www.car.cz
 

Letos již 40. ročník autokrosů v areálu Štikovské rokle v Nové Pace !
     19.1.2010 10:49 - tisková zpráva


Autokrosové závody ve Štikovské rokli jubilují

Letos se uskuteční již 40. ročník autokrosů v Nové Pace. Jedná se o nejdelší historii autokrosových závodů v České republice a zřejmě i v Evropě. Protože se nejedná jen o regionální, ale bezpochyby mezinárodní událost, byla uskutečněna již první schůzka organizačního výboru, která se zabývala propagací, médii, doprovodnými akcemi i výrobou propagačních předmětů.

Od prvního závodu, který se uskutečnil v listopadu 1971, se odjelo ve Štikovské rokli podle předsedy Autoklubu Nová Paka Bohumila Kužela pětapadesát autokrosů na úrovní Mistrovství republiky a Mistrovství Evropy. Daleko obsáhlejší by letos měla být spolupráce s mediálními partnery.

Vedoucí propagace Ivana Mašková také představila zatím pracovní verzi loga 40. ročníku autokrosu. Předseda off roadové komise Ladislav Tejchman již delší dobu prohlédává svůj obsáhlý archiv a připravuje zajímavé materiály do oficiálních tiskovin. Další doprovodnou akcí by měla být výstava plakátů, programů a dalších předmětů týkajících se závodění ve Štikovské rokli.

Vrcholy letošní sezóny se uskuteční 8. a 9. května - Mistrovství ČR a v tradičním termínu 2. – 4. července Mistrovství Evropy. Součástí doprovodného programu by mělo být i setkání legend a jejich autogramiáda přístupná veřejnosti. Organizační výbor závodů nyní pečlivě vybírá jména největších již nezávodících osobností, které v Nové Pace vyhrály nebo se staly několikanásobnými mistry Evropy. Jména pozvaných budou včas zveřejněna a u této příležitosti by rádi organizátoři spolupracovali i s novopackou radnicí, protože by bylo důstojné tyto špičkové jezdce uvítat oficiálně i představiteli města. Když se totiž v Evropě vysloví Nová Paka, zasvěcení i nezasvěcení si pod tímto pojmem vybaví autokros…

Od prvního závodu, který se mimochodem jel na sněhu, již uplynulo mnoho času. Zářezy svých pneumatik zanechaly na trati ve Štikovské rokli stovky domácích a zahraničních jezdců – někteří úplní outsideři, jiní ověnčení mnohými vítězstvími nebo domácími a evropskými tituly. Autokros, který původně vznikl v USA, se v šedesátých letech dostal do západní Evropy a odsud i k nám. První závod se jel v roce 1969 v Přerově v Údolí mamutů a byl vysílán i v televizi. Další se jel o rok později na distihovém závodišti v Pardubicích. Vidět tehdejší „autokrosové speciály“ je více než zajímavé. Zpravidla se jednalo o auta s uříznutou střechou (škodovky, trabanty, wartburgy) vybavené bezpečnostním rámem, někdy to byla pouze soutěžní auta s rámem – viz Dalibor Janek se Saabem 850 Monte Carlo nebo několik vozů Tatra 603.

Zájem o pořádání autokrosu v Nové Pace byl okamžitý, ale zdejší organizátoři měli obavy, že stávající, tehdy motokrosovou trať automobily nezvládnou, a tak se původně hledala nová lokalita v okolí Paky pro vybudování ryze autokrosové trati. To se nezdařilo a 21. listopadu 1971 před televizními kamerami odstartovalo třicet sedm jezdců na trati dlouhé osm set metrů s převýšením patnáct metrů. V té době bylo zdejší ikoně – Václavu Fejfarovi třináct let.

Není bez zajímavosti, že mezi hlavními organizátory byli před čtyřiceti lety i Ti současní – Ladislav Tejchman (byl první ředitelem autokrosu), Josef Straka, Josef Grof, Milan Slaboch, nebo Josef Rejnart. Historicky prvními vítězi se stali František Erninger (do 1000 ccm a společné finále) a Jiří Červa ( nad 1000 ccm). Ve startovní listině však nechyběli ani Milan Žid, Václav Král, Miroslav Fousek. Druhý závod se jel v červenci roku 1972 již jako součást Mistrovství ČSR.

Evropa se v Nové Pace pojede letos po třicáté.


Pavel Vydra


 
 
Fotogalerie:   Vydařená Autoslide Pardubice 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose