www.car.cz
 

Haigo – historické formule a cestovní vozy míří znovu do Mostu
     26.5.2008 17:48 - Vladimír Rožánek


Haigo bývá hostem mosteckého autodromu již po několik sezón. Hlavní myšlenka vzniku této série byla využít již odložené stroje formule Easter, Mondial a k nim stářím odpovídající Žigulíky, nebo postarší konstrukce BMW, či Fordu. Soubojům neschází adrenalin a o zážitky mají diváci též postaráno. Na vlastní oči vidět vyletět klikovou hřídel u Lady to se jen tak často nepovede. Cestovní vozy i formule absolvují vždy dva oddělené závody.

 

V Mostě však pokračuje i MMČR na okruzích. Představí se nám opět všechny tři divize.

 

V divizi 2 určené formulovým a prototypovým vozům do 2000ccm3 vládl v obou závodech Bahrainec a korunní princ Hamad Al Fardan. S nejnovější Dallarou 307 F3 Mercedes se ani vody bát nemusel. Druhý z favoritů Rakušan Tiller doplatil na srážku v první zatáčce, a tak mu body přinesla alespoň druhá jízda, kde jeho F3 Dallara Opel již fungovala. Naši se v prvních závodech divize 2 neztratili. Martin Tlustý byl dokonce v první jízdě druhý na voze formule Renault a jeho souboje s Palmim, Horákem a Herndlhofferem patřili k ozdobám jejich závodních jízd. Ve druhé jízdě pak české barvy vyzdvihnul třetím místem Pelhřimovák Milan Svoboda s Dallarou F3 STV 302. Do závodů však přispěl i Kostruh, který měl premiéru na okruzích s prototypem Norma M20, nebo účast Francouzů R. a G. Striebigových.

 

Divize 3 měla oproti minulým ročníkům slabší účast a k vidění v Mostě byly jen deset vozů. V prvním závodě se znovu o slovo přihlásil Tomáš Chabr s Tomisem, kterého se poměrně dobře držel mistr Lešínský s Fiksem. Velmi překvapil mladý Jakub Klášterka, který dojel čtvrtý a jako nováček si nepočínal vůbec špatně. Ve druhém závodě ukazoval soupeřům záda Procházka, a tak se před ním musel poklonit i Tomáš Chabr. Jeho syn pak dojel na pátém místě a nováček Klášterka znovu zajel čtvrtý.

 

Divize 4 nabídla jak vytrvalostní závody, tak sprinty. Ve sprintu do 2000ccm3 kraloval v sobotu Miroslav Forman s Audi A4 ST. Jeho největší soupeř Michl jezdil na kopcích ve Slovinsku, proto měl úlohu trochu ulehčenou. Druhé místo patřilo překvapivě Horáčkovi s Octávií a bronz si zasloužil Petr Fulín s dalším vozem z Boleslavi. Cíl neviděli ani Mikoláško, ani Sládečka. Slováci tak vyšli naprázdno.

 

Sprint nad 2000ccm3 si nenechal utéct mezi prsty Tomáš Enge, i když musel povinně projet boxovou uličkou, Kostku na vodě znovu předjel a vítězství patřilo právě jemu. Kostka pak na Audi DTM uhájil druhé místo a Nimč rozhodl pro sebe souboj s Charouzem na dalším Mercedesu DTM. Tento rok bude asi souboj o první příčky trochu barvitější, než před lety kdy vládly vozy Mercedes. Třídu do 3,5ltr. vyhrál Vonka s už dost starou konstrukcí Porsche 911. Kusín se Suchým na BMW M3 na něj tentokrát neměli. Až čtrnáctý celkově dojel tentokrát Bezák a mnoho se nevedlo ani na 18. místě Kačírkovi.

 

Vytrvalostní sobotní závod patřil Audi A4 DTM s posádkou Kostka/Terting/Maděryč. Druhé místo si z Mostu odvezli Bezák se Studeničem, kterým vyhovují spíše delší závody. Stupně vítězů pak ještě zajeli Kačírek se Suchým na BMW M3, což při dané konkurenci byl obrovský úspěch. Ńahrál jim i fakt, že nedojel ani jeden z vozů stáje Charouz Racing Systém, kde startoval na jednom z Mercedesů i Ital Liuzzi. Poměrně dobře se dařilo i Vonkovi s Fumalem na Porsche 996 RS, kteří dojeli šestí. Ve dvoulitrech se také závod povedl dvojici Hladík/Duda s Renaultem Clio. Celkem nedojelo 11 posádek, ale vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám, to zase tak mnoho není. Vyloučeni po závodě byli Poláci Bany a Kolakowski na Alfě Romeo 156.

 

Uvidíme, jak si účastníci MMČR na okruzích povedou při dalším závodním klání na autodromu v Mostě 6.-8. Června, kdy na tento okruh zavítá i německá série Haigo.

 

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Cesťáky v D4 z Mostu©V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose