www.car.cz
 

Motokárista Jiří Forman startuje do sezóny ve francouzském Salbris
     15.3.2010 10:15 - tisková zpráva


Ohlédnutí za posledními závody motokáristy Jiřího Formana

Na konci roku 2009 proběhlo světové finále ROTAX v Egyptě, kam se Jiří Forman kvalifikoval jako Mistr ČR. Mezi více než 70 jezdci z více než 50 zemí pak na stejné technice pro všechny piloty exceloval již od měřeného tréninku, ve kterém obsadil 6. místo. Kvalifikační jízdy pak zvládal také bravurně, když jednu z nich dokonce vyhrál a jako jediný na těchto závodech dokázal porazit pozdějšího světového šampiona Varleyho z Anglie.

Do finálového závodu nastupoval jako jeden z horkých kandidátů na titul, avšak z výborné pozice po startu při předjížděcím manévru havaroval. Bohužel při tomto incidentu došlo k poškození techniky a tak bylo po nadějích. Ukázalo se však, že Jiří je schopen se měřit s nejlepšími evropskými jezdci!

Podobně na únorových závodech Winter Cup ROTAX ve španělské Malaze Jiří podával velice dobré výkony a hladce postoupil do finálové části. Nutno podotknout, že toto měření sil před sezónou nevynechal nikdo ze špičkových evropských jezdců a jde tedy o velice prestižní a kvalitní klání.

V prvním finálovém závodě Jiří dokázal po incidentu na startu dojet špičku ze 17. místa a skončil šestý. To mu dávalo skvělou startovní pozici pro druhé finále, avšak opět zaúřadovalo štěstí a obrátilo se k Jiřímu zády v podobě nezaviněného incidentu, po kterém skončil mimo trať.

Přes veškerou snahu se mu již nepodařilo zasáhnout do bojů o vítězství, nicméně útěchou může být nejlepší finálový čas na jeden okruh. Je jasné, že Jiří Forman bude mít předpoklady i techniku pro útok na mety nejvyšší. Prokázat to může již zanedlouho ve francouzském Salbris, kde se koncem března uskuteční první závod seriálu ROTAX Euro Challenge.

Forman bude v sezóně 2010 útočit na evropskou špičku
- Praha, 10. 3. 2010 - 

Jezdec ČSMS a zároveň tovární pilot MS KART Jiří Forman se netají svými odvážnými plány pro rok 2010, především v oblasti motokárových závodů: "Rád bych zúročil zkušenosti z předchozí sezóny, což znamená, že v evropském seriálu ROTAX Euro Challenge chci pravidelně atakovat stupně vítězů a celkově se umístit do 10. místa." A že skutečně jde o reálný cíl, dokazují výkony Jiřího Formana jak z konce loňské sezóny, tak z letošní první ostré přípravy.

Vedle již zmíněného seriálu ROTAX Euro Challenge v kategorii Senior Max se Jiří Forman v barvách MS KART zúčastní opět národního šampionátu v této kategorii a cílem je - jak jinak - obhajoba titulu Mistra ČR. Jiří Forman k tomu doplňuje: "Těším se také na závody Mistrovství ČR a moc bych si přál obhájit svůj loňský titul. Bude to však velice těžké, protože kategorie ROTAX Senior Max bude patřit k těm nejpočetněji obsazeným a také nejnabitějším. Ale věřím si a také mám k dispozici špičkovou techniku i zázemí od společnosti MS KART." Zbývá doplnit, že seriál Mistrovství ČR začíná v dubnu na trati v Písku.

Vzhledem k tomu, že Jiří Forman již dosáhl věku 16-ti let, je oprávněn bez omezení startovat také v kategorii cestovních vozů v závodech na okruzích. Součástí sezóny 2010 se tak nepochybně stane i několik závodů v této oblasti, ať již v rámci Mezinárodního mistrovství ČR na okruzích, tak v některých evropských seriálech. Cílem je, aby se mladý jezdec ČSMS seznámil s atmosférou i jiným způsobem závodění a poznal při tom co nejvíce různých evropských závodních okruhů.

"Vloni jsem již zkusil závody v cestovním voze na okruhu v Brně na Epilogu a velice mě to bavilo. Ani dosahované časy nebyly špatné. Také jsem několikrát testoval s Formulí BMW, ale myslím, že cestovní auta mně budou sedět více, navíc se mohu v mnohém přiučit od zkušenějšího týmového kolegy Michala Matějovského.", naznačuje své ambice Jiří Forman.

ČSMS

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   MČR OFFRoad Trial 2010 na Kladně, foto: Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose