www.car.cz
 

Motokárista Zdeněk Gróman zajel v Lonatu skvěle
     1.4.2005 11:32 - tisková zpráva


Český kartingový tým KVS Racing se v italském Lonatu zúčastnil prvního podniku „Otevřeného mistrovství Itálie 2005“. „Otevřené mistrovství Itálie 2005“ je seriál složený z pěti závodů na italských autodromech (Lonato, Sarno, Muro Leccese, Alla Vibrata, Ugento) a mezi jezdce bude na prémiích rozděleno 80.000 Euro. Tohoto seriálu se účastní téměř stovka juniorů z celého světa a celkem přibližně tři sta jezdců. Právem je seriál považován za nejprestižnější ve světovém kolotoči kartingu. Jakýkoliv dosažený úspěch je velmi vysoce ceněn a hodnocen.

Na start úvodního podniku v Lonatu se postavilo 72 juniorů včetně tří českých pilotů KVS racing - Zdeněk Gróman z Opavy, Tomáš Pivoda z Lipníku na Bečvou a Michal Procházka z Mladé Boleslavi. Ve čtvrtečním tréninku Zdeněk Gróman i Tomáš Pivoda z týmu KVS Racing dosahovali velmi slibných časů v porovnání s ostatními piloty z celého světa.

Ačkoliv volné tréninky jezdci absolvovali na suché trati, sobotní měřený trénink probíhal již na mokru. V měřeném tréninku se nejlépe vedlo Zdeňku Grómanovi (1:00.523), který dosáhl 13.času (ve skupině sedmého). Tomáš Pivoda zajel 25.čas (1:00.738) a Michal Procházka skončil 55. (1:01.691). Fantastického času dosáhl pilot italského týmu Maranello Fin Mathias Laine (0:59.611) a zaslouženě měřený trénink vyhrál.

V sobotu jezdci absolvovali první rozjížďku a zde výrazného úspěchu dosáhl Zdeněk Gróman z KVS racing s italským podvozkem Maranello, kdy rozjížďku dokončil na vynikajícím druhém místě, tři sekundy za vítězným Dánem Christensenem. V průběhu se dokázal Zdeněk probojovat až do čela startovního pole. Tomáš Pivoda (KVS racing) dokončil rozjížďku šestnáctý, Michal Procházka (KVS racing) sedmnáctý. Česká juniorka Lucka Panáčková byla v cíli čtrnáctá. Ve druhé rozjížďce skupiny „A“ se vedlo českým pilotům střídavě. Tomáš Pivoda nedokončil ani první kolo, Michal Procházka skončil dvacátý. Opět na sebe upozornil Zdeněk Gróman, když po sobotním druhém místě skončil třetí. Trojici pilotů KVS racing doplnila skvěle jedoucí Lucie Panáčková čtvrtým místem. Druhou rozjížďku „A“ opět vyhrál Dán Christensen.

Přímý postup do finále si vybojoval Zdeněk Gróman (KVS racing) a Lucie Panáčková. O postup do finále se v opravné jízdě pokoušel i Tomáš Pivoda (KVS racing) a Michal Procházka (KVS racing). Michal Procházka bohužel odstoupil ze čtvrté pozice v sedmém ze dvanácti kol, ale Tomáš Pivoda dokázal skončit šestý. Bohužel ani tento výsledek na postup do finále nestačil.

Vynikající výkon po celý víkend korunoval Zdeněk Gróman šestým místem ve třiceti čtyř členném finále. Úplně „vyhořeli“ domácí Italové, nejlepší z nich skončil na patnáctém (!) místě. V první desítce skončili tři Španělé, dva Němci, dva Dánové a po jednom jezdci z České republiky, Francie a Dánska. Ve finále byl nakonec nejrychlejší německý pilot Nigel Melker před Dánem Christensenem, třetí byl Pic z Francie. Skvělý úspěch pro české barvy ve finále vybojoval pilot týmu KVS racing Zdeněk Gróman, který v konkurenci pilotů z celého světa získal vynikající šesté místo a byl nejrychlejším jezdcem s podvozkem Maranello. Lucie Panáčková byla klasifikována jako 29., když odstoupila v jedenáctém kole.

Zdeněk Gróman se i přes své menší zahraniční zkušenosti dokázal vyrovnat s evropskou kartingovou špičkou a pro Českou republiku získal velmi cenný výsledek. Do finálové jízdy vstoupil vynikajícím startem, po kterém se dokázal probojovat až na skvělou druhou průběžnou pozici. Bohužel během finále se zmenšila intenzita deště a tato změna počasí nevyhovovala nastavení podvozku.

Tomáše Pivodu pronásledovala smůla. Ačkoliv patřil ve volných trénincích mezi nejrychlejší, tak první rozjížďku dokončil s poškozenou motokárou po kolizi s jedním ze soupeřů. Přesto dokázal být v cíli šestnáctým nejrychlejším. Ve druhé rozjížďce mu po povedeném startu praskl bubínek spojky, který ho vyřadil z možnosti bojovat o přímý postup do finále. Tato závada postihla více jezdců startujících s motorem Parilla. V opravné jízdě zajel velmi pěkně, startoval až ze třinácté pozice, ale dokázal se probít až na šesté místo. Bohužel do finále postupovali pouze první tři piloti. Michal Procházka získal mnoho dalších cenných zkušeností a na jeho výkonu je vidět výrazný posun. Zkušenosti získané v italském mistrovství zcela určitě zúročí především na kvalifikaci Mistrovství Evropy v Sosnové.

www.KVSracing.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose