www.car.cz
 

Mezinárodní mistrovství ČR motocyklů a Alpe Adria Cup
     28.6.2007 10:24 - Vladimír Rožánek


Třídu 125ccm GP opustila esa v podobě Kalába (věkový limit FIM stanovený pro mistrovství světa a Evropy) a M.Šembery (přestup do superstocků), kvůli změně třídy se obhajoby titulu dobrovolně vzdal Němec Mayer. První závod na Hungaroringu vyhrál Prášek, na Paninoniaringu se však musel po problémech spokojit s šestou příčkou a na nejvyšší stupínek si vyskočil mladičký Kornfeil, předloňský minibikový mistr Evropy. Na zaváhání lídrů průběžného pořadí, Kornfeila a Práška, číhá s nepříliš výrazným bodovým mankem Ertl, smůla technického rázu pronásleduje L.Šemberu, jehož hlavní letošní prioritou jsou však starty v Red Bull MotoGP Rookies Cupu. České výtvory FGR nadále zaostávají za tužbami svých tvůrců, Májek a K.Pešek se výrazněji prosadili až na Panoniaringu, kde ovšem zklamaný mladší bratr českého adepta na titul mistra světa stopětadvacítek raději už závodil na svojí Hondě. Až na Práška a Ertla je startovní pole juniorů prakticky identické s gépéčky, takže i zde se momentálně na výsluní hřeje talentovaný Kornfeil. V čele sportovních stopětadvacítek svádí obrovskou bitvu trio Salač, Lamich, Hlaváček, suverénním triumfem na Panoniaringu však vyslal hrozbu na čtvrtém místě stíhající Kolář.

 

Do supersportů přestoupil loňský domácí šampión a evropský vicemistr třídy 250ccm Filla a rázem se zařadil mezi nejvážnější kandidáty na titul. Na zmoklém Hungaroringu po pádu Bittmana nestačil pouze na týmového kolegu Rouse, jehož následné absence na Panoniaringu využil k přesvědčivému vítězství před Bittmanem. O letošním českém králi supersportů se zřejmě rozhodne mezi uvedenou trojicí, šance na medailové umístění však náleží i už dvakrát třetímu „indiánovi“ Dokoupilovi, patřícímu k příjemnému překvapení letošní sezóny.

 

Složité období prožívají české superbiky. Rutinér této třídy a dlouholetý aktér superbikového světového šampionátu Mrkývka se letos za řídítky ještě neobjevil. Po úvodních dvou závodech mistrovství světa v Kataru a Austrálii jakoby se země slehla i po loňském mistru Dražďákovi a Čermákovi se pro změnu zalíbilo v litrových superstocích. Na Hungaroringu bodoval pouze mezi cizinci osamocený Javůrek, na Panoniaringu se po pádu v tréninku a trablech s nadupaným motorem Suzuki zaskvěl Čihák, jehož nejvážnější domácí soupeř Svoboda bohužel rozbil v závodě motocykl.

        

Šestistovkové superstocky mají letos zatím jediného vítěze - příbramského Oudu. Nicméně pořadí za jeho výfuky se mění jako aprílové počasí, v úvodním podniku seriálu vybojoval druhé místo Drobný, na Panoniaringu bral stříbro Dokoupil. Škoda, že ze hry na delší dobu vypadl Boček, který nedávno při volném závodě na přírodním okruhu v ostravských Radvanicích doplatil zraněním na zrádnost deštěm bičovaného asfaltu.

 

Svého suveréna má také třída Superstock 1000, kde Prager uštědřil svým soupeřům už dvojnásobnou lekci. Jeho kvality na vlastní kůži okoušejí i zahraniční jezdci, bojující ve smíšených závodech o body seriálu Alpa Adria Cup. Za Pragerem se před Brnem seřadila v průběžné kvalifikaci vyrovnaná skupina ve složení Noss, Holán, Urbanec, Borowczak, bodově se však bude chtít dotáhnout Čermák, který na Panoniaringu nestačil pouze na Pragera. Lahůdku technickým fajšmekrům připravil letos Noss, startující na stroji slavné italské značky MV Agusta.

        

Zvláštní kapitolu tvoří jezdci třídy Supermono. Lahodně znějící čtyřtaktní jednoválce do 800ccm jsou dílem neskutečně nadšených závodnických kutilů, vyznávajících typicky po anglicku přírodní tratě víc než bezpečně řešené automotodromy. Takové povyražení jim bohatě dopřál první podnik jejich šampionátu v podkrkonošských Hořicích, kde všem ukázal záda Němec Kehrer na znamenitě připravené stroji MZ. On, jeho syn Nico a krajan Funke tvoří první řadu favorizovaných šiků, ve kterých nezanedbatelnou roli hrají i naši v čele s Kamenickým, Vysloužilem a Dufkem.  

 


 
 
Fotogalerie:   Offroad Maraton v Sosnové u Bruntálu objektivy Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose