www.car.cz
 

Španělské Vlaverde del Camino přivítalo světové jezdce endura
     15.4.2010 19:25 - tisková zpráva


Vlaverde del Camino: Naši jezdci endura vybojovali první letošní světové body.

9.-11.04.2010, GP AMV ŠPANĚLSKO-Vlaverde del Camino) NA ÚVOD LETOŠNÍHO SERIÁLU MS ENDURO SE JEZDCI POŘÁDNĚ ZAPOTILI,
Naši jezdci vybojovali první světové body.

Úvodní podnik letošního seriálu se uskutečnil na jihu Španělska 80km od města Sevila. V městečku Valverde del C. se sešla po zimě opět kompletní světová špička. Celkem přejímkama prošlo 105 jezdců (E1-21, E2-23, E3-23, EJ-38) Jezdci absolvovali náročný okruh 78km dlouhý s kamenitým prašným povrchem v místním kopcovitém terénu každý den celkem třikrát.

V jednom kole se měřilo pět speciálních testů 1x krostest, 2xendurotest a 2x extrémtest). Pořadatelé připravili opravdu zajímavé lahůdky. Už v pátek večer po 21.hodině a za umělého osvětlení si jezdci poměřili své síly na supertestu, který byl pak po následující dvě etapy měřen jako extrémtest. Nespočet překážek z klád a kamení střídaly rachlé úseky se skoky na místní motokrosové trati.

Druhý extrém test byl na kamení a okořeněn výjezdem spíše pro trialové motorky. Krostest se jel na louce tvrdým povrchem a množstvím prašných tobogánů a endurotesty byly připraveny na úzkých cestičkách v lese. Zajímavostí byl velký zájem diváků, nejen na úvodním pátečním supertestu, kde se nedalo dostat mnohdy ani k samotným překážkám, ale i po oba další dny na zajímavých místech bylo mnoho fandících diváků.

Na start sobotní etapy v devět hodin ráno za slunečného počasí, se postavilo všech 105 jezdců. Od rána provázelo jezdce v náročném terénu slunečné teplé počasí. přes den se vyšplhala teplota až na 33 stupňů. Kromě náročného terénu a překážek na testech ztěžoval jezdcům náročnost i všudypřítomný prach. Náročný a především kamenitý terén s mnoha úzkými stezkami, výjezdy a sjezdy jezdcům ubíral postupně síli. Do časových kontrol se najíždělo pouze něco kolem 2-5ti minut. Náročný terén a sedm a půl hodiny v sedle se na jezdcích a motocyklech postupně projevovalo. Nakonec sobotní etapu dokončilo pouze 72 jezdců.

Ve třídě E1 sváděli od začátku prvního testu souboje o post nejvyšší Francouz A.Meo s krajanem J.Aubertem a mladým Španělem C.Guerrerem. Nakonec o půl minuty vyhrál A.Meo před Aubertem. Jakub Horák si na KTM 250 4T dojel pro body za 15.místo. Na tvrdém povrchu se mu příliš nedařilo a navíc se nevyvaroval několika pádům.

Ve třídě E2 se očekával souboj mezi loňskými mistry světa M.Aholou, který přestoupil ze třídy E1 a domácím Španělem I.Cervantesem, jenž přestoupil ze třídy E3. Společně s dalším Finem J.Salminenem a Francouzem R.Thainem vytvořili silnou čtyřku třídy E2 v bojích o post nejvyšší. V cíli se nakonec radoval z vítězství M.Ahola na Hondě, před domácím I.Cervantesem jedoucím na KTM a třetí dojel na BMW J.Salminen.
V E3 se zhostil své pozice lídra hned od prvních testů Angličan D.Knight, který se vrátil ke KTM. Knight vyhrál většinu testů a zaslouženě zvítězil. Druhý dojel loňský vicemistr v této třídě Francouz Ch.Nambotin s motocyklem GasGas a třetí místo obsadil Ital S.Albergoni, který přestoupil z E1. Své umění předvedl i náš Michal Kadleček,který startuje na TM 300 2T. Dokázal se pohybovatkolem 5.místa. Dokonce i jeden test vyhrál, ale pád na posledním extrémtestu ho odsunul na konečné 10.místo.

V tradičně nejpočetněji obsazené juniorské třídě, kde startoval i náš devatenáctiletý Milan Engel, se po odchodu Španěla O.Meny do E3, utvořila nová čtveřice, která bude pravděpodobně bojovat o titul. Dva Španělé, V.Guerrero na Yamaze a L.Santolino na KTM a dva Francouzi J.Joly a B.Fortunato ukazovali, že by se už naztratili ani mezi seniory.
Pro tuto třídu to ale bylo na Španělské půdě opravdu tvrdé. Devatenáct jezdců z 38 startujících do cíle nedojelo. Pro M.Engela, který jede svoji druhou sezonu v 19ti letech v mistrovství světa v barvách KBS UAMK teamu Unhošť-KTM CZ, je nadále prvořadým úkolem dojížďet do cíle, sbírat zkušenosti, ale pokusit se i pravidelně bodovat. V těžkém terénu a početné konkurenci se to v úvodní etapě podařilo a M.Engel si připsal body za 18.místo.

Na druhý, nedělní den pořadatelé vynechali některé náročnější úseky a tak se v časových kontrolách najíždělo více minut a byl čas na občerstvení a drobnou údržbu motocyklů. Sluníčko už nesvítilo celý den a tak teplota klesla pod 30 stupňů.
Měřily se všechny testy, jinak zůstalo vše jako v sobotní etapě. Jezdce kromě rozbité trati a vyjetých kolejí opět doprovázel prach. Tím se pochopitelně absolvování jednotlivých úseků stávalo náročnější. Na některých jezdcích byla vidět postupně únava. Největší problémy měli jezdci na druhém extrémtestu. V kamenitém výjezdu se potrápila i řada favoritů. Mnohdy museli své motocykly doslova vynést.

V E1 se přetahovali o prvenství A.Meo s J.Aubertem. Nakonec vyhrál Aubert. J.Horák trápily křeče do rukou a jak postupně docházely síly, tak se snažil alespoň dojetdo cíle a bodovat. I tak si zaslouží uznání za dojetí do cíle a body za 13.místo jsou cenné.

V E2 si pozice na prvních místech prohodil I.Cervantes s M.Aholou. Cervantes vyhrál o pouhých necelých 12sec. Pěkným výkonem se na třetí místo prosadil R.Thain, který odsunul Salminena ze stupňů vítězů.
Ve třídě E3 se pořadí opakovalo ze soboty, vyhrál Knight před Nambotinem a Albergonim. O páté místo bojovalo hned pět jezdců, včetně M.Kadlečka. Ten ale pokazil úplně poslední test a nakonec obsadil pěkné 8.místo.

V juniorské třídě si dojel pro první místo L.Santolino, druhý skončil Guerrero a třetí Joly. Náročnost a postupné vyčerpání se v juniorské třídě opět projevila na největším počtu odstoupených jezdců. V neděli dokončilo jen 24 jezdců z 31 startujících a 38 převzatých. Únava a menší zkušenost z terénem na testech se projevila i u M.Engela. Nakonec ale na předposledním testu, kde se jel zmiňovaný výjezd, zabojoval a dokázal se prosadit na bodované 20.místo.
Musím přiznat, že i jako doprovod na motocyklu jsem každý den mezi testy absolvoval v každém kole jen cca 2km po asfaltu, jinak se jelo souběžně s tratí v terénu, takže toho mám taky docela dost.

Všichni jsou sice unavení, ale žádné zranění. V pondělí se připraví ještě ve Španělsku motocykly a během Úterý a středy se přesuneme do Portugalska, kde se v městečku Fafe nedaleko Porta koná 16.-18.4.2010 následující GP.

Zdravíme ze Španělska
L.Krupička



VÝSLEDKY: ZDE PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY: ZDE FOTOGALERIE 1: ZDE FOTOGALERIE 2: ZDE



Průběžné pořadí po prvním podniku:
E1
1. AUBERT J., FRA, KTM, 47b.
2. MEO A., FRA, Husqvarna, 47b.
3. GUERRERO C.,ESP, Yamaha 36b.
13.HORÁK J., CZE, KTM, 14b.

E2
1. CERVANTES I.,ESP, KTM, 47b.
2. AHOLA M., FIN, Honda, 47b.
3. THAIN R., FRA, TM 38b.

E3
1. KNIGHT D., GBR, KTM, 50b.
2. NAMBOTIN C., FRA, GasGas, 44b.
3. ALBERGONI S., ITA, KTM, 40b.
10.KADLEČEK M., CZE, KTM, 24b.

Ej
1. GUERRERO V., ESP, Yamaha 47b.
2. JOLY J., FRA, Honda, 42b.
3. ROMAN M., ESP, KTM, 31b.
24.ENGEL M., CZE, KTM, 4b.

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Dvouhodinovka dvojic Cross Country v Medlově objektivem T. a P. Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose