www.car.cz
 

Sourozenci Grómanovi slavili úspěchy doma i ve světě
     31.10.2006 10:17 - tisková zpráva


Závodní sezóna 2006 byla přelomová pro oba sourozence Grómanovi. Starší Tereza ve svých šestnácti letech usedla vedle pro ní typické motokáry poprvé do formulového vozu a bojovala letos úspěšně na dvou frontách.

 

Mladšího Zdeňka čekala rovněž velmi nesnadná změna. Ve čtrnácti letech opustil juniorskou kategorii a vydal se vstříc soubojům na světových motokárových okruzích v „dospělé“ třídě ICA, kde se vedle mnohem starších soupeřů utkával i se svou sestrou Terezou. Zdeněk a Tereza Grómanovi v sezóně 2006 na světových okruzích velmi úspěšně hájili barvy továrního týmu Maranello.

 

Prioritou Zdeňka Grómana byla účast v Mistrovství Evropy třídy ICA, Mezinárodního mistrovství Itálie (Open Masters) a světové série WSK. Zdeněk měl neskutečně fantastický vstup do letošní sezóny – dokázal vyhrát 1. závod světového poháru ve třídě ICA a stal se vítězem jako jeden z nejmladších. Ve svých čtrnácti letech dominoval poli světových pilotů při svém prvním startu ve třídě ICA! V konečném pořadí série WSK patří Zdeňkovi Grómanovi fantastické 6.místo.

 

V seriálu Open Masters Tereza i Zdeněk chyběli na startu dvou závodů a chybějící body se pochopitelně výrazně promítly do konečných výsledků. Zdeněk však prokázal svoji příslušnost ke světové špičce dvěma závody, kdy získal cenné body za umístění v desítce nejlepších. Zdeněk Gróman tak potvrdil fakt, že patří mezi největší jezdecké naděje současnosti. Letošní sezóna byla určitou náplastí na sportovní tragédii loňského roku.

 

Zdeněk Gróman měl v roce 2005 na dosah titul juniorského evropského šampióna, ale jeden ze soupeřů jej jeden a půl kola před cílem vyrazil z trati z první pozice…

 

Ve svém prvním roce ve třídě ICA se Zdeněk Gróman dokázal probít neúprosným sítem kvalifikace Mistrovství Evropy třídy ICA a postoupil do finálového závodu. Finálový závod však neprobíhal dle představ opavského jezdce a stupně vítězů zůstaly tentokrát českým barvám vzdáleny.

 

Tereza se zúčastnila motokárového seriálu Open Masters. V prestižním italském mistrovství dosahovala výsledků mezi druhou až čtvrtou desítkou. Její starty v Itálii byly premiérové a v soubojích 92 pilotů z celého světa si počínala velmi dobře. Motokárovou sezónu zakončila Tereza Grómanová ziskem domácího titulu ve třídě ICA a připojila do své sbírky nejcennější kov po zisku bronzové medaile ve třídě ICA v sezóně 2005. Stříbrnou příčku v Mezinárodním Mistrovství České republiky za svou sestrou Terezou Grómanovou získal Zdeněk Gróman.

 

Tereza Grómanová absolvovala vedle motokárových závodů jako jediná česká žena okruhových závodů národní formule 1400, kde se i přes obtížnější období na začátku sezóny dokázala propracovat až do špičky startovního pole. Dvakrát startovala do závodu z první řady a při posledním závodě na Podzimní ceně Brna ji porazili pouze čtyři držitelé domácího titulu.              

 

 


 

Rok 2005

MČR

třída ICA                                                              Tereza Grómanová          3. místo

 

Zdeněk se zúčastnil závodů v Itálii – Open Masters Cup, kde celý rok patřil mezi nejužší špičku světových jezdců této třídy. Několikrát si vybojoval nejlepší pozici na startu závodu. Celkově se umístil na 5.místě, což je doposud nejlepší umístění českého jezdce v této třídě. Vyvrcholení jeho účinkování v třídě Junior bylo Mistrovství Evropy, kde vyhrál obě finálové jízdy v kvalifikaci na postup na Mistrovství Evropy, které se jelo v Italském Sarnu na úpatí sopky Vesuv. Tam Zdeněk postupoval ve fantastických výkonech.

 

Dvě ze tří rozjížděk bezkonkurenčně vyhrál a v jedné za deště skončil třetí a do tzv. prefinále jel opět z pole positione. Toto vyhrál způsobem start-cíl. Ve finále jel opět z Pole positione a všichni předpokládali, že toto je nový Mistr Evropy v juniorské třídě. Po startu se Zdeněk samozřejmě ujal vedení, na kterém setrval téměř celý závod, ale kolo a půl před cílem jej jeden z anglických jezdců vyrazil mimo trať a Zdeněk již nemohl v jízdě pokračovat. Svůj doposud největší finálový závod nedojel... Byla to pro něj i pro náš tým sportovní tragédie. Všichni však věděli, že se stal morálním Mistrem Evropy. Svým vynikajícím výkonem však Zdeněk potvrdil, že patří mezi nejužší špičku světových jezdců v této třídě.

 

rok 2004

MČR

třída ICA                                                              Tereza Grómanová      2. místo

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           1. místo

 

Přebor

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           1. místo

 

Středoevropská zóna

třída ICA                                                              Tereza Grómanová      2. místo

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           1. místo

Cenu předával pan Max Mosley.

 

Sezóna roku 2004 byla ukončena v Parmě na Industria Cupu.

Zdeněk vybojoval 3.místo (získal Pole positione po měřeném tréninku a vyhrál všechny jízdy, ve finále skončil 3. Tento start byl premiérou Zdeňka na italské scéně).

 

rok 2003

MČR

třída NJ                                                                Tereza Grómanová      6. místo

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           8. místo

 

Přebor

třída NJ                                                                Tereza Grómanová      6. místo

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           4. místo

 

rok 2002

MČR

třída NJ                                                                Tereza Grómanová      10. místo

třída NJ                                                                Zdeněk Gróman           7. místo

 

rok 2001

MMČR

třída COMER RS                                                    Tereza Grómanová      9. místo

třída COMER RS                                                    Zdeněk Gróman           7. místo

 

rok 2000

Zdeněk se stal ve své 2. sezóně a svých 9ti letech přeborníkem ČR a Tereza se umístila na 5. místě. Byla také nominovaná na cenu Elišky Junkové.

 

rok 1999

Při své 1. sezoně se Zdeněk umístil z celkového počtu 45 jezdců na 17. místě a Tereza jela svůj jediný závod Baby Cupu.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Off road v Maďarsku a vítězství našich

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose