www.car.cz
 

V okolí Boussac ve Francii vyvrcholil seriál MS enduro 2006
     27.9.2006 13:10 - tisková zpráva


MS Enduro, 23.-24.09.2006, Francie (Boussac)

Závěrečným podnikem vyvrcholil v okolí městečka Boussac ve střední Francii letošní seriál mistrovství světa enduro 2006. Až na několik vyjímek nechyběla na startu opět kompletní světová špička, včetně našich reprezentantů. Kromě M.Rudolfa, (ten už měl jisté 11.místo ve třídě E3 a ani sebelepší umístění by mu nepomohlo vylepšení konečného pořadí) měli ještě V.Kuklík (E3), J.Horák a L.Sedláček (oba EJun) šanci na vylepšení svého konečného umístění v jednotlivých třídách.

I když se jednalo o poslední dvoudenní soutěž WEC 06 a většině favoritů stačilo k medailovým umístěním získat body už v prvním soutěžním dni, stala se hlavně díky vytrvalému dešti nejnáročnější z celého seriálu.

Pořadatelé připravili 46 km dlouhý okruh, který byl ale díky několika výjezdy a sjezdy s velkými kameny a lesními úseky obtížný i za normálního počasí. Už to, že celkový čas na pomalejší "B" časy na jedno kolo při tak malém počtu km byl 2hod 22min naznačovalo že soutěž bude náročná.

Kros test byl na pastvině s rychlými pasážemi a jel se okolo 7:30min, Enduro test začínal a končil na pastvině, ale převážná část byla v lese na kamení a měřil přibližně 11:00min a Extrem test byl v jakémsi pomyslném údolíčku, z jedné strany na travnaté stráni a z druhé v lese, rozdělený potokem, přes který se mělo skákat. 

Už při pátečních přejímkách začalo okolo poledne vytrvale pršet a přestalo někde kolem jedné v noci. V sobotu se na start postavilo celkem 103 jezdců. I když přestalo pršet, byl terén velice rozmáčený a testy blátivé. Hned po startu už jezdcům ubral síly jeden z kamenitých výjezdů a povrch extrém testu s jedním skokem přes potok se měnil v bahení lázně.

Zde po průjezdu několika prvních jezdců již dal ředitel soutěže a JURY pokyn ke změnám a vynechání několika nesjízdných úseků. V prvním kole bylo všude rozmáčené měkké bláto z noční průtrže, ve druhém se již vše postupně vyjezdilo a i když byly některé úseky velice náročné, dala se soutěž absolvovat. V průběhu třetího kola se ale opět přihnaly černé mraky a neskutečné přívaly vody změnily okruh v jeden celý extrém. Řada jezdců vzdala buď pro poruchu motocyklu, nebo zranění a většina i díky překročení povoleného limitu zpoždění v časové kontrole o více jak 15.minut. Sobotní etapu dokončilo 73 jezdců.

Vytrvalý sobotní déšť neustával ani v pozdních nočních hodinách a když už se zdálo, že se počasí umoudří a nebude alespoň neustále pršet, hodinu před startem začalo opět drobně mrholit. A to ještě 45 minut před startem nebylo rozhodnuto, kolik se pojede v neděli kol a jaké budou časy na jednotlivé časovky. JURY si svůj verdikt nechala totiž až na ráno, že se rozhodne podle situace. K nepochopení všech bylo rozhodnuto, že se jedou opět tři kola a jen se přidá na každou kontrolu 5minut, s tím, že je předělaný Extrém a enduro test, a tak se v prvním kole nebudou měřit.

Vytrvalý přísun vody ale přiměl nakonec rozhodnout JURY o zrušení třetího kola a smířit se s tím, že se bude za celý den měřit jen čtyři testy. Díky místy nesjízdnému terénu se ale jejich absolvování podstatně oproti prvnímu dni protáhlo. (Čtyři testy za den: Od 32:30 min-nejrychlejší, až po 40:30min čistého času na den)

Světová špička se i na obtížné trati předvedla opět na výbornou a řada jezdců potvrdila že umí. Nedařilo se vůbec našim. V sobotu se pádům nevyhnul V.Kuklík a navíc si při jednom z nich na enduro testu bolestivě poranil nohu natolik, že zvažoval nenastoupit do nedělní etapy. M.Rudolf odstoupil ve druhem kole pro poruchu zadní brzdy. Alespoň pro cenné čtyři body si po nevýrazné jizdě na náročném terénu dojel ve třídě EJun J.Horák a L.Sedláček dopatil na vyločení za nesplnění 15ti minutového denního limitu.

Druhý den si na náročném zkráceném okruhu dojel V.Kuklík pro 7.místo, což mu díky vypadnutí Itala Paoliho vyneslo konečné, velmi pěkné 6.místo v letošním seriálu. M.Rudolf dojel na 10.místě, což už ale jeho konečnou 11.pozici nevylepšilo. Bohužel díky problémům s přední brzdou a následně ovládáním spojky nedokončil soutěž J.Horák, což ho stálo lepší umístění v konečném hodnocení. Nakonec ale obsadil v konečném hodnocení třídy EJun. velmi pěkné 10.místo z celkových 68 jezdců, kteří v této kategorii bodovali. (v ofic. výsledcích je díky škrtáním čtyř nejhorších výsledků uveden u jezdců špatný součet dosažených bodů) Pro poruchu motocyklu v poslední časové kontrole ze soutěže odstoupil i L.Sedláček.

I když se po Francii, v případě dojetí na body, mohl prosadit na slušné konečné 15.místo. Bohužel pro něj zůstane letošní sezona z důvodu zranění a technických problémů s motocyklem jen smutnou smolnou vzpomínkou s konečným 21.místem. Díky obtížnosti terénu dokončilo nedělní etapu 51 jezdců z celkových 93, kteří se na start v neděli ráno postavili.

 

Výsledky WEC GP Francie zde:

Několik zajímavých fotek z průběhu soutěže naleznete zde:  

Nyní české jezdce čeká poslední podnik domácího mistrovství (14.-15.10.06 Bohdalovice) a pochopitelně doladění a zlepšení formy na ISDE Nový Zéland (14.-19.11.06), i když pojedou jen v barvách klubových týmů.

 

L. Krupička


 
 
Fotogalerie:   Historici na Klausenu od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose