www.car.cz
 

Vojtěch Štajf zvládl premiéru s novým Subaru Impreza Spec C N12 slušně
     15.1.2007 00:41 - tisková zpráva


ÚSPĚŠNOU PREMIÉRU ŠTAJFOVY IMPREZY NARUŠIL DEFEKT

 

Vojtěch Štajf s Jiřím Černochem zvládli premiéru s novým vozem Subaru Impreza Spec C N12 na jedničku. Od úvodu rakouské Jänner rallye bojovala tato posádka týmu Subaru ČR – Deník Blesk o nejpřednější příčky a i přes ztrátu danou výměnou kola přímo na rychlostní zkoušce soutěž dokončila na desáté příčce absolutného pořadí.

 

Drobná nervozita, která panovala v týmu Subaru ČR – Deník Blesk před zahájením nové sezóny Mezinárodního mistrovství ČR v rallye, je zažehnána. Nový vůz Subaru Impreza Spec C N12 od první rychlostní zkoušky Jänner rallye fungoval velmi dobře, a i když se nedokázal vyvarovat určitých dětských nemocí, naznačil ambice posádky Vojtěch Štajf – Jiří Černoch pro příští soutěže. Na rakouské soutěži letos chyběly pravé zimné podmínky, a tak byly mnohé díly namáhány mnohem více než při předpokládaném klouzání po ledě a sněhu.

 

Hned na úvodním testu se nový vůz s pražsko-valašskou posádkou vešel do první desítky a plně navázal na výsledky loňského, o generaci staršího vozu. Jména nejbližších českých soupeřů v průběžném pořadí zněla velmi podobně jako loni, tedy Arazim, Trojan a Semerád - zkrátka kontinuita úspěšné minulé sezóny byla okamžitě plně navázána. I v dalším průběhu první etapy pak posádka držela obdobné postavení a i svými výkony potvrzovala příslušnost k elitní společnosti.

 

Vrcholem pátečního vystoupení byl čtvrtý čas na závěrečné rychlostní zkoušce etapy, který Štajfa s Černochem posunul na sedmou příčku průběžného pořadí.

 

„Ve čtvrtečním prologu i v celé páteční etapě nám auto dělalo velkou radost,“ popsal svůj pocit úlevy Vojtěch Štajf. „Ač bylo dokončováno na poslední chvíli, nenastal s ním žádný vážný problém. Upadlou lyžinu pod motorem, viklající se světelnou rampu či chvíli stávkující ALS a servo, to vše pokládám za snadno odstranitelné závady, jakých se několik dalo při premiéře zcela nového vozu předpokládat. Víc mě mrzí ztráta způsobená defektem, ale i takové okamžiky k rally bohužel neodmyslitelně patří.“

 

Zmíněný defekt postihl bílomodrý vůz hned na úvodním sobotním testu, navíc v jeho počáteční okruhové části. S prázdným předním kolem nebylo reálné kluzkou trať zvládnout bez velkého rizika havárie, proto se posádka rozhodla k jeho výměně spojené se ztrátou přibližně čtyř minut. Po této události následoval propad v pořadí na třináctou příčku a hlavně ztráta kontaktu s vedoucí osmičkou.

 

Štajf s Černochem však přesto udrželi vysoké tempo a postupně překonali jak lepšícího se Slováka Petera Gavláka, tak i vítěze kategorie Super 1600 Jaromíra Tarabuse. Po havárii Josefa Semeráda se posádka týmu Subaru ČR – Deník Blesk posunula do první desítky, pro české mistrovství pak v cíli Vojtěch Štajf s Jiřím Černochem brali cenné body za devátou příčku.

 

 „Ve vyrovnaném českém šampionátu bude každičký bod velice cenný, což jsme si ostatně ověřili v minulé sezóně,“ řekl ve freistadtském cíli soutěže dvaatřicetiletý úřadující vicemistr republiky Štajf.

 

„Byl to dobrý vstup do mistrovství, teď se ale musíme dobře připravit na nadcházející Rallye Šumava. Ta se jede už za tři týdny a my už bychom na ní rádi předvedli plnohodnotný výkon a co nejlépe využili možností nového vozu. Bude to ale opět velice těžká soutěž, vždyť dnes ještě vůbec netušíme, jaké bude tou dobou panovat počasí, a tedy jaké nás čekají povrchy tratí.“

 

Náročnou rakouskou soutěž dobře zvládla i nově sestavená druhá posádka týmu Subaru ČR – Deník Blesk. Pilot Jiří Vacek se spolujezdcem Jaroslavem Novákem splnili svůj úkol, dovezli do cíle soutěže nepoškozené Subaru Impreza Spec C starší specifikace a dojeli na solidní dvacáté příčce klasifikace národního mistrovství.

 

Karel Špaček

Media team

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Jänner Rally 2007, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose