www.car.cz
 

Tudory měly sraz v Opatově i na třebíčském náměstí
     21.5.2006 19:38 - Pavel Jelínek


Invaze? Ne, jen setkání milovníků aut značky Škoda 1101 oživilo v pátek po poledni na třebíčském Karlově náměstí líně ubíhající slunečný jarní den. Lehká terénní vozidla s označením bojový tudor konstrukčně vycházela z oblíbeného osobního vozu stejného označení a vyráběla se pro potřeby armády a ministerstva vnitra na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.

Zejména pro mladší generaci to je asi překvapením, ale pravdou je, že v té době vyvíjela podobný vůz také kopřivnická automobilka Tatra, ten však byl robustnější konstrukce a nenašel širšího uplatnění. Tudory naopak sloužily ve dvou verzích, a to Vo a P, ale příliš se od sebe nelišily, vyjma třeba vybavení osvětlovací soupravou "Notek", kterou měly pouze vozy vojenské, či použitím dvou druhů nádrží, když opět vojenská verze byla upravena pro malou zásobu kvalitnějšího paliva usnadňujícího zimní starty.

Auta používaná SNB (P) se více blížila civilní verzi. Obě verze pohání čtyřdobý, zážehový, kapalinou chlazený motor, řadový čtyřválec OHV, umístěný podél za přední nápravou, o obsahu 1089 ccm. Spotřeba činí asi 8 l/100 km. Vyrobeny byly asi čtyři tisíce kusů, z toho patnáct set pro armádu.

Zajímavostí jistě je také skutečnost, že v roce 1950 byly bojové tudory vyrobeny s pohonem 4x4, doplněné dvoustupňovou přídavnou převodovkou. Měly vyšší průchodnost a poháněl je motor o obsahu 1221 ccm. Tato auta měla mít ještě následovníka, jemuž se přezdívalo Babeta, avšak k realizaci již nedošlo. Výrobcem vozu byly Automobilové závody Mladá Boleslav, národní podnik, závod gen. Svobody.

Na Karlově náměstí v Třebíči se téměř třicítka dochovaných "padesátníků" z celé republiky představila jen pro připomínku své existence. Cílem putování nestárnoucích vozidel byl totiž nedaleký Opatov, kde se majitelé krásných veteránů zúčastnili svého srazu.
 
 
František Jůza, www.trebicnews.cz


 
 
Fotogalerie:   Ohlédnutí za Zámeckým vrchem 2006 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose