www.car.cz
 

Dakar 2007 : Volný den v Ataru pohledem Jirky Vintra
     15.1.2007 00:29 - tisková zpráva


Atar nás přivítal mírným větrem (v těchto končinách prý nevídané) a slunečným až horkým počasím s teplotami nad 30 stupňů. Ve srovnání s jinovatkou ve stanu v Er Rachidii je to jistě příjemná změna, ale není třeba chodit z extrému do extrému. Pořadatelé připravili pro účastníky i početné dakarské turisty, které se pro účel zhlédnutí kouzelného postředí bivaku (mimochodem, z máločeho jsem měl v motoristickém sportu tak obrovský dojem jako z návštěvy prvního bivaku v Er Rachidii) i desítky latrín a sprch, a tak nastala pro mnohé ona slavnostní příležitost a mohli jsme se po týdnu osprchovat studenou vodou. Po dlouhých hodinách strávených v oblacích prachu i v písečné bouři to jistě přišlo vhod.

Práce na naší závodní Tatře se rozběhly ještě večer, aby toho na dnešek zbylo méně. Nařízena je preventivní výměna všech hnacích hřídelů, které budou v následujících písečných etapách nejzatíženější částí vozu / vyměněn byl ale jen pravý předni – pozn: jv ex post/ . Navštívili nás technici firmy Fox, která zásobuje tlumiči na 17 týmů, aby provedli údržbu tlumičů. Mechanici všechny tlumiče preventivně mění, i když to tentokrát ani nebylo potřeba, a kolegové z foxu je přetěsňují a plní novými náplněmi. Samozřejmostí je výměna všech filtrů i olejových náplní, dotažení všech šroubů a kontrola těsnosti systému centrálního huštění i všech pneumatik. Dost práce pro čtyři chlapy na celý den… Teď jen doufat, že všechnu smůlu jsme si už vybrali….

Situace je před klíčovou etapou do Tichitu jasně daná. Stacey v pohodě zvyšuje vedení, ale ani na něj ještě na Dakaru nespadla žádná špatná chvilka. U Kamazu maí dobře rozjetý závod, ale jsou zvyklí kontrolovat vedení a v bivaku modrého týmu panuje pohaslá nálada. Modrý tým Jana de Rooye do Ataru nedorazil. Než poslat do boje týmovou trojku Duisterse ze zadních pozic, raději to Jan de Rooy zabalil poté, co spolkl další hořkou pilulku.

Náš press car po domluvě vyrazí do etapy už dnes večer, pojedeme za tmy jednu z nejhorších dakarských tras do Tidjiky, abychom mohli zítra zhlédnout celé závodní pole. Bude to zajímavé, odpoledne vyzvednu závodní roadbook. Tak nám držte palce, ať nezůstaneme všichni  našem snažení na půl cestě, jako jsme teď.

Jiří Vintr
Atar
 


 
 
Fotogalerie:   Jänner Rally 2007, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose