www.car.cz
 

OMV zahájila těžbu ropy v Jemenu a získala další průzkumnou licenci
     27.12.2006 16:07 - tisková zpráva


OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, zahájila 23. prosince těžbu ropy na Bloku S2 (Al Uqlah) v Jemenu. Objem těžby na prvním vrtu Kharwah 1 bude činit přibližně 1 000 barelů denně. Další rozvoj naleziště proběhne ve dvou fázích.

 

Během první fáze by měla těžba dosáhnout 11 000 barelů denně, a to do konce roku 2008. Cílem druhé fáze je na přelomu let 2009/2010 denně těžit 32 000 barelů. Prokázané rezervy činí přibližně 50 milionů barelů. Životnost naleziště se odhaduje na nejméně 20 let. OMV v Jemenu navíc získala 9. prosince novou průzkumnou licenci. 

 

Oblast pro rozvoj těžby ropy na Bloku S2 se rozkládá na území o rozloze asi 1 000 km² ve středním Jemenu. Investice potřebné k základnímu rozvoji sahají k 85 milionům dolarů. Současné odhady investic, které si vyžádá plné rozvinutí těžby (první a druhá fáze), počítají až s 300 miliony dolarů.

 

Nová průzkumná licence

9. prosince získala OMV od jemenského ministerstva ropy a nerostného bohatství licenci k průzkumu na Bloku 29 v pánvi Jeza-Qamar. Blok se nalézá na východě Jemenu a rozprostírá se na ploše 9 237 km² . Průzkumným aktivitám se zde bude věnovat v rámci společného podnikání s Pakistan Petroleum Limited. Oba účastníci vlastní po 50 % procentech projektu. Brzy bude zahájeno vyjednávání o smlouvě o podílu na těžbě.  

 

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby

Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů v 19 zemích ležících v 5 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, Severní moře, Střední východ/oblast Kaspického moře a Austrálie/Nový Zéland. Objem těžby dosahuje přibližně 320 000 barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu.

 

Další informace

 

Podíly na Bloku S2

OMV (Yemen Block S2) Exploration GmbH (operátor)                                44.0%
Sinopec International Petroleum Exploration and Production Corporation      37.5%
The Yemen General Corporation for Oil & Gas                                           12.5%
The Yemen Resources Limited                                                                 6.0%

 

OMV v Jemenu

OMV působí v Jemenu od ranných 90. let. Sídlí v Sana’a a zaměstnává 42 lidí. Licenci k aktivitám na Bloku S2 získala v roce 2003. V tomtéž roce OMV objevila ropu na vrtu Al-Nilam 1. V roce 2005 byl úspěšně testován i další vrt – Habban 1. Smlouva o podílu na těžbě na Bloku 2 byla podepsána 13. července 2005. o rok později ji ratifikovala jemenská vláda.

 

OMV Česká republika, s.r.o.

Skupina OMV působí v České republice od roku 1991prostřednictvím OMV Česká republika, s.r.o., s centrálou v Praze. Společnost se zabývá především prodejem pohonných hmot prostřednictvím svých čerpacích stanic.  Nejdůležitější událostí v historii firmy byla akvizice sítě čerpacích stanic Aral v říjnu 2005. Tím získala OMV 15,7% tržní podíl, a stala se tak jedničkou českého trhu. Síť 219 čerpacích stanic OMV v České republice přímo zaměstnává 116 lidí, nepřímo pak 1 800..

Všechny stanice jsou efektivně rozmístěné na dálnicích, frekventovaných silnicích a ve větších městech. Kromě pohonných hmot a motorových olejů nejvyšší kvality nabízejí svým zákazníkům další služby včetně nejmodernějších automyček a kaváren či restaurací. Současných 128 VIVA Shopů disponuje širokou nabídkou pečiva, občerstvení a přehledně řazeného sortimentu předmětů denní potřeby.

Skupina OMV je vedoucí ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě působící ve 13 středoevropských zemích.

 

OMV Aktiengesellschaft:
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 15,6 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 13 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 19 zemích pěti kontinentů. OMV skladuje zemní plyn a disponuje celkem 2000 km potrubního systému. Ročně přepraví 45 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 320 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 509 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.

Svoji pozici v Evropě OMV posílila i nedávnou akvizicí 34 % Petrol Ofisi, přední společnosti na tureckém trhu.

V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.    

OMV: korporátní společenská odpovědnost

Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

 

 

OMV

Tiskové oddělení:

 

http://www.omv.com

 

Ewing Public Relations

Jan Hrabovský

 

 

PR 

 


 
 
Fotogalerie:   Pokus o rychlostní rekord Buggyry, prosinec 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose