www.car.cz
 

Ohlédnutí za Zámeckým vrchem v Náměšti nad Oslavou
     18.5.2012 22:37 - tisková zpráva


Během prvního květnového víkendu se odehrál další souboj o body do seriálu Liqui Moly Berg Cup. Třetím podnikem letošní sezony pokračoval zmíněný seriál na tradiční trati zvané Zámecký Vrch v Náměšti nad Oslavou. Tradiční z toho důvodu, že letos se zde konaly závody do vrchu již po 31. Náměšť nad Oslavou je město v kraji Vysočina, 20km východně od Třebíče na řece Oslavě.  Nadmořská výška města je 365 metrů nad mořem. Startovalo se však o pár metrů výše a cíl jezdci spatřili po převýšení 96m ve výšce 470m nad mořem.

Ačkoliv předpověď počasí byla pro tento víkend poněkud skeptická a od meteorologů byl slibován déšt, odjezdily se všechny víkendové jízdy na suché trati. Déšť sice přišel, naštěstí však jen v podobě přeháňky, která se přehnala během sobotního večera. Nejspíše tedy i slunečné počasí po celý víkend přilákalo tradičně velké masy diváků, kterým jezdci přichystali nemalou podívanou. Oplátkou jim byla fantastická atmosféra, kterou mnozí závodníci komentovali tak, že na žádných jiných závodech nebývá zdaleka taková.

Pojďme se však již podívat, jak se jednotlivým jezdcům dařilo a jakých dosáhli výsledků.
Začněme tradičně kategorií historických vozů. V absolutním pořadí na čtvrtém místě, těsně pod stupni vítězů skončil v sobotním závodě polský závodník Artur Wodniak s BMW 318IS. Bronzovou příčku obsadil Roman Dokoupil s krásnou Škodou 130RS, který se stal zároveň vitězem nesjlabší objemové třídy historiků.V neděli ale Romana v absolutním pořadí odsunul již zmíněný Artur Wodniak, který zrychlil a dokázal se tak vyhoupnout na třetí místo. Na druhé pozici dojel po oba závodní dny Petr Němec s perfektně připravenou Ladou 2105 VFTS. Vítězem historiků se stal již zmíněný Miloš Zmeškal, který pro letošní sezonu jezdí opět s Raltem RT32, se kterým závodil i před několika lety.

Nyní již nahlédněme do kategorie, ve které závodí pouze lehce upravené verze vozů, které povětšinou můžete potkat i na běžných silnicích. Řeč je o kategorii S1, kde sice stejně jako ve všech ostatních musí mít vůz ochranný rám, ale množství úprav vozu je značně omezeno.

Desáté místo v této kategorii a první místo ve třídě do 1600ccm obsadil v sobotu známý junior Martin Zimák, který opravil svůj vůz po technických potížích v Násedlovicích, kde byl nucen odstoupit ze závodu. V nedělním závodě dokázal Martin ještě o dvě vteřiny zrychlit svoje časy a vysloužil si tak dokonce šestou příčku v absolutním hodnocení kategorie, kde s jeho Citroenem Saxo předčil i některé mnohem výkonnější vozy. Jeho posun o několik příček výše uvolnil v nedělním závodě desáté místo Matěji Řehákovi, který se závodu v Náměšti účastnil s Hondou Civic Type-R. V neděli se pořadí míchalo i na ostatních příčkách, když v sobotu devátý Vlastimil Čepička s Mitsubishi Lancer Evo X obsadil v nedělním závodě místo sedmé. V sobotu osmý Lubomír Loubal soupeřil svými časy v absolutním pořadí kategorie s Janem Baricou, jezdícím se Subaru Impreza, který dojel sedmý.

V neděli je však oba přeskočil již zmíněný Martin Zimák a tak se sesunuli na osmé, resp. deváté místo. Loubal však útočil především na vítězství ve třídě do dvou litrů, což se mu po oba závodní dny podařilo. Absolutní šesté místo obsadil v sobotu Richard Meixner s Mitsubishi Lancer Evo VIII, který se se svým vozem stále učí a je to vidět i na výsledcích. Zrychluje jízdu od jízdy a dokázal se v neděli posunou na místo páté. Stejně jako Richard, i další jezdci směrem k prvnímu v pořadí jezdí s Mitsubishi Lancer Evo. Vyjímkou nebyl ani Vladimír Hanuš, který s desátou evolucí lanceru dojel v sobotu pátý a v neděli dokonce těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Sobotní čtvrté místo bral Luboš Havlíček, který však v neděli dokázal natolik zrychlit, že se posunul až na stříbrnou příčku. Přeskočil tak i Karla Stehlíka, který bral po oba dny třetí místo se svým Mitsubishi Lancer Evo IX.

Za zmínku jistě stojí i slovenský jezdec Peter Vahančík, který v sobotu ukořistil fantastickou druhou příčku, v neděli však zůstalo jeho Mitsubishi stát těsně po startu, když se s ním rozloučil jeho diferenciál. Dostáváme se však již k nejrychlejšímu jezdci mezi sériovými vozy, který svými časy prohání i kdejaké závodní speciály a formulové vozy. Bavíme se samozřejmě o Drahoslavu Šubertovi s rudým Mitsubishi Lancer EVO IX, který vyhrál kategorii S1 jak v sobotu, tak i v neděli.

V posledních několika letech je již tradicí, že závodů v Náměšti se účastní i David Vršecký, známý automobilový závodník a dvojnásobný mistr Evropy tahačů. Do náměště jej přivedla tradičně prezentace sponzorů, ale hlavně se nyní soustředí na první závody tahačů v Turecku, které má David v plánu hned týden po Náměšti.

Další kategorií, do které se podíváme a kterou si blíže popíšeme je kategorie E1. Zde jsou k vidění již ryze závodní speciály s velkým množstvím úprav. Desáté místo v sobotním závodě obsadil Antonín Piekarz, který poté, co v loňské sezoně závodil s Jemou 630 GT letos osedlal vůz Opel Astra GSi Petra Mitánka, se kterým se také na tomto voze střídá. Je také vidět, že Petr má vůz více zažitý a dokázal s ním zajet i lepší výsledek. Obsadil totiž v sobotu osmé a v neděli deváté místo. V sobotu devátý Stanislav Firtl nejmladší se Škodou Octavií Tdi bohužel nedělní závod nedokončil pro technické potíže, které ho zastavili do startu druhé nedělní závodní jízdy. Osmé místo obsadil v nedělním závodě Bohumil Pfeifer, který se v sobotu do nejlepší desítky nedostal. V neděli však dokázal výrazně zrychlit a výsledkem bylo krásné osmé místo v hodnocení kategorie E1. V sobotu sedmý Martin Juhas s BMW M3 vyhrál po oba závodní dny třídu nad dva litry dvoukolek a v neděli se navíc posunul na šesté místo v absolutním pořadí.

Právě šesté místo bral v sobotním závodě Jakub Satek s perfektně připravenou Hondou Civic Type-R, který se pro letošní sezonu premierově přesunul z kategorie sériových vozů do E1. I on dokázal v neděli ještě zrychlit své časy a posunul se tak s dvoulitrovým vozem na páté místo, kde skončil v sobotu Dušan Doseděl s výrazně výkonnějším Subaru Impreza. Ten však v neděli již nestačil tempu Jakuba Satka a musel se tak spokojit se sedmou příčkou. Další dvě příčky obsadili jezdci, kteří se mezi sebou až do poslední chvíle rvali o prvenství ve třídě do dvou litrů. V sobotu byl rychlejší Milan Boháč závodící s Renaultem Clio, který obsadil třetí místo absolutně a po velkém boji také první místo ve třídě. V neděli musel Boháč vítězství ve třídě přenechat Radku Neveselému se Škodou Octavií, který zrychluje závod od závodu a je skutečně velkou konkurenci pro Milana Boháče. Další, tedy již stříbrnou pozici v absolutním hodnocení kategorie E1 obsadil velmi rychlý Vojtěch Staněk. I přesto, že se svým Peugeotem 106 Maxi jezdí třídu do 1600ccm porazil všechny dvoulitry a až na jednoho i nejsilnější třídu E1+2000.

Právě tím jedním jediným byl Jiří Špalek, který po celý víkend vévodil éjedničkám se svým Mitsubishi Lancer WRC 05. Za zmínku v této kategorii jistě patří i Martin Zeman, který nebýt toho, že měl opravdu smolný víkend, jistě by zásadně zahýbal pořadím. Potkala jej však jak v sobotu tak v neděli technická závada na jeho Mitsubishi Lancer Evo VI a byl tak vyřazen z bojů o vavříny.

Zmiňovat kategorii formulových vozů snad ani není třeba, když se téměř všichni umístili v absolutní desítce. Pojďme tedy nahlédnout mezi ty nejrychlejší jezdce celého víkendu v absolutním pořadí. TOP 10 uzavíral v sobotu již zmíněný Petr Vahančík s Mitsubishi Lancer Evo VIII, který však pro poruchu svého vozu nedělní závodní jízdy nedokončil. Na jeho místo se tedy dostal Karel Stehlík, závodící taktéž s vozem Mitsubishi, pro kterého je to jistě cenný výsledek. Deváté místo obsadil Jaroslav Pešl, který stejně jako Martin Hudec, který skončil osmý jezdí převážně rally.I přesto, že do Náměště přijeli oba spíše pobavit diváky, dokázali se v neděli posunout ještě o příčku výše, tedy Pešl na osmé místo a Hudec na sedmé. Nezapomeňme ještě zmínit sobotní sedmou příčku, kterou obsadil Aleš Mlejnek, který dokázal během čtrnácti dnů spravit svůj Opel po nehodě v Násedlovicích. Přesto se vyskytly technické potíže na jeho voze a v neděli již Aleš nestartoval a zřejmě i proto se Hudec s Pešlem posunuli o příčku výše.

V sobotu šestý, již jednou zmíněný Drahoslav Šubert, který se stal po oba dny nejrychlejším mezi sériovými vozy se dokázal v neděli posunout ještě o jednu pozici směrem nahoru v absolutním hodnocení a to na páté místo. V sobotu čtvrtý Michal Novický nestačil v neděli tempu výkonných čtyřkolek a skončil sedmý. Na čtvrté příčce ho nahradil Jiří Špalek s Mitsubishi Lancer WRC 05. Nyní se již dostáváme k absolutní špičce závodu v Náměšti nad Oslavou. Po oba závodní dny uhájil třetí místo Jakub Trnka s Normou M20F. Druhé místo vybojoval v těžké konkurenci formulových vozů a sportovních prototypů Marek Rybníček, který se tak stal nejrychlejším jezdcem s plechovým vozem. Suverénním vítězem celého víkendu nebyl nikdo jiný než David Komárek s Normou M20F.

Celkově se jedná o jeden z nejoblíbenějších závodních víkendů jak mezi jezdci, tak i mezi diváky, kterých tradičně na tyto závody chodí velké masy. Vzhledem k perfektně připravené organizaci nebyly žádné komplikace a štěstí přálo, že ani žádné vážné nehody nebyly. Další závod seriálu se jede o víkendu 26. a 27.5 na trati Ostrá Lúka ve Zvolenu.

 

PR

David Kárný


 
 
Fotogalerie:   Zámecký vrch 2012

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose