "Zelený" vůz Petrobras bude pilotovat veterán Rally Dakar André De Azevedo, vedle kterého se posadí Maykel Vilarta a Jaromír Martinec.

 

Veselé historky z natáčení

Během testování vládla v kabině i v zázemí skvělá a uvolněná atmosféra. Tomáš Tomeček proháněl Tatru po polygonu, který svým profilem a písečným povrchem připomíná některé africké etapy. Rychlé rovné úseky se střídají s rozbitými. Jsou tady ale i písečné duny, prostě na malém prostoru prakticky vše. Ti, kdo sebrali odvahu, dostali možnost usednout jako spolujezdci do závodní sedačky a proletět s Tomášem Tomečkem za volantem testovací okruh. Na rovných lesních úsecích Tatra hravě překonává stokilometrovou rychlost.

 

 Helma a zapnuté bezpečnostní pásy se s ohledem na bezpečnost považují za samozřejmost, i desetitunová Tatra totiž dokáže být v těžkém terénu pěkně divoká. Projížďka v kabině závodního kolosu představuje jedinečný zážitek, což potvrdila většina zpocených "závodníků" se svítícíma očima, kteří se snažili o svůj zážitek dělit s ostatními. Někteří "skoro závodníci" nakonec raději na poslední chvíli rozepnuli pásy a přenechali své místo jiným. Svůj křest ohněm si odbyl i třetí člen posádky, tedy já. První jízda měla sloužit pro zahřátí tlumičů.

 

Pilot mi ale neřekl, že za tím účelem pojedeme tak na 150 procent běžného závodního nasazení. Díky nedotaženým pásům jsem nejdříve urazil štítek u helmy o madlo uprostřed vozu, abych si to samé madlo při dalším šíleném skoku otiskl na čelo přesně pod lemem helmy. Sice to bolelo, ale nechtěl jsem křičet do interkomu, takže si ze mě Tomáš s Vojtou Morávkem mohli začít utahovat, až když jsem vyvrávoral z kabiny. Chybami se člověk učí, příště budu dotahovat pásy, i když budeme jen popojíždět.

 

Celodenní testování splnilo svůj účel. Tomáš Tomeček si chování vozu velmi pochvaloval: "S autem jsem spokojený. Již před Marokem se po přestavbě jízdní vlastnosti zlepšily. Budeme pokračovat v ladění nastavení podvozku." Letošní vůz doznal konstrukčních změn – mezi ty nejvýraznější patří posunutí kabiny dozadu a tím i odlehčení přední nápravy. To se pozitivně projevilo na jízdních vlastnostech a chování vozu. "Pěkná spousta pěkné práce," je to, co podle Tomáše Tomečka tým pro dva následující měsíce čeká.

 

Zajímavé je i srovnání dojmů pilotů obou závodních Tater Letka racing týmu. "Na vítězství rozhodně máme," prohlašuje André De Azevedo. Tomáš Tomeček je tradičně skromnější: "Naše šance jsou reálně vyrovnané."

 

Více informací o Letka racing týmu naleznete na adrese www.lrt.cz.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Epilog 2006 objektivem Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose