www.car.cz
 

Desítka let halových arenacrossů v Brně
     22.1.2010 09:50 - tisková zpráva


ZAČALO TO V BRNĚ PŘED 10 LETY

Tak si teď v zimě v rámci příprav NOVÉHO BRNĚNSKÉHO FREESTYLE MOTOCROSS RACE prohlížím firemní sportovní archiv AGENTURY FORSAGE, listuji v historii superkrosů a halových motokrosů a ejhle. On je tady podchycen i PRVNÍ ČESKÝ FREESTYLE MOTOCROSS (FMX) a má letos dokonce své kulaté jubileum – ZAČALO TO V BRNĚ PŘED 10 LETY. Jistě si to pamatujete, ale pojďme si tu dobu přece jen krátce připomenout.

Freestyle motocross přišel do Evropy s koncem minulého tisíciletí. Do té doby se při superkrosových závodech konaly jen specifické ukázky atraktivních skoků, nebo soutěže o nejlepší skok "Super Jump". U nás při nich nesměl chybět především motokrosový závodník Petr Kuchař. Ten v té době přemýšlel o zpestření své závodní činnosti a hned když uviděl první freestyle videa z USA, začal triky na motorce zkoušet a aktivně se účastnil prvních Evropských freestylových akcí, kde poznával nové jezdce, získával zkušenosti, kontakty... FMX začal být atraktivní extrémní sport také v České Republice a později se pak dostal i to na světové úrovni díky jezdcům, jako jsou Petr Kuchař, Libor Podmol, Petr Pilát, Matrin Koreň ...

V té době se v Brně konaly více méně pravidelně zimní halové motokrosy na „dřevě“ v Rondu a zkoušela se i „hlína“ v „Zetku“. Píše se rok 2000, my organizujeme hlavně venkovní superkrosy a přemýšlíme i o halových superkrosech na hliněné trati v Rondu. S Petrem se známe, přidává se k nám také jedna renomovaná pražská sportovní agentura – tak proč v tomto akčním uskupení nezkusit „být IN“ při prvním samostatném freestyle na hlíně u nás? Tak se V ČESKU NARODIL PRVNÍ MEZINÁRODNÍ FREESTYLE MOTOCROSS. Pamatujete? Bylo to v pátek a sobotu 22. – 23. září 2000, když se v brněnském Rondu při FMX soutěžení i exhibici potkali s KUCHAŘEM Maďar NEMETH, Francouzi LAMBLIN a TROUX, americké hvězdy JONES a CLOWERS a tehdejší freestyle megahvězda Španěl TORRONTERAS. Zde je dobový článek z tisku :

„Pořadatelům české premiéry No fear Freestyle motocross, se podařilo sjednat skvělou jezdeckou účast. Kromě Torronterase budou svými zády „brousit“ Rondo exmistr světa v superkrosu Američan Mike Jones, účast potvrdil jeho krajan Tommy Clowers, trojnásobný vítěz zámořského Free air Festivaly, dále přijedou talentovaní Francouzi Manu Troux a Jeremy Lamblin, předběžně je ohlášen i špičkový, zatím nejmenovaný, maďarský jezdec. A jaká by to byla motokrosová show bez Petra Kuchaře, trojnásobného vítěze halového Ronda, který brněnské publikum dokázal vždy správně vybláznit? O vítězích Freestylu motocrossu rozhodnou síla diváckého aplausu a při Kuchařových veleskocích, hala Rondo němá určitě nezůstane, svoje slovo však bude mít i odborná porota.

Moc se v té době o freestyle nevědělo (také přišlo jen něco kolem půldruhé tisícovky diváků), ale skoky a atmosféra stály za to. Nebylo ani tak důležité pořadí či to, že v následné „after párty“ při vystoupení tehdy tady ne moc známé kapely MONKEY BUSINESS nepraskala hala „ve švech“. Rozhodující byly skoky a pojetí celé akce, což předznamenalo další směr rozvoje tohoto kaskadérského sportu u nás. A jak to vše souvisí s dneškem.

Píše se rok 2010, od prvního FMX RONDA uběhlo 10 let. FREESTYLE MOTOCROSS v té době udělal obrovský výkonnostní skok, v divácké popularitě patří mezi přední motoristické disciplíny a tak se V NOVÉ PODOBĚ VRACÍ OPĚT DO BRNA. Doufáme, že tentokrát již natrvalo jako nová každoroční tradice v moderním PAVILONU „V“ brněnského výstaviště.

V SOBOTU 13. března 2010 se zde opět potkáte s Petrem KUCHAŘEM coby spoluorganizátorem i aktivním „riderem“ FMX.

POPRVÉ u nás jako hlavní freestyle závod v hale představíme v USA nedávno vzniklý a dnes velmi populární „NOVÝ FMX MODEL“ jako FREESTYLE SUPERKROS ZÁVOD = FREESTYLE MOTOCROSS RACE BRNO 2010“.

Více informací získáte v dalších pasážích našeho webu „www.fmxbrno.cz“   .  
Honza JUŘIČKA – AGENTURA FORSAGE Brno

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Zimní atmosféra na Masarykově okruhu, zima 2010, foto Jar. Mareček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose