www.car.cz
 

Mistrovství světa enduro pokračovalo v Itálii
     10.5.2005 23:12 - tisková zpráva


ITÁLIE (Tolmezzo) Třetí dvoudenní podnik mistrovství světa enduro  

 

O víkendu 7.-8. května se uskutečnil v okolí Severoitalského města Tolmezo třetí podnik seriálu mistrovství světa terénních motocyklů enduro.

 

Na start úvodní sobotní etapy se postavilo celkem 125 jezdců, a mezi kompletní světovou špičkou, nechyběli opět ani naši reprezentanti Roman Michalík (TM 125 – třída E1), Víťa Kuklík (KTM 300 – E3), Michal Rudolf (KTM 525 4T – E3), Jakub Horák (KTM 300 – E3) a Lukáš Sedláček (KTM 450 4T – E2).

 

Pořadatelé připravili v okolí místních hor přibližně čtyřicetikilometrový okruh, s převážně kamenitým povrchem. Ve dvou časových kontrolách, které okruh po každodenní krátké desetiminutové  spojovací časové kontrole ze startu a zpět na cíl tvořily, jezdci najížděli jen minimum minut potřebných na základní údržbu motocyklů a občerstvení jezdců. Díky minimálnímu časovému limitu, krátkému náročnému okruhu, jenž se jel každý den celkem čtyřikrát a dlouhým měřeným testům, to bylo hlavně první den na stanovené časy „A“ pro jezdce jako slušný maratón. Druhý den se po nočním dešti jelo na pomalejší časy „B“ (na každou časovou kontrolu bylo přidáno 5 minut). Ale i tak si v náročném terénu do kontrol nenajížděli jezdci o mnoho minut více.

 

V každém kole se jezdcům měřil motokrosový test s travnatým povrchem, dlouhý přibližně pět a půl minuty a od druhého kola pak i  endurotest s travnatým a místy kamenitým povrchem, který se jel okolo jedenácti minut  a přibližně dvě a půl minuty trval náročný extrémtest, který se jel ve vyschlém kamenitém řečišti, přičemž volné kameny dělaly jezdcům i světové špičky velké problémy.

 

O náročnosti celé dvoudenní soutěže, která se jela kromě nočního deště ze soboty na neděli za polojasného počasí, hovoří i to, že cílem  nedělní etapy projelo 102 jezdců, přičemž řada a to i zkušených, skončila s nějakým vážnějším zraněním v nemocnici. Nejhůře ale dopadla asi současná hvězda světového endura Australan Sefan Merriman. Při pádu v prvním motokrosovém testu se Merriman nabodl břichem na řidítko svého motocyklu. S vnitřním poraněním byl převezen vrtulníkem do nemocnice, kde mu lékaři museli okamžitě operovat slezinu.

 

 Stabilní výkon na vysoké úrovni potvrdil ve třídě E1 opět Španěl Ivan Cervantes, který po oba dva dny zvítězil a stejně tak potvrdil svoji suverenitu Welšan David Knight, který s velkým přehledem kraloval třídě E3 a zároveň absolutnímu pořadí. Po odstoupení Merrimana se o prvenství ve třídě E2 podělili Francouz Fabien Planet a Fin Samuli Aro.

 

Z českých jezdců se nedaří dle představ letos prozatím Romanu Michalíkovi, který nedojel po jednom dni v úvodních podnicích ve Španělsku a Portugalsku a v Itálii, když už to vypadalo na útok na stupně vítězů, přišel ve třetím kole pád na extremtestu mezi kamení a s vykloubeným palcem pravé ruky skončil Roman v místí pojízdné ambulanci, čímž pro něj soutěž skončila.

 

Čest českého Endura tak zachraňoval v sobotu 12. a v neděli 10.místem Víťa Kuklík ve třídě E3, který si ale rovněž v sobotní etapě při pádu bolestivě poranil prst pravé ruky a Michal Rudolf, který v téže třídě dojel v sobotu na 14.místě a v neděli, kdy se Michal pohyboval kolem 12.místa, přišel na motokrosovém testu ve třetím kole hrozivý pád, který málem ukončil Michalovo nedělní učinkování. I přesto, že ho doktoři nechtěli pustit dále, Michal pokračoval se šestiminutovou ztrátou v časových kontrolách (bylo třeba řádně opravit nejen motocykl,ale i jezdce a jeho výstroj) a nakonec z toho byly body alespoň za 17.místo.

 

Své si z Italského pokračování letošního seriálu určitě odnesli i naši sedmnáctiletí mladíci, jejichž cílem je letos hlavně sbírat zkušenosti. I když s několika pády oba dokončili bez problémů sobotní etapu, ve které obsadil Jakub Horák 17.místo ve třídě E3, který ale pro zranění zápěstí pravé ruky po pádu na endurotestu ve 3kole druhý den nedokončil (zlomené záprstní kosti malíčku a prsteníčku) a v nabitější třídě E2 dojel Lukáš Sedláček na 26. a 25.místě.

 

 

Výsledky z Itálie, naleznete opět na  http://www.abc-wec.org/2005/index.htm

a průběžné pořadí jednotlivých tříd pak na http://www.abc-wec.org/2005/html/standings.htm

 

Čtvrtý podnik seriálu se vrací opět na Španělskou půdu. Ve městě Gernika u Bilbaa se jezdci sejdou o prvním červnovém víkendu (4.-5.6.) 

 

Ladislav Krupička


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose