www.car.cz
 

Okruhy: Na Jarní Brno zvou silné vozy GT
     22.4.2007 10:52 - Vladimír Rožánek


Na úvodní podnik sezóny je připraven bohatý závodní program, včele s mistrovstvím republiky na okruzích v divizích 3 a 4, ale nouze nebude o historické vozy z rakouského Histo Cupu, kde pamatujeme zde v Brně velmi různorodé a velmi početné pole, ale také italské vytrvalostní závody s vozy kategorie cestovní a Grand Tourismo. Nejen v našem šampionátu se tedy máme na co těšit.

Závody divize 4 budou nově ve sprintu a vytrvalostní závodě, rozděleny do skupiny nad a do 2000ccm3, což znamená, že šestnáctistovkám přibude konkurence v dvoulitrových vozech, které tak zkvalitní podívanou. Do sprintu D4 do 2000ccm3 se prozatím přihlásilo 52 vozů, závod bude hostit i slovenské jezdce z AST Presskam s Fábiemi a Leony. K největším favoritům mezi slabšími vozy patří Jiří Skula, Petr Januška nebo Petr Levíček s Meganem.

Dvoulitrům vládlo vloni Audi. Martin Foukal startuje v Brně s novou Hondou S 2000, Miroslav Horňák pojede Renault Clio, Dan Michl předvede již před léty rozpracovaný Lotus Michl, K. Kijas zaduní s Hondou Civic a v nově založeném Alcatel Lucent Motorsportu pojedou Kubišta, Nykodým, Forman na Alfách Romeo z ČSMS. Tento tým představí Lauru Hájkovou na Octávii, se kterou by měl zatopit soupeřům i Jiří Jupa. Do závodu je přihlášen i vrchař Martin Novotný s vozem Opel Speedster.

Skupině vozů nad 2000ccm3 vládne již několik let Mercedes CLK DTM, ovšem letos snad konečně po letech jeho nadvlády, se blýská na lepší časy a na dohled je několik konkurence schopných vozů. Nové Audi A4 DTM s Milanem Maděryčem a Janem Kopeckým slibuje zajímavou podívanou i ve vytrvalostním závodě. Robert Šenkýř a Marek Fried pojedou osvědčené BMW M3 GTR, ale ve vytrvalostním závodě bude možná trochu scházet Michal Dolák, který s BMW jezdil velmi kvalitní časy, na letošek se však vypravil do trucků.

Tradičně ve startovním poli nechybí bratři Hajdůškové s Tatrou, K+K Racing a Ferrari 360 z Ed Hardy RT. Ovšem velmi pěkný vůz bude v Brně pilotovat Martin Matzke a Jiří Skula. Jedná se o vůz Chevrolet Corvette GT a na startu se objeví také dvě Lamborghini Gallardo, s jedním pojede dvojice Milan a Jan Urbanovi a druhý předvede divákům trojice Knauss-Gröbl-Weitgasser. Velmi hezké Ferrari pojede také dvojice Macháček-Hynek Charouz a do sprintu zavítá i Antonín Herbeck na Pagani Zonda. Ve vytrvalostním závodě se představí celkem 60 vozů a zřejmě nejpočetnější zastoupení ve startovní listině má Porsche, se kterými pojedou třeba Bezák, Machánek, Malchárek nebo Stanco. Ve startovní listině se objevilo také jméno Ján Princ v týmu BMW Petersport a je možné se domnívat, že se jedná o Slováka, který měl před několika lety velmi vážnou havárii s vozem Porsche zde v Brně.

Formulová divize 3 nabídne jen 12 vozů. Mezi favority řadíme Igora Lešínského, Tomáše Chabra a počítat musíme s Poláškem a Loukotou, kteří pojedou na vozech Van Diemen FŠ. Překvapit může i Horák z Palmiho motorspotu. Do NF se vrátil Antonín Sus a závodní zkušenosti bude sbírat skokan Jakub Janda.

V Brně startuje i BMW 1 Challenge a jsme zvědavi, kam se pohne vývoj této série, když vloni mnoho stabilních závodníků tyto stroje nepilotovalo. Loňský ročník vyhrál mladý Honzík před Dolákem, a tak se nechme překvapit novým promotérem, co nového přinese.

Více, než doplňkem, budou našim závodům krásné veteránské skvosty z rakouského Histo Cupu, ve kterém uvidíme například Renault 12 Gordini, Ford Mustang nebo BMW 325i.

A posledními zajímavými vytrvalostními závody budou italské série cestovních a Grand Tourismo vozů, kde mimo krásných ,,Gétéček,, s více jak pětilitrovými motory, najdeme i známé jezdce Alexe Caffiho na Porsche 996 GT3 a Stefano D´ Asteho na Lotusu Exide. Mezi cestovními vozy zahlédneme v Brně i dvojici Hardman-Leventis, která jela loňský Epilog a BMW M3 s posádkou Calderari-Brynerová-Luca Cappelari, jenž se pravidelně účastní FIA GT.

O víkendu 28.-29. Května se tedy přijďte podívat, vstup na brněnský automotodrom je zdarma.

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Brněnské dozvuky Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose