www.car.cz
 

Pohonná jednotka Subaru Boxer 2,5 l Turbo byla vyhlášena vítězem ankety
     26.1.2007 11:06 - tisková zpráva


Pohonná jednotka Subaru Boxer 2,5 l Turbo byla vyhlášena vítězem ankety Mezinárodní motor roku 2006

Kategorie Nejlepší motor třídy 2,0- 2,5 l pro tento rok

Tokio, Společnost Fuji Heavy Industries Ltd (FHI), globální výrobce dopravních a leteckých výrobků a výrobce automobilů Subaru, oznámil, že jeho ležatý motor s protiběžnými písty Subaru Boxer 2,5 l přeplňovaný turbodmychadlem byl zvolen  vítězem třídy motorů o objemu 2 až 2,5 l při udělování ocenění Mezinárodní motor roku 2006.

Výsledky byly oznámeny ve výstavní hale při Engine Expo ve Stuttgartu v Německu. Udělení ceny, kterou dostal přeplňovaný čtyřválec Subaru, jenž pohání modely Impreza a Forester, je historickým mezníkem, neboť je to poprvé, kdy byl ležatý agregát s protilehlými válci vybrán v prestižním výročním udělování cen.

Porotu při této soutěži tvořilo celkem 61 renomovaných novinářů z 29 zemí. Soutěž organizovala organizace UKIP Media & Events - Automotive Magazines‘s Division, největší britská skupina časopisů zabývající se technologií automobilů, která zahrnuje časopisy Engine Technology International a Automotive Testing Technology International. Porotci zužitkovali své technické znalosti i celkové dojmy a hodnotili výkonnost vozidla, jízdní výkony, snadnost ovládání, hospodárnost a kultivovanost chodu. Na základě počtů bodů, které porotci motorům přidělili, byly udělena hlavní cena a ceny za nejlepší motory v celkem osmi objemových třídách.

Mezinárodně oceněný motor Subaru Boxer 2,5 l turbo má mohutný točivý moment a zároveň je ohleduplný vůči životnímu prostředí. Společnost FHI dosáhla podstatného zlepšení ve snižování úrovně emisí vozidla použitím systému sekundárního přívodu vzduchu, zlepšením systému řízení motoru a úpravou konstrukce spalovací komory.

Tato pohonná jednotka dosahuje optimální rovnováhy mezi hbitou odezvou v nízkém rozsahu otáček a zvětšeným výkonem, a to díky konstrukčním změnám vodního pláště v hlavě válce a úpravě uspořádání výfukového potrubí, což minimalizuje rezonanční ztráty v potrubí a současně zajišťuje plynulé proudění plynu. Opatření, vedoucí ke kultivovanosti a vylepšení motoru, porotce opravdu zaujala a společnosti FHI přinesla její první ocenění v soutěži.

Současné modely Subaru Impreza a Forester, které se prodávají v Evropě, Severní Americe a Austrálii, jsou vybaveny motory 2,5 l turbo, které získaly nejvyšší ocenění. Stejným motorem je vybaven Saab 9-2X, který se prodává v Severní Americe na základě dodavatelské dohody s automobilkou Saab.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Premiérová Rallye Krkonoše 2007, foto Jirka Rohlena

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose