www.car.cz
 

Okruh v Sosnové zažil vytvoření nového českého motokárového rekordu.
     30.12.2006 08:40 - tisková zpráva


Ženská posádka s rekordním počtem čtyřiadvaceti členek, která se 28. prosince 2006 účastnila zimního Kočka Cupu na okruhu v Sosnové u České Lípy, představuje nově vytvořený český rekord. Potvrdil to zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den Tomáš Zemín.

 

Zimní vytrvalostní závod motokárových posádek na tři hodiny má už několikaletou tradici. Od letošního ročníku se do jeho historie zapisuje také situace, kdy jednu z celkem 37 startujících motokár obsadilo postupně 24 žen a dívek, které dala dohromady Hana Landová.

 

„Dcery, partnerky, manželky, ale i maminky motokárových závodníků tentokrát nebyly v Sosnové jako doprovod, ale jako aktivní závodnice a to i přesto, že většina z nich se do horké sedačky posadila poprvé v životě,“ líčila organizátorka po skončení maratónu.

 

„Samozřejmě to nebylo jednoduché. Na jednu stranu bylo trochu výhodou, že trať tentokrát nebyla pokryta sněhem a nebyla taková zima jako jiné roky. Jenže organizátoři den před závodem exponované zatáčky pokropili vodou, takže jízda po ledových plotnách vyžadovala značnou odvahu. Důležité je, že naše posádka neskončila poslední. Dojely jsme na krásném třicátém čtvrtém místě,“ dodala Hanka Landová.

 

Ze statistických údajů jistě stojí za pozornost, že nejmladší účastnici tříhodinovky bylo jedenáct a nejstarší čtyřicet šest let. Posádka žen a dívek odkroužila v limitu celkem 103 okruhy a nejrychlejší kolo si připsala právě nejmladší a také nejlehčí členka týmu, jedenáctiletá Gábina Jílková. Její čas 56,468 sekundy představuje průměrnou rychlost  67,26 km/h.

 

Zatímco ostatní motokáry byly obsazeny zpravidla tří až čtyřčlennými posádkami, dívčí tým musel vzhledem k počtu svých členek logicky mnohem častěji střídat a na každou z účastnic tak vyšla zhruba čtyři kola. „Jednoznačně největší kuriozitou naší účasti byl fakt, že zatímco všechny ostatní posádky musely během tříhodinovky alespoň jednou tankovat, ta naše nedoplňovala palivo ani jednou a do cíle jsme dovezly dokonce skoro ještě půl nádrže. Inu lehká dívčí noha na plynu udělala svoje,“ smála se Landová.

 

Během závodu pochopitelně nechyběly dramatické momenty. „Hodiny na ledu dělali i zkušení závodníci, takže točícím se děvčatům se nikdo nesmál. Technika vydržela, dívky se ke stroji chovaly velice slušně a několik šrámů na káře způsobili především ne vždy gentlemanští soupeři,“ nechal se slyšet šéf mosteckého H.K.C. - racing teamu Ivan Houzák, na jehož motokáře byl nový český rekord vytvořen.

 

 Spokojenost vyjádřili také Josef Kališ, který zastával funkci manažera a trenéra dívčího týmu, i organizátor tradiční tříhodinovky Jiří Kočka plnící zároveň funkci týmového psychologa.

 

„Za všechny účastnice můžu jistě vyjádřit radost z toho, že se nám podařilo nový český rekord vytvořit. A rovnou prozradím, že za rok se na Sosnové chceme sejít zase. Je asi jasné, že naším jednoznačným cílem bude pokus o překonání rekordu z roku 2006. A kolik nás bude? Určitě víc, než čtyřiadvacet, nechte se překvapit,“ slíbila na závěr Hanka Landová.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Pokus o rychlostní rekord Buggyry, prosinec 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose