www.car.cz
 

O víkendu v Mostě nejen jezdecké hvězdy, ale i trochu nostalgie
     7.8.2008 18:14 - Vladimír Rožánek


Na autodromu se sejdou velcí jezdci, kteří za svoji závodnickou kariéru jezdili vyhlášené seriály FIA GT, FIA WTCC, různé stupně formulových závodů a dokonce i DTM. A právě do speciálů z DTM tito piloti o víkendu zasednou, aby mosteckým divákům ukázali jejich jezdecké umění. Audi A4 DTM a Mercedesy DTM osedlají Peter Mücke, Peter Terting, Christian Abt, Tomáš Enge, Švéd Ted Björk, ale také Nicola Kiesa, či Peter Kox.

V novém Porsche 997 vyrazí na trať opět Jiří Janák s Ryanem Sharpem, který jinak letos startuje ve FIA GT s Astonem Martin DBR9 a jejich týmu Jet Alliance dělá jednu radost za druhou.

A aby nebylo těch silných vozů moc, startuje ještě další posádka na voze Chevrolet Corvette C5-R. Představí se v něm otec a syn Talkanitsovi z rakouské stáje AT Racing. Do tohoto velkého guláše se zapojí i Lamborghini Gallardo, Tatra Ecora V8, Ferrari 430 a 360, několik vozů Porsche 996-997. V těch se představí nejen hosté z Německa a Rakouska, ale i Slovák Machánek, který tak po odmlce potěší mostecké diváky. Uvidíme, jaké plány má na víkend Pagani Zonda V12, které by si zasloužilo nějaký hezký výsledek. Snažit se o něj budou Michal Vorba a Antonín Herbeck.  Několik pěkných vozů přivezou slovenští přátelé motorsportu. Konopka vyjede se Sallenem S7-R G2, Květňanský s K1-Attakem a Rosina s Porsche 911 GT3 RS v novém týmu TopCar Machánek.

 

Mezi auty do 3500ccm3 se předvedou Kusín, Kačírek, Kotrba, Vonka, Želínský, Válek, Šenkýř, Líbal a dokonce i Milan Vaňkát, který několik sezón odjezdil po našich okruzích se značkou Seat.

 

Ve dvoulitrech se na start do Mostu připravují Forman s Audi A4, kterému již nikdo titul nesebere. Mezi 30-ti přihlášenými vozy figurují Ostaševski, Pláteník, Brož, Horáček, Moravec, ale také Slováci Maťo Konopka, Marek Ďurovkin, nebo Alena Savkaničová s Renaultem Clio.

 

Formule uvidíme nejen v divizi 3, ale také v Haigu, kde se kromě Klesnila a Kluse, představí i znovu oprášená formule Avia AE 3M s Hanušem Límem a Škoda Lucia F3, do které usedne jezdec Stuchlík. V cestovních vozech Haigo naše jezdce neobjevíme, ale za to si po dráze v Mostě pojezdí Žigulíky, Samary, Trabanty a Škody 130RS a tehdy ještě jugoslávská Zastava. Obdobné stroje zahlédneme v Trabant-Lada-Racing-Cupu. Tam ovšem již zmiňované značky doplní Fordy Siera, Escort, Opel Calibra, BMW E30, Porsche 911 Carrera RS a dokonce i Mercedes Benz 190 Evo II. Můžeme tak srovnat časy nynějších Mercedesů a historického krasavce, který do Mostu přiveze Němec Schlemm.

 

Divize 2, jenž dává prostor prototypům a formulím do 2000ccm3, své závody přesunula na konec Srpna, kdy na severočeskou dráhu dorazí i kamiony z FIA Truck Racing Cupu. Představí se ve společnosti Interserie a Austria F3 Cupu.

 

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   MMČR Poznaň 2008 a úspěšná premiéra Lacka s lambem,foto BPA M.Straka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose