www.car.cz
 

MS enduro zamířilo na východní Slovensko. Jak se dařilo našim....
     8.9.2006 14:07 - tisková zpráva


MS Enduro, 02.-03.09.2006, Slovensko (Krompachy)

K sedmému, předposlednímu podniku se světové enduro přestěhovalo k našim východním sousedům na východní Slovensko. Do areálu hotelu Plejsy, kde se nacházelo centrum soutěže se kromě světové špičky dostavil i letos rekordní počet českých reprezentantů.
 
Kromě pravidelně startujících jezdců týmu KBS UAMK Unhošť Michala Rudolfa, třída E3, Jakuba Horáka, EJ (pro zranění z MEZ MČR Mšeno chyběl jen Lukáš Sedláček) a za KTM racing jedoucího Víti Kuklíka E3, se na start postavilo ještě sedm dalších čechů. Porovnat své umění si přijel vyzkoušet bratr Víti, Martin Kuklík (EJ) a šest čechů startující se slovenskou licencí. Ve třídě E1 se představili Rosťa Ondračka a Michal Zicha, v E2 Petr Trávníček, Radim Drlík, František Trtek, v E3 Radek Macura a v EJ Marek Borák.

Smutné je snad jen to, z pohledu české účasti, že pravidelné účastníky seriálu a dá se říci skupinu spíše nadšenců endura, (doufám, že nikoho neurazím) kteří se na pěkné, náročné trati v okolí Krompach představili, nedoplnil žádný další jezdec špičky českého mistrovství, alespoň jako konfrontaci se světovou konkurencí před startem na ISDE 06, i když jak je známo, startují za ČR jen klubové týmy.
 
Pořadatelé připravili přibližně 50 km dlouhý okruh, který se tentokráte jel do tvaru osmičky, což usnadňuje doprovodnému týmu a mechanikům servisní zabezpečení jezdců. Jede se totiž vždy do jedné servisní časové kontroly. Každý den se jelo tři a půl kola, přičemž každé obsahovalo Enduro test (v lese na kořenech, kamení a travnaté louce, cca 8min,) Extrém test (opět les, cesta padlé stromy, cca 2min) a Kros test (tradiční rychlá krosová trať se skoky, doplněná úseky s travnatým povrchem, cca 4:30min), před kterým byla ještě časová kontrola bez servisu. V posledním půl kole se ještě měřil Enduro test.
 
Do úvodní sobotní etapy se postavilo na start celkem 85 jezdců, které doprovázelo po celý den slunečné počasí.
V časových kontrolách bylo najeto 5 – 10 minut. Postupem času byl díky průjezdům okruh stále náročnější a únavnější. Druhý den se sice jelo za větší oblačnosti a kromě některých již hodně rozježděných úseků byla nedělní etapa i co se týče výsledků dosti shodná se sobotní.

Nejvyšší pozice v jednotlivých třídách opět obsadili po oba dva dny tradiční rivalové. Kromě třídy E3, kde se D.Knight stal již před posledním podnikem ve Francii Mistrem světa, není o konečných postech na stupních vítězů ještě rozhodnuto. Skvělé výkony předváděli opět Ivan Cervantes, Stephan Merriman, Johnny Aubert a pochopitelně „létající ET“ David Knight. Velmi pěkný byl i nedělní souboj ve třídě EJ mezi Jacobem Stapletonem a Joakimem Ljunggrenem. Nakonec byl o 2sec. Rychlejší Stapleton.
 
Z našich se nejvíce dařilo ve třídě E3 V.Kuklíkovi, který i přes sobotní pády obsadil 8.místo, v neděli si pak po zlepšeném výkonu o jednu příčku polepšil. V téže třídě začal v sobotu hned na prvním Extrém testu pádem a ztrátou skoro 40sec. M.Rudolf. I když se pak na některých testech pohyboval na sedmém a osmém místě, se ztrátou z úvodního Extrem testu to stačilo jen na 10.místo. V neděli pak pro změnu přes technické problémy s motocyklem, (vyteklá přední vidlice a poškozená laděná tlumivka, která se musela vyměnit za seriovou) dojel M.Rudolf i přes dva pády na posledním Kros testu opět na 10.místě.

Smůla provázela ve třídě EJ i v Americe dobře jedoucího J.Horáka. Ten jel oba dny se zvýšenou horečkou a únava jako s přicházející chřipkou zabraňovala podávat lepší výkony, než na dvě 18.místa, které J.Horák nakonec se sebezapřením obsadil. V téže třídě se úplně podle představ nedařilo ani M.Kuklíkovi. V sobotu po problémech s přední brzou a následném pádu mezi stromy ze soutěže odstoupil a v neděli i přes zlepšený výkon dojel na 20.místě, což mu vyneslo jeden světový bod do průběžného pořadí třídy EJ, kde figuruje na 63.místě.

Neztratili se ani další čeští reprezentanti, kteří až na pár vyjímek dorazili na náročné trati do cíle a navíc R.Ondračka (E1, 41.místo) s R.Macurou (E3, 25.místo) se dokonce cenným bodovým ziskem prosadili do brůběžného hodnocení seriálu WEC 2006.

 
Závěrečný osmý podnik letošního seriálu mistrovství světa enduro se jede 23.-24.09. ve Francouzském Boussacu nedaleko Clermont Ferrandu.
 
Fotografie ze Slovenska. Výsledky WEC GP Slovensko zde:  

 

KBS ÚAMK Team Unhost
Ladislav Krupicka-manager


 
 
Fotogalerie:   GP Brno 2006 objektivem Pavla Procházky

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose