www.car.cz
 

Jarek Janiš druhým Čechem za volantem F1.
     tisková zpráva


 Ve středu 3. prosince vyjede v Jerezu poprvé na trať v kokpitu vozu F1, kterým bude Jordan-Ford EJ13. Jordan dal také první šanci Tomáši Engemu, který se před čtyřmi lety dostal jako prvních Čech za volant vozu F1.

Jarek Janiš - otázky a odpovědi

Bude to vaše první zkušenost s vozem F1. Co to pro vás znamená?

V prvé řadě je to splnění snu. Bude to skvělá zkušenost, není mnoho jezdců, kteří jeli s vozem F1. Tvrdě jsem na tom pracoval a mé poděkování patří všem lidem, kteří mě v průběhu mé kariéry podporovali. Na tento test se velmi těším a chci jej maximálně využít - jsem si jistý, že se naučím hodně věcí, které budou užitečné v jakékoliv disciplíně motoristického sportu.

Myslíte si, že vám může test F1 pomoci v další kariéře?

Myslím, že ano. Samozřejmě, je to spíše otázka pro mého manažera, ale jsem přesvědčen, že vždy se hodí mít ve svém životopise zkušenost s F1. Naučíte se hodně věcí, které jsou bezesporu přínosné.

Kolik kol budete potřebovat, abyste si zvykl na vůz?

Z toho, co jsem slyšel od jiných jezdců to není až tak obtížné a normálně by mělo stačit pět až deset kol. Musíte se naučit brzdit, řadit, přidávat plyn a zvyknout si na vůz. Potom bych už měl být schopen plně pracovat na technickém programu týmu. Je však třeba dodat jednu zásadní věc, kterou je počasí. Opravdu doufám, že bude dobré počasí a trať bude suchá, jinak bude všechno podstatně komplikovanější. Potřebujete stabilní podmínky, jinak nemůžete srovnávat výsledky a právě to je základem každého testu.

Jordan bude také testovat Nicka Heidfelda. Myslíte si, že vám to může pomoci?

Ano. Nick je zkušeným jezdcem, má za sebou čtyři sezony ve formuli 1. Bude velmi zajímavé zjistit, jak na tom budu ve vzájemném srovnání. Doufám, že budeme moci srovnávat naše data, protože se tak můžu některé věci naučit rychleji.

Znáte přesný plán testů?

Budu testovat dva dny. Pokud vím, budeme testovat pneumatiky Bridgestone a tým chce také vyzkoušet nějaké nové díly aerodynamiky. Nicméně přesný program bych se měl dozvědět až v úterý ve Španělsku.

Absolvoval jste nějakou speciální fyzickou přípravu?

Nenazval bych to speciální přípravou. Jen jsme změnili načasování tréninku tak, abych byl na testy v nejlepší kondici. Trénoval jsem velmi tvrdě a výsledky jsou velmi pozitivní, takže po této stránce neočekávám žádné problémy.

Antonín Charouz, manažer: "Jsem velmi rád, že jsme se s Jordanem dohodli na tomto testu. Pro Jarka je to perfektní příležitost, jak poznat vůz formule 1. Vedle toho může zároveň dokázat, jak zvládne jeho řízení. Postoj týmu byl velmi vstřícný a místo původně dohodnutého dne byly Jarkovi nabídnuty dny dva."

BPA
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose