www.car.cz
 

FIA GT po Dubai : Jarek Janiš vybojoval konečné třetí místo
     19.11.2006 12:50 - tisková zpráva


Český jezdec Jarek Janiš dosáhnul výborného úspěchu při své plné premiérové sezoně v šampionátu FIA GT a po pátém místě v posledním závodu v Dubaji obsadil třetí příčku v konečném pořadí sezony. Janiš v Dubaji poprvé startoval za tým Race Alliance a ve voze Aston Martina DBR9 se střídal s Philippem Peterem a Karlem Wendlingerem.

Závěrečný tříhodinový závod sezony se odehrál na okruhu v Dubaji a nabídnul zajímavý závod se spoustou těsných soubojů. Janiš, prvně startující v barvách týmu Race Alliance, po startu mohl jen sledovat, jak jeho kolega Peter musí neplánovaně do boxů s poškozenou pneumatikou. Zastávka odsunula Aston Martin v barvách Red Bullu až do chumlu vozů GT2, odkud se však postupně začal propracovávat vpřed. Jako druhý usednul za volant Wendlinger, který předal vůz Janišovi na šestém místě.

Český jezdec se po pár kolech dotáhnul za Fabrizia Gollina a po krátkém souboji se dostal před něj na páté místo. Na čtvrtého Fabia Babiniho ztrácel přibližně 40 sekund a rychlými koly z jeho náskoku postupně ukrajoval, zároveň se však rychle blížil cíl závodu. Janiš byl nakonec odmávnut 18 sekund za italským jezdcem.

Z vítězství se radovala posádka Andrea Piccini a Jean-Denis Deletraz, která se díky tomu dostala na druhé místo konečného pořadí jezdců. Janiš bral za páté místo čtyři body a s celkovým součtem 58 bodů obsadil třetí místo, když předstihnul svého bývalého týmového kolegu Saschu Berta.

Jarek Janiš: „V prvé řadě jsem šťastný, že se mi podařilo vybojovat konečné třetí místo. Byl to pro mě víkend samých neznámých, nový okruh, nový vůz, nový tým, noví týmoví kolegové, ale nakonec vše fungovalo velmi dobře. Tým Race Alliance a jeho jezdci mě přijali velmi dobře a dělali vše pro to, abych se co nejrychleji aklimatizoval. Závod pro nás bohužel nezačal nejlépe, když Philipp dostal po jednom ze soubojů defekt a museli jsme neplánovaně do boxů.

Potom jsme se probíjeli vpřed, bez zastávky navíc bychom zřejmě byli na stupních vítězů. Můj stint začal dobře, jezdil jsem rychlé časy a podařilo se mi předjet jeden z vozů týmu BMS, druhý z nich jsem dotahoval, ale závod byl příliš krátký. V poslední třetině stintu jsem navíc měl problém s jedním z bezpečnostních pásů a to mě trochu limitovalo.“

Antonín Charouz, jezdců manažer: „Třetí místo v konečném pořadí je pro Jarka velkým úspěchem a před sezonou by ho určitě všichni brali. Ze zpětného pohledu je škoda, že jsme nedosáhli výše, protože možnosti tam určitě byly. Celkově vzato jsme každopádně velmi spokojeni s umístěním. Ještě jednou bych rád poděkoval Race Alliance za vstřícnost při jednání o Jarkově startu v posledním závodu.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   První Čech v Peugeotu Super 2000, listop. 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose