www.car.cz
 

Ve finále závodů GT1 World nebude chybět průběžne druhý Tomáš Enge
     25.11.2010 21:21 - tisková zpráva


Engeho čeká jihoamerické finále premiérové sezony šampionátu GT1 World


O nadcházejícím víkendu 26. až 28. listopadu 2010 se Mistrovství světa vozů GT1 představí na brazilském okruhu Interlagos. Odsud se týmy přestěhují k závěrečnému závodu do Argentiny na okruh San Luis, kde se bude závodit první prosincový víkend. Ve finále závodů GT1 World nebude chybět Tomáš Enge, který bude se svým týmovým kolegou Darrenem Turnerem bojovat o celkové druhé místo v šampionátu jezdců.


Předposledním podnikem premiérového ročníku šampionátu FIA GT1 World bude ve dnech 26. až 28. listopadu 2010 závod na brazilském okruhu Interlagos, kde před třemi týdny bojovali jezdci šampionátu vozů formule 1. Poslední závod se odehraje následující víkend 3. až 5. prosince 2010 na argentinském okruhu Potrero de los Funes nedaleko města San Luis.

Závody v Jižní Americe jsou z důvodu dopravy vozů a techniky přes Atlantský oceán logisticky náročnější, než evropské podniky. Proto zázemí týmu Young Driver AMR vyplulo v týdnu po skončení španělského podniku, tedy už na konci října, a na okruh Interlagos dorazilo v pondělí 22. listopadu 2010. Personál a jezdci Tomáš Enge, Darren Turner, Stefan Mücke a Christoffer Nygaard dorazí do Brazílie letecky. Po nedělním závodě čeká německou stáj přesun z největšího města Sao Paula o 2000 kilometrů jižně do malebného prostředí province San Luis. Logistiku hromadně zajišťuje promotér šampionátu společnost SRO.

V Interlagosu čeká na jezdce klasický okruh Grand Prix, který se v Brazílii začal budovat ve druhé polovině dvacátých letech minulého století. Okruh, jak jej známe dnes, prošel poslední přestavbou v roce 1999.Historie argentinské trati není tak bohatá. První verze okruhu Potrero de los Funes zde byla postavená v roce 1987 a o jednadvacet let později přebudována do dnešní podoby. V roce 2008 se kolem sopečného jezera konal desátý podnik FIA GT Championship. Kvůli vysokým nákladům se o rok později zdejší závod zrušil. Typické pro šestikilometrovou trať jsou betonové zdi lemující dráhu, které neodpustí sebemenší chybu.

Zatím poslední a zároveň osmý podnik FIA GT1 World Championship 2010 se jel předposlední říjnový víkend na španělském okruhu Navarra. Zde posádka Tomáš Enge – Darren Turner obsadila s vozem Aston Martin DBR9 týmu Young Driver AMR desáté místo v kvalifikační jízdě a čtvrtou pozici v hlavním závodě. Právě za čtvrté místo obdržela česko-britská posádka váhový handicap deset kilogramů pro brazilský podnik.

V průběžném hodnocení šampionátu patří Tomáši Engemu a Darrenu Turnerovi pátá pozice, přičemž na čtvrté místo ztrácejí oba piloti pět bodů a na bronzovou pozici ještě o bod více. Ve hře je také druhé místo, které patří Thomasi Mutschovi s náskokem sedmnácti bodů na česko-britskou dvojici. V poháru týmů se Young Driver AMR dělí o čtvrté místo s další stájí provozující vozy Aston Martin, s týmem Hexis AMR. Obě ztrácejí na třetí Sumo Power GT (Nissan) čtyři body. Nedosažitelná není ani druhá pozice, kterou drží s dvaatřicetibodovým náskokem tým Reiter (Lamborghini).

O předposlední bodový příděl se začnou jezdci v Brazílii prát již v kvalifikaci, která rozhodne o postavení na startovním roštu kvalifikačního závodu, kde bodují první tři posádky v cíli. Kvalifikační závod startuje v sobotu 27. listopadu v 17:30 hod a v přímém přenosu jej můžete sledovat na televizní stanici SPORT5 od 17:25 hod. Hlavní závod, kde boduje prvních deset, startuje v neděli 28. listopadu v 18:00 hod. Přenos na SPORT5 začíná již v 17:15 hod.

Tomáš Enge, jezdec týmu Young Driver AMR: „Brazilský okruh znám z roku 2001 a 2002, kdy jsem zde startoval s F3000. Je to krásná trať, která má od všeho něco. Je to technická a rychlá trať se spoustou klesání a stoupání. V Argentině jsem nikdy nestartoval, ale to většina závodníků. Všichni jezdci týmu Young Driver AMR tuto trať trénovali na simulátoru rFactor, který je dokonalý.“

„Budou to určitě zajímavé závody, ale dopředu nechci být příliš optimistický. Trať by našemu vozu měla vyhovovat, ale vysoké teploty budou naším hlavním nepřítelem. Určitě chceme a budeme bojovat o konečné pódiové umístění v šampionátu jezdců i týmů.“

Darren Turner, jezdec týmu Young Driver AMR: „Hodně jsem se připravoval na nadcházející závody na simulátoru, protože ani jeden z okruhů neznám. Charakteristika Interlagosu by měla našim vozům vyhovovat, což je pro nás dobrá zpráva. Budeme muset být silní také v San Luis, jestli chceme do posledních kol bojovat o co nejlepší umístění v šampionátu.“


Průběžné pořadí šampionátu naleznete ZDE

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Josef Král poprvé v F1, Abú Zabí - 17. listopad 2010, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose