www.car.cz
 

V Milovicích se rozjel Valach Adam Staněk s 815 pěkně
     30.4.2010 00:10 - tisková zpráva


O první letošní mistrovské body bojovali trucktrialoví jezdci na tankodromu v Milovicích nedaleko Nymburku. Na start se postavila i zděchovská dvojice Adam Staněk a Josef Řičičář s Tatrou 815 6x6 VVN. Na uklouzané trati si vyjeli mladí Valaši čtvrté místo ve třídě S4.

Domácí trucktrialový kalendář čítá v letošní sezoně pět podniků. První dostaveníčko si dali jezdci za volanty nákladních vozů a speciálů ve dnech 17. – 18. dubna v Milovicích. Mezi padesátkou startujících byli i loňští vicemistři Adam Staněk s navigátorem Josefem Řičičářem. Zděchovští ogaři se do Milovic těšili. Jednak patří milovická trať mezi jejich oblíbené, ale hlavně půlroční pauza, kdy naposledy seděli v závodní Tatře, byla pro oba hodně dlouhá. Netrpělivě očekávaný začátek sezony ovšem přinesl zklamání. „Na první závod nové sezony jsme se moc těšili.

Během zimní pauzy prošla naše Tatra preventivní kontrolou a vůz doznal i několik vylepšení. V Milovicích na nás čekala náročná trať umístěná do prostoru tankodromu. Čtrnáct dní před soutěží na Nymbursku vydatně pršelo a uměle vytvořené překážky byly z větší části zalité vodou. Společně s jílovitým bahnem pak byla trať poměrně hodně uklouzaná,“ uvedl k soutěži Adam Staněk. Ve třídě S4 v loňském roce pravidelně startovali jezdci s vozy značek Tatra a Ural. Nejinak tomu bude i letos. Adamovi s Josefem přibyli další soupeři a třída se ještě více zkvalitnila. „Doba, kdy jsme naší třídě jasně dominovali, je pryč. Už v loňském roce to bylo u nás velmi vyrovnané. Na konci roku jsme prohráli boj o titul o pouhých osm bodů, což je v truck trialu minimální rozdíl. I letos to bude těžké. Na vítězství si mohou dělat zálusk hned čtyři posádky. Ostatně první závod má slova potvrdil, neboť loňský mistr třídy dokončil soutěž na třetím místě,“ přiblížil vyrovnanost třídy zděchovský jezdec.

V Milovicích si rozjeli Staněk s Řičičářem soutěž na jedničku. Po úvodních sobotních sekcích se usadili Valaši na prvním místě a svou pozici s přehledem kontrolovali. Odpoledne ale přišla jedna chyba, která výrazně ovlivnila průběh soutěže. „Samotná soutěž se pro nás vyvíjela velmi dobře. Na to, že jsme prakticky půl roku neseděli v závodní Tatře a ani jsme neměli možnost testovat auto, to bylo dobré. Bohužel pak přišla jedna, ne příliš dobře postavená sekce, kdy hned na startovací branku umístili sportovní komisaři ohraničující pásku, která vymezuje průjezdní test. Nám se auto v jedné z děr svezlo tak nešikovně, že jsem o tuto pásku zavadil a tím pádem, jako kdybych vyjel z vymezeného prostoru. Ač byl tento test poměrně jednoduchý, byli jsme za prohřešek v sekci diskvalifikováni a jako bonus nám bylo přiděleno i 500 trestných bodů. V tu chvíli jsme spadli na čtvrté místo,“ popsal první nepříjemný moment soutěže Staněk.

Ve zbytku sobotní části soutěže a v neděli se podařilo valašské dvojici odstup od „bedny“ trochu stáhnout. Na jedné ze závěrečných sekcí celé soutěže se Adam s Josefem pokusili nahnat pár cenných bodů. V případě nezdaru posádky jedoucí na třetím místě by se tak pokusili o atak na bronzovou příčku. „Nepovedený sobotní test nás nabudil k větší snaze stáhnout ztrátu. Tento cíl se nám docela dařilo plnit. Další body jsme chtěli nahnat asi tři sekce před koncem. Rozhodli jsme s Josefem projet jednu z průjezdních branek zcela jiným stylem, než bychom jeli normálně.

Byla to sázka do loterie, neboť byla teoretická šance, že pokud by se nedařilo posádce před námi, tak bychom mohli atakovat její místo. Bohužel v tomto případě nám jízda vabank nevyšla,“ popsal druhý zásadní moment soutěže Adam Staněk. Z úvodního podniku v Milovicích si nakonec posádka Adam Staněk – Josef Řičičář odvezla nepopulární čtvrtou příčku ve třídě S4. „Do závodu jsme vstupovali s cílem zajet co nejlépe. Proto je naše 4. místo trochu zklamáním. Ale o tom jsou závody. Posádky v naší třídě se opět výkonově velmi srovnaly a i letos bude rozhodovat o konečném výsledku každý trestný bod. Nás velmi těší, že se projevila důkladná příprava a Tatra fungovala bez problémů, “ ohlédl se za prvním startem sezony zděchovský jezdec.


Další část trucktrialového mistrovství se pojede v nedaleké Mohelnici v termínu 22. – 23. května 2010. „Chtěli bychom pozvat všechny příznivce motoristického sportu na Velkou cenu Mohelnice. Je to jeden ze dvou závodů na moravské straně naší republiky. My máme na loňský ročník nepříjemnou vzpomínku, kdy jsme se s Tatrou vykoupali. Věřím, že letos budou peníze sušit jiné posádky. Přijeďte se podívat a uvidíte, co všechno dokáží nákladní vozy a speciály v náročném terénu,“ avizoval pozvánku na nadcházející soutěž Adam Staněk.

 

 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Nepřehlédněte !!! Trucktrial v Milovicích 2010 objektivem Pavla Pustějovského

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose