www.car.cz
 

O supekrosových mistrech v polovině nerozhodnuto. Nyní do Litovle
     tisková zpráva


O nadcházejícím víkendu vyvrcholí v Litovli u Olomouce čtyřdílný seriál NOVASERVIS SUPERCROSS CUP 2004, jubilejní desátý ročník mezinárodního mistrovství České republiky v superkrosu. Stejně jako loni, se pořádající AMK Litovel uchopil dvojnásobné zátěže, když ve svém superkrosovém areálu v prostorách bývalé cihelny Chořelice odstartuje nejprve v sobotu 10. července předposlední díl NOVASERVIS SUPERCROSS CUPU 2004 a hned o den později, v neděli 11. července napíše spolu s promotérem šampionátu AGENTUROU FORSAGE závěrečnou finálovou tečku.


Rozhodující dvojzávod v Litovli nepochybně patří k letošním stěžejním sportovním událostem v Olomouckém kraji, o kterém se už mnoho let říká, že motoristickému sportu je zaslíbený. Tradičně kladnou roli při propagaci mezinárodního mistrovství České republiky v superkrosu v Litovli hrají média a v jejich přízeň doufáme i tentokrát.
Děkujeme za spolupráci a těšíme se na shledanou na překrásném litovelském závodišti.

O mistrech nerozhodnuto   
Před závody v Litovli je situace v čele obou vypsaných tříd velice vyhrocená. Třídu 125 ccm vede předloňský mistr republiky Jan Brabec s náskokem pouhých pěti bodů před Petrem Bartošem, kterého odborníci považovali před startem seriálu za nejvážnějšího adepta na letošní titul. S mankem jediného bodu figuruje v závěsu za Bartošem obhájce titulu Michal Votroubek a bez šancí není ani mladičký Martin Michek, loni v celkovém pořadí třídy 125 ccm senzačně druhý. Škoda, že v letošních průběžných výsledcích chybí Jiří Bittner, patnáctiletý talent z Olomouce, další z loňských překvapení, když v konečném účtu šampionátu skončil na výborném třetím místě. „Jirka hrozně rychle vyrostl o 17 cm, což se projevilo problémy se zády. Navíc si při přípravě natrhl zádový sval, takže po konzultaci s odborným lékařem letošní sezónu raději vynecháme.
 Jirka je ve fyzickém růstu a riskovat by nebylo dobré,“ vysvětluje závodníkův otec Jiří Bittner senior. Startovní listinu stopětadvacítek v Litovli naopak obohatí František Brumla, loni celkově třetí a loni pátý, pravděpodobný je i start velmi rychlého Slováka Tomáše Bučence, kterému se loni právě v Litovli dařilo na výbornou. „Ve druhém finále v Kramolíně jsem dělal hodně chyb, ale v Litovli se o titul poperu. Bude samozřejmě také záležet na štěstí,“ říká zatím druhý Petr Bartoš. „Vedoucí pozici bych rád udržel i v Litovli.
Při posledním závodě v Kramolíně jsem se cítil ve výborné psychické pohodě a dařilo se mi držet rytmus jízdy. Snad to stejné bude             i o tomto víkendu,“ doufá průběžný lídr třídy 125 ccm Jan Brabec. Ten v dosavadních čtyřech finálových jízdách v Košeticích a Kramolíně třikrát vyhrál a jednou po nevydařeném startu skončil šestý. Petr Bartoš má na svém kontě po jednom vítězství, druhém, třetím a čtvrtém místě.


Napětím srší třída Open, kterou vede loňský vicemistr Petr Masařík o pět bodů před nestárnoucím předloňským mistrem Miroslavem Kučírkem a o devět bodů před obhájcem titulu Darrylem Atkinsem z Nového Zélandu. Za ním se ztrátou osmi bodů následuje Rakušan Marcus Mauser a i když teoretických variant se před Litovlí nabízí celá řada, rozhodující slovo v bitvě o titul bude mít zřejmě uvedené kvarteto jezdců. Petr Masařík jedním vítězstvím, dvěmi druhými a jedním třetím místem  potvrzuje svoji stabilní superkrosovou formu, Miroslav Kučírek se z pátého stupínku po úvodním dílu seriálu v Košeticích posunul na druhou příčku díky bezchybnému výkonu v Kramolíně, kde oslavil vítězné double.


Zahraniční favority zatím trochu stíhá smůla. Mausera po startu první finálové jízdy v Košeticích zdržela kolize a v prvním finále v Kramolíně ho z vedoucí pozice vyřadil pád a zlomená řídítka. „Štěstí mám střídavé, ale ve dvojzávodě v Litovli je v sázce ještě sto bodů, pokud se tam někomu podaří vyhrát všechny čtyři finálové jízdy. A taková motivace už opravdu stojí za námahu,“ nevzdává    se Mauser. Novozélanďan Atkins startuje v NOVASERVIS SUPERCROSS CUPU 2004 se čtyřtaktním strojem KTM 450, zapůjčeným českým zastoupením této rakouské značky.


„V Košeticích trať víc vyhovovala dvoutaktním dvěstěpadesátkám, ale v Litovli by to mělo být dobré. Čtyřtakty nejsou pro mne nic nového, v USA s nimi jezdím supermoto, ovšem na tuto KTM si musím zvykat déle, než jsem čekal,“ přiznává Atkins. Víc než motocykl však Novozélanďana trápí zdravotní problémy, závody v Kramolíně dokončil s bolestmi v rameni a v kotníku. Podle tamního lékaře potíže s kotníkem má na svědomí Atkinsův starý hřeb v už dříve zraněné noze, který při dlouhodobé zátěži vytváří tlak na kotník.


Vedoucí jezdci třídy Open Petr Masařík a Miroslav Kučírek shodně považují závody v Litovli za zcela otevřenou záležitost. „Titul vyhraje jezdec s nejlepší momentální formou, kterému se budou dařit starty a bude mu přát i štěstí,“ míní Miroslav Kučírek, každoroční miláček publika v Litovli.

Z časového harmonogramu
Předehru k závodům obstará už tradičně páteční defilé jezdců a jejich závodních motocyklů ulicemi Litovle, které vyvrcholí v 18,00 hod. na tamní hlavním náměstí velkou autogramiádou, po níž přítomní naši i zahraniční jezdci povozí zájemce na svých motocyklech.


Sobotní i nedělní pořad litovelského superkrosu je shodný. V 9,00 hod. zahájí volné a měřené tréninky, ve 12,30 hod. přijde na řadu slavnostní zahájení s nástupem jezdců a závody odstartují první jízdou vždy ve 13,00 hod.
Pořadatelé navíc na oba dny připravili pestrý doprovodný program včetně NOVASERVIS SUPERJUMPU, soutěže vybraných jezdců o nejatraktivnější skok přes překážku. O pořadí rozhodnou decibely diváckého aplausu.


tisk info


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose